menu
29 juni 2022

9 galeries en musea met een zomerse binnentuin

Mooi weer? Bezoek de tuinen en terrassen van Amsterdam
Wist je dat veel van onze deelnemers beschikken over een locatie met de mooie tuin? Midden in drukke stad, verscholen achter imposante gevels, tref je vaak een groene oase aan. Hier kun je de rust opzoeken en de stilte omarmen of de verkoeling opzoeken in de schaduw. Wij hebben 9 tips voor je op een rijtje gezet van galeries en musea met een zomerse binnentuin of een terras die je niet mag missen.

1. Bezoek de beeldentuin van Galerie Bart. Op deze locatie, kun je naast andere tentoonstellingen, tot 3 juli Sentient Shapes met beelden van Britte Koolen (1994, NL) bezichtigen. Maar ook hierna is deze locatie een bezoek waard.

2. Sla vooral The Merchant House niet over. Bekijk de solo tentoonstelling van Pino Pinelli (1938, Catania), te zien tot 31 juli, en geniet van de oase van de rust die je aantreft als je de galerie doorloopt. In de tuin is de installatie te zien Sculpting the Weight van Kokou Ferdinand Makouvia, oud-resident van De Ateliers.

Sculpting the Weight van Kokou Ferdinand Makouvia

3. Ook de tuin het Huis Willet-Holthuysen (Amsterdam Museum) is een bezoek waard. Het ontwerp bevat sierlijke symmetrische patronen met rood en wit gekleurde steentjes en gesnoeide hagen en bomen. Combineer dit met een bezoek aan de tentoonstelling van Maaike Schoorel (1973, NL), te zien t/m 30 oktober.

Tuin Huis Willet-Holthuysen

4. Hama Gallery heeft zelfs een artist-in-residence in de tuin. De eerste kunstenaar die hier aan de slag ging was Kenneth Aidoo. Hij werkte op deze plek aan zijn eerste solo tentoonstelling, die later in dit jaar in de galerie te zien is.

5. m.simons is te vinden in voormalige Maison Descartes, waar de Franse culturele ambassade gevestigd was. Er is een grote wilde binnentuin die maar weinig mensen kennen.

6. Oude Kerk heeft klein stadstuintje en terras. Zoek eerst de koelte op in de kerk en bezoek de tentoonstelling Path, een site-specifieke installatie van de Braziliaanse kunstenaar Antonio Obá. Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Obá een serie monumentale werken. De sfeervolle koffieschenkerij met kloostertuin vormt een mooie afsluiting van je bezoek.

7. In Bos en Lommer kun je op het terras van No Man’s Art Gallery. De galerie is een klein stukje verderop en goed te combineren. Check hun website voor het actuele aanbod van tentoonstellingen.

8. Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond heeft een gezellige binnentuin. Hier kun je ook regelmatig tentoonstellingen van Vlaamse kunstenaars zien.

9. Last but not least. Op het terras van Eye Filmmuseum geniet in het zonnetje en heb je een weergaloos, filmisch uitzicht op het IJ en de langsvarende schepen. Vergeet niet de tentoonstelling te bekijken met een selectie werk van de laatste drie winnaars van de Eye Art & Film Prize: Meriem Bennani, Kahlil Joseph & Karrabing Film Collective. Te zien t/m 18 september.

Geniet van deze galeries en musea met een zomerse binnentuin!