Agenda

Vandaag open van 08:30 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Gemengde media, Schilderij, Tekening

Power of Art – Groepstentoonstelling

Kunst kan de tijd even stilzetten en reflecteren op de wereld waarin we leven. De werken in Power of Art zijn een voorbeeld van de uiteenlopende manieren waarop kunstenaars daarmee omgaan. Zo reageerden Tasio Bidegain en Daniëlle van Ark via hun werk op de recente pandemie die ons leven ontwrichtte. Terwijl het werk van Krištof Kintera, Cristina Lucas en Abel Rodríguez ieder op hun eigen manier aandacht vestigen op actuele thema’s rond duurzaamheid. Dat kunst ook een stimulans is om het leven juist op een ándere manier te benaderen of er zelfs aan te ontsnappen blijkt onder meer uit het komische werk van Folkert de Jong. Esther Tielemans en Jan Roeland laten je genieten van de schoonheid en speelsheid van abstractie, terwijl Gabriel Lester van planten, die altijd weer naar het licht groeien, symbolen maakt van de veerkracht van het leven.

6 okt t/m 30 sep — ABN AMRO Kunstruimte
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Tomorrow is a Different Day – Collectie 1980 – nu

Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie

Staging Resistance- Jonathas de Andrade

Foam presenteert de 6e editie van de serie Next Level, dit keer met kunstenaar Jonathas de Andrade (Maceió, Brazilië, 1982). Andrades werk is visueel aantrekkelijk én kritisch. Het komt vaak tot stand in samenwerking met bevolkingsgroepen die minder worden gezien en gehoord in het maatschappelijk debat. De Andrade weet hiermee op een speelse wijze aandacht te vragen voor actuele thema’s, zoals sociale en economische ongelijkheid en onevenwichtige machtsverhoudingen. Deze zitten diepgeworteld in zijn thuisland Brazilië, maar spelen ook in de rest van de wereld.

14 jan t/m 18 mei — Foam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

I Will Survive – Hito Steyerl

Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 29 januari 2022 de grote solotentoonstelling Hito Steyerl. I Will Survive. Als kunstenaar, cultuurcriticus, filmmaker, schrijver en professor is Hito Steyerl een van de belangrijkste en meest gewaardeerde vertegenwoordigers van de hedendaagse kunstwereld. Ze opereert op het snijvlak van film en beeldende kunst uiteenlopend van documentaire cinema tot inventieve multimedia-installaties. Haar geëngageerde installaties zijn visueel overweldigend, altijd goed doordacht en op een onverwachte manier herkenbaar.

29 jan t/m 12 jun — Stedelijk Museum Amsterdam
Geopend op vr, za
Tentoonstelling — Fotografie

Double Portrait – Cemre Yeşil 

Foam presenteert de tentoonstelling Double Portrait van Cemre Yeşil bij MAQAM in Amsterdam-West. In dit project onderzoekt de kunstenaar de relatie tussen moeder en kind vanuit verschillende perspectieven, waarbij thema’s als identiteit, verlies en geheugen aan bod komen. Het werk bevraagt de tradities van de portretkunst en verkent de psychologische aspecten van de fotografie.

10 feb t/m 20 mei — Foam x MAQAM
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie

A Sidelong Glance – John Edmonds

John Edmonds (1989, VS) won in 2021 de Foam Paul Huf Award. De solo tentoonstelling A Sidelong Glance in Foam is onderdeel van deze prijs. In zijn werk neemt Edmonds op een ogenschijnlijk simpele, maar in wezen cultureel complexe manier kwesties rond identiteit en macht onder de loep. Vanuit een Afro-Amerikaans perspectief vormt zijn werk een herinterpretatie van het verleden, waarbij het accent ligt op het zwarte menselijke subject en culturele artefacten.

19 feb t/m 19 jun — Foam
Vandaag open van 12:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Video | Film

Growth Record – Lisa Spilliaert

Met de tentoonstelling Growth Record presenteert kunstenaar Lisa Spilliaert haar gelijknamig videowerk in een huiselijke setting in de Brakke Grond. Vanuit haar fascinatie voor de vraag hoe de dingen anders hadden kunnen zijn, reist de Japans-Vlaamse kunstenaar geregeld vanuit Vlaanderen naar haar geboorteland om er een kindje vast te leggen. 

12 mrt t/m 15 mei — Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Vandaag open van 11:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Gemengde media

A World of Many Worlds

In de tentoonstelling A World of Many Worlds wordt het werk van acht Latijns-Amerikaanse kunstenaars getoond. Hun werk gaat over dekoloniaal denken. Samen dragen deze kunstenaars bij aan een (dekoloniale) dialoog over de manier waarop we in de wereld van vandaag vanuit een westers perspectief kijken naar vraagstukken als macht(srelaties), geschiedenis, politiek, welzijn en klimaat, en bieden ze perspectieven waarin andere waarden en verhalen naar voren komen.

18 mrt t/m 28 mei — CBK Zuidoost
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Gemengde media

Are You Comfortable?

Project Space On The Inside kondigt met trots Are you comfortable? aan, een multidisciplinaire tentoonstelling die verschillende aspecten van 'ongemak' onderzoekt, zowel visueel als 'conceptueel'. De tentoonstelling toont boeiende kunstwerken van zeven kunstenaars. Are you comfortable? opent op 27 maart en is te zien tot 31 juli 2022. Deelnemende kunstenaars zijn Jose Dávila, Alicia Framis, William Kentridge, Aernout Mik, Melanie Smith, Henk Stallinga, en Johan Tahon. Dit is de vierde grote tentoonstelling van On The Inside in Amsterdam sinds de opening in 2020. De zeven kunstenaars in de tentoonstelling illustreren hoe ongemak zich op verschillende manieren manifesteert: in de geest, in de spanning van materiaal of object, in de kwetsbaarheid van het lichaam, de politiek en de tijd. In het verlengde hiervan wordt het onbehagen van de mensheid en de samenleving die zij heeft geconstrueerd onderzocht.

27 mrt t/m 31 jul — Project Space On The Inside
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media

Zwartheid Onder Ogen Komen

​Bezoek de expositie Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen! In 2021 was het tien jaar geleden dat de “Zwarte Piet Is Racisme” campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Er is echter een lange onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.​Zwartheid Onder Ogen Komen’ (Facing Blackness)Zwartheid Onder Ogen Komen (Facing Blackness) is een multimediale tentoonstelling waarin het publiek wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives (TBA), andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

2 apr t/m 23 dec — The Black Archives
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie, Schilderij, Video | Film

Serge Alain Nitegeka

Stevenson presenteert met genoegen nieuw werk van Serge Alain Nitegeka (Rwanda, 1983) in zijn eerste solo-tentoonstelling in Nederland. Nitegeka woont in Johannesburg, waar hij zijn MFA heeft behaald aan de Universiteit van de Witwatersrand. Op hout uit vrachttransport visualiseert hij de vloeiende en gedwongen choreografie die ontstaat tussen vluchteling en locatie.

2 apr t/m 7 mei — STEVENSON
Geopend op wo, do, vr, za
Opening, Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Keramiek, Schilderij

Domenico Bianchi & Nunzio

Slewe Gallery presenteert in april een duo tentoonstelling met nieuw werk van de uit Italië afkomstige kunstenaars Domenico Bianchi en Nunzio. Ze zijn allebei internationaal bekende kunstenaars, van dezelfde generatie en goede vrienden van elkaar. Speciaal voor deze gezamenlijke tentoonstelling maakten ze samen werken in keramiek. Het is de eerste keer dat Slewe Gallery werk toont van Nunzio. Bianchi heeft eerder verschillende solopresentaties gehad in Slewe Gallery.

2 apr t/m 7 mei — Slewe Gallery
Geopend op wo, do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Installatie, Print

Catching Up in the Archive

Catching Up in the Archive is een grootschalige tentoonstelling over het Archief van de Appel, dat altijd in ontwikkeling is. Catching Up in the Archive faciliteert gedurende de tentoonstelling een publiek programma met workshops, presentaties, verrassende ontmoetingen en een hoop verplaatsingen in de ruimte, zowel met speciale gasten als nieuwsgierige voorbijgangers.

7 apr t/m 29 mei — De Appel
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media

The Artist in Her Studio

In The Artist in Her Studio van Fleur van Dodewaard spelen grote zalmkleurige, niet al te precieze, geometrische vormen de hoofdrol. Deze figuren representeren de kunstenaar zelf. Als kunstenaar, in haar atelier. Meestal ontspannen in een leunstoel, uit het raam kijkend, of buiten liggend in het gras. Het werk is zowel geïnspireerd op historische foto’s van kunstenaars aan het werk in hun atelier, als op de schilderijen van een aantal beroemde schilders uit de vorige eeuw die we allemaal kennen maar vooral niet weer gaan noemen, van een poserend model.

9 apr t/m 7 mei — galerie dudokdegroot 
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Gemengde media

The Silence of Tired Tongues

The Silence of Tired Tongues, samengesteld door Raphael Fonseca, toont het werk van dertien opkomende kunstenaars die geboren zijn in Brazilië. De kunstwerken in deze groepstentoonstelling brengen een gevoel van ‘saudade’ met zich mee, dat vertaald kan worden als een mengeling van melancholie en verlangen. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een populair lied uit 1972 van de legendarische zanger Elis Regina, getiteld ‘Casa no campo’ (huis op ’t platteland) en gecomponeerd door Tavito en Zé Rodrix. De teksten zijn een klaagzang ter ere van stilte in een omgeving die in een staat van buitensporige onrust verkeerde - in die periode ging Brazilië gebukt onder een onderdrukkende militaire dictatuur.

24 apr t/m 31 jul — Framer Framed
Geopend op do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Gemengde media, Installatie, Schilderij

Anders Dickson

Anders Dicksons veelzijdige praktijk nodigt uit tot ontmoetingen met een obscure en eigenaardige afspiegeling van de wereld zoals die zich alomtegenwoordig aandient. Thema’s als spiritualiteit, geheugen en 'high strangeness' worden aangevuld met elementen uit de Americana in hallucinatoire schilderijen, die regelmatig buiten hun grenzen treden en overlopen in sculpturale objecten, fotografie en video.  In P/////AKT toont Dickson een assemblage van verschillende nieuwe werken als een immersieve installatie. Het project markeert de eerste aflevering van een serie solopresentaties onder de noemer Turning to Dust and Bones; over de geest, herinnering en het ontworteld zijn.

24 apr t/m 28 mei — P/////AKT
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderij

Maaike Schoorel

Het Amsterdam Museum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel op de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht 605. Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimte vullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

7 mei t/m 30 okt — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Vandaag open van 08:00 tot 20:00
Tentoonstelling — Interdisciplinair

It’s Your Birthday – Group Exhibition

Dit jaar viert Amsterdam Art Week zijn 10e verjaardag en de beste manier om dat te vieren is met een feestje. Samen met onze deelnemers hebben wij een tentoonstelling samengesteld met kunstwerken die verschillende fasen van een feest verbeelden: van de voorbereidingen en het festijn zelf tot de afterparty en de daaropvolgende kater. Alle werken in de tentoonstelling zijn te koop. Wie ga jij verrassen met een verjaardagscadeau?

11 mei t/m 13 aug — Amsterdam Art Gallery
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Gemengde media, Installatie, Overig

WOW Amsterdam

WOW Amsterdam geeft een platform aan 9 geselecteerde Artists in Residence om hun huidige kunstpraktijk te delen en hun recente werken te belichten. De deelnemende kunstenaars zijn: Jeanne Vrastor, Aurelien Lepetit, Tibor Dieters, Hugo Béhérégaray, Zhang Jun, Negiste Johnson, Igor Schiller, Kurina Sohn en Ceel Mogami de Haas. Tijdens de tentoonstelling zullen alle bovengenoemde kunstenaars hun recente werken of work-in-progress presenteren en zullen ze beschikbaar zijn om vragen van bezoekers te beantwoorden.

11 t/m 15 mei — WOW Amsterdam
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Schilderij

Maalstroom – Axel Linderholm

Wat Axel Linderholm schildert, moet hij zelf hebben gezien. Zelf hebben meegemaakt. Daar begint het, in zijn directe omgeving. Hij schildert figuren en onderwerpen die steeds terugkeren: interieurs, landschappen, portretten, een stadspark, een parkeerplaats. Op een of andere manier krijgt hij zo greep op de wereld zoals die zich aan hem voordoet. Door ze te herhalen en te variëren verliezen de motieven veel van hun oorspronkelijke betekenis. Ze laten het persoonlijke achter zich en worden zelfstandige elementen in een compositie. Open voor elke betekenis.

12 mei t/m 18 jun — Galerie Onrust
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media

Mirrored Lanscape – Emma Talbot

In de sculptuur Mirrored Landscape van Emma Talbot zien we een vrouwenfiguur die voorover leunt en naar de palm van haar hand kijkt. Een sierlijke maar tegelijkertijd ingetogen en verslagen houding. Tegenover haar buigt een boom in precies de tegenovergestelde richting, de takken buigen zich over de gekromde rug van de vrouw, ze nemen dezelfde houding aan, alsof ze elkaar spiegelen.

12 mei t/m 18 jun — Galerie Onrust
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling

Rosebud #8 Pola Weiss

"Voor alles ben ik teleasta. Video is voor mij als mijn andere stem, mijn andere blik, mijn andere zelf", zo introduceerde Pola Weiss (MX, 1947-1990) zichzelf al vroeg in haar carrière. Weiss produceerde vanaf het midden van de jaren zeventig videokunst en televisieprogramma’s waarin ze experimenteerde met dans, performance, muziek en vernieuwende visuele effecten, zoals chroma-key en solarisatie-effecten. Weiss was de eerste videokunstpionier van Mexico. Ze raakte met name bekend door haar ‘videodanzas’, waarin ze performance en dans combineerde en optrad terwijl ze zichzelf, en toeschouwend publiek, filmde. Het vrouwelijk lichaam en de positie van de vrouw speelde een belangrijke rol in haar werk. Meer dan het bekritiseren van de onderdrukking en objectivering van de vrouw echter, de gangbare missie van feministische vrouwelijke kunstenaars indertijd, was Weiss geïnteresseerd in het tonen van de vrouw die plezier heeft in het kijken én in het bekeken worden. Zo ondermijnde ze de binaire tweedeling tussen (mannelijk) subject en (vrouwelijk) object, performer en toeschouwer, en introduceerde een female gaze. Of zoals kunstenaar Monica Mayer indertijd opmerkte na het zien van Ciudad Mujer Ciudad: “Ik was verrast dat de hoofrolspeelster een echte (niet geïdealiseerde) vrouw was (…) Het was een vrouw gezien door een vrouw”.

12 mei t/m 16 jul — ROZENSTRAAT | a rose is a rose is a rose
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie

Path – Antonio Obá

De Braziliaanse kunstenaar Antônio Obá (1983) maakte speciaal voor de Oude kerk een serie monumentale werken. De installatie omvat sculpturen en schilderijen.De werken bevinden zich op symbolische plekken in het midden van de kerk, onder meer in het hoogkoor en onder het orgel.In Path speelt Obá met de betekenis van religieuze iconen en rituelen en staat hij stil bij de versmelting van culturele tradities. Het werk onderzoekt de relatie tussen religie, macht en sociale identiteit en biedt een nieuw perspectief op de doorwerking van de koloniale geschiedenis in het heden.

12 mei t/m 13 sep — Oude Kerk
Vandaag open van 10:00 tot 22:00
Overig — Video | Film

‘Captured’ in Eye Filmmuseum

VR-installatie, gratis toegang.Hoe ontstaan rellen? Hoe voelt het om agressor, slachtoffer of toeschouwer te zijn in een razende massa? Captured is een immersieve installatie die je dit zelf laat ervaren. Je digitale dubbelganger stapt een virtuele gemeenschap binnen met die al snel tegenover elkaar komen te staan. Als acteur én toeschouwer ervaar je hoe groepsdruk en gedragsbesmetting individuen kunnen meeslepen in situaties die niet meer eenvoudig te beheersen zijn.

12 mei t/m 6 jun — Eye Filmmuseum
Geopend op do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Installatie

Tolerance Test – Charlotte Schleiffert

Nieuw Dakota presenteert Tolerance Test, een selectie van de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert. In deze grote tekeningen − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met actrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling bekijken, met actrice Kimberly Agyarko.Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander − voor het voetlicht. De tentoonstelling is gerealiseerd door initiatiefnemer/curator Johan Idema, i.s.m. Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie). De tentoonstelling breekt met de etiquette van kunstmusea: niet als doel op zich, maar om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleifferts werk diepgaander te laten begrijpen en beleven. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien?Over Charlotte SchleiffertHet is precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings maakte. In die vijfentwintig jaar verwierf Schleiffert internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving.

12 mei t/m 12 jun — Nieuw Dakota
Tentoonstelling — Video | Film

Fabulous Facts, True Fictions

Met gepaste trots presenteert De Ateliers vijf wonderlijke, korte films van voormalige deelnemers. Elk van deze werken duurt 7 tot 16 minuten en wordt in een eigen ruimte getoond. De films tonen de wereld zoals wij die kennen in beelden de we nooit eerder hebben gezien. Feiten lijken fabeltjes. Fictie vertelt schijnbaar de waarheid. Uitgaande van uiteenlopende genres als sciencefiction en animatie, verraden de films een opmerkelijk inventief gebruik van zowel ouderwetse filmtechnieken als eigentijdse digitale technologie. Alle vijf cinematografische vertellingen speculeren op alternatieve scenario’s. Wat als de migratie van zuid naar noord wordt omgedraaid? Wat als verachtelijke politici uit hun graf herrijzen? Met werk van kunstenaars Minne Kersten (Amsterdam), Benjamin Ramírez-Pérez & Vincent Ceraudo (Keulen/Parijs), Ghita Skali (Amsterdam), Cristóbal León & Joaquín Cociña (Santiago de Chili) en Raphaela Vogel (Berlijn).

12 t/m 15 mei — De Ateliers
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Gemengde media, Installatie, Overig, Print, Textiel, Video | Film

Transferring Cultures into Bodies

Curated by Adriana González Hulshof Deelnemende kunstenaars:Faig Ahmed (1982, AZ), Karim Adduchi (1988, MA/ES/NL), Lisa Konno (1992, JP/ NL), Paul Kooiker (1964, NL), Ana Navas (1984, VE/EC), Aimée Zito Lema (1982, NL/AR) & Elisa van Joolen (NL/IT)12 mei - 18 juni 2022 Transferring Cultures into Bodies, installation view, photo: LNDW Studio

12 mei t/m 18 jun — tegenboschvanvreden
Geopend op wo, do, vr, za
Artist Talk, Conversatie, Galerietour, Presentatie, Rondleiding, Tentoonstelling — Fotografie

The artist is present: Witho Worms, Jens Knigge

Special Amsterdam Art Week | Donderdag 12 mei de hele dag Around the polar circle is de titel van de tentoonstelling van Witho Worms en Jens Knigge. De afgelopen jaren fotografeerden ze beiden het Scandinavische landschap. Het project Contact – Northern Light van Knigge is gemaakt in IJsland en Noorwegen. Worms alleen gefotografeerd in Noorwegen. Beide projecten komen samen in deze duo-tentoonstelling. Hoewel ze met bijna dezelfde tools, grootformaat camera’s en handgemaakte prints werken, laten ze duidelijk een andere kijk op het landschap zien.

12 mei — Galerie Caroline O’Breen
Vandaag open van 12:00 tot 17:00
Tentoonstelling

Anthropogenic Mass – Michel Lamoller

Anthropogenic Mass bevindt zich ergens tussen fotografie en beeldhouwkunst. Van een afstand lijken de tentoongestelde werken uitgestreken foto’s van onmogelijk dichtbevolkte steden; in sommige opzichten verwant aan Andreas Gursky’s beelden van handel en industrie. Als we echter een paar stappen dichterbij komen, realiseren we ons dat, in tegenstelling tot Gursky, de werken van Lamoller geen foto’s zijn van door de mens gemaakte landschappen, maar objecten over de door mens gemaakte landschappen.

12 mei t/m 11 jun — The Ravestijn Gallery
Geopend op do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Schilderij

Unfamiliar Passions – Leo Maher & Mai van Oers

In de tentoonstelling Unfamiliar Passions presenteren we werk van Leo Maher (UK, 1998) en Mai van Oers (NL, 1953). De kunstenaars, zeer verschillend in achtergrond en leeftijd, zijn beiden gefascineerd door legenden, volksverhalen, sprookjes en (kunst)geschiedenis. Beiden creëren gelaagde verhalen gebaseerd op hun eigen levens en ervaringen, zoals de homocultuur en een opvoeding bij de nonnen. De getoonde werken nodigen je uit om in deze verhalen te duiken en de eindeloze referenties te ontdekken.

12 t/m 29 mei — Galerie Fleur & Wouter
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Lichtkunst, Schilderij, Tekening, Video | Film

Adam Barker-Mill and Alan Johnston

Tijdens de tiende editie van Amsterdam Art Week toont Slewe Gallery nieuw werk van de Londense kunstenaar Adam Barker-Mill (*1940) en de Schotse kunstenaar Alan Johnston (*1945). Beide artiesten zijn internationaal bekend, behoren tot dezelfde generatie en zijn al heel lang bevriend. Bovendien zijn zij artistiek met elkaar verbonden in hun fascinatie voor licht. Deze duo tentoonstelling is de derde en laatste op rij in de galerie van dit voorjaar.

12 mei t/m 18 jun — Slewe Gallery
Geopend op do, vr, za, zo
Overig, Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Installatie, Schilderij

ART BAR KIPPY x Galerie Fleur & Wouter

Strawberry Splash, een tentoonstelling met Bonno van Doorn, Arthur Stokvis and Vincent Boschma Bad taste met roomsausje meets low budget mystiek in een totaalinstallatie van schilderijen en sculpturen in de corridor van Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery, waar gebalanceerd wordt tussen het ongrijpbare en het tastbare.Over ART BAR KIPPY

12 mei t/m 3 jul — Galerie Fleur & Wouter
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie

Around the polar circle – Witho Worms & Jens Knigge

Around the polar circle is de titel van de tentoonstelling van Witho Worms en Jens Knigge. De afgelopen jaren fotografeerden ze beiden het Scandinavische landschap. Het project Contact – Northern Light van Knigge is gemaakt in IJsland en Noorwegen. Worms alleen gefotografeerd in Noorwegen. Beide projecten komen samen in deze duo-tentoonstelling. Hoewel ze met bijna dezelfde tools, grootformaat camera's en handgemaakte prints werken, laten ze duidelijk een andere kijk op het landschap zien.

12 t/m 15 mei — Galerie Caroline O’Breen
Geopend op wo, do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Schilderij

Van Ostade Biennale- Andrea Radai

Andrea Radai (1964) woont in Amsterdam en is geboren in Budapest, Hongarije. Radai maakt olieverschilderijen op klassieke wijze. Met haar werk probeert zij een bepaalde spanning op te roepen. Dit doet zij bijvoorbeeld door film-stills en teksten uit hun oorspronkelijke context te halen en hen te tonen zonder enige achtergrond informatie of door tekst en afbeelding bijna willekeurig te combineren met elkaar in één beeld. Het 'gepauzeerde' beeld biedt de kans om eindelijk rustig te observeren. Tegenstrijdig genoeg is het vaak de context zoals een tekst of verhaal waar de kijker betekenis aan ontleent. 

12 t/m 29 mei — GoMulan Gallery
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie

The Way It Was – Thomas Hoepker

Thomas Hoepker – The Way It Was is de eerste solotentoonstelling in Nederland met werk van deze gerenommeerde Magnum-fotograaf. De tentoonstelling presenteert een uitgebreid retrospectief, variërend van zijn vroege werk uit de jaren zestig, toen Hoepker veel door de Verenigde Staten en daarbuiten reisde, tot zijn iconische portretten van Muhammad Ali en zijn meeslepende New York-foto's uit de jaren zeventig en tachtig. Een hele verdieping is gewijd aan Hoepker's foto's van Ali, waaronder iconische vintage foto's die de fotograaf zelf heeft afgedrukt binnen twee jaar nadat ze waren genomen.

12 t/m 28 mei — Bildhalle – Willemsparkweg 134H
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling, Tentoonstelling — Fotografie, Fotografie

Playing With The Light Of The Universe – Albarrán Cabrera

Every day you play… is de titel van een gedicht van Pablo Neruda. Dit is de inspiratie geweest van het kunstenaarsduo Albarrán Cabrera voor de eerste solotentoonstelling in Nederland. De openingszin van dit gedicht Elke dag speel je met het licht van het universum beschrijft hoe het voelt om fotograaf te zijn.

12 t/m 28 mei — Bildhalle – Hazenstraat 15H
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderij

Charles Avery

“Charles Avery’s latest exhibition sees him foreground the logical and mathematical principles undergirding the nameless fictional Island that has been the focus of his work for almost two decades. In place of the artist’s customary presentations of drawings and objects teeming with pictorial and narrative detail, this show has an atmosphere of brooding minimalism, describing a landscape – and a mental space – in which motifs and concepts are isolated, the better to be (re-)examined. In four new paintings, we see the androgynous Hunter – a key figure in Avery’s epic Islanders project since its inception – wander through bleak, tundra-like terrain, shoulders hunched, head bowed, at the mercy of the fluctuating weather systems that bear down upon him. Far from home, and with his gun pointed impotently at the ground, we might think of him as an archetype of hopeful, hopeless pursuit, and as an emblem of our own clumsy chasings after love and truth.(…)If Avery’s paintings are concerned with the subjective realm of fiction, then his sculptures inhabit more objective terrain. Occupying the volume of the gallery, Untitled (Square Circle) (2021) is a large bronze form that loops above and below the paintings’ horizon line like a three-dimensional sinewave (a mathematical curve defined in terms of the sine trigonometric function, which occurs in nature in light- and sound-waves), and when viewed in plan describes a perfect rectangle of the proportions 2:1.(…)Avery’s purposefully lopsided exhibition title, The Hunter returns / goes away from operates as an index of the Hunter’s ambiguous situation. While the word ‘returns’ implies an intention and a planned destination, maybe even a triumphant homecoming – a Hollywood ending – the term ‘goes away from’ does not. Rather, all it communicates is the fact of the Hunter’s being, and his indeterminate roaming through a space where the rules of time and meaning do not obtain." - Tom Morton, 2022

12 mei t/m 25 jun — GRIMM
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Schilderij

Midlife Paintings – Linus Bill & Adrien Horni

Deze serie is door de jaren heen ontstaan, afgewisseld met lange tussenpauzes. De basis zijn oude schilderijen die de kunstenaars hebben afgekeurd en die in een hoek van het atelier terecht zijn gekomen. Van tijd tot tijd proberen de kunstenaars de schilderijen bij te schaven  door ze te bewerken met restmateriaal dat in de studio achter blijft van andere series.

12 mei t/m 18 jun — Ellen de Bruijne Projects
Geopend op wo, do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Schilderij, Tekening

Stephen Wilks – Cobblestone Quilt

andriesse~eyck Gallery heet u van harte welkom bij Cobblestone Quilt, een tentoonstelling met nieuw werk van kunstenaar Stephen Wilks (1964, Bridgwater). Voortbordurend op zijn zoektocht naar het mystieke in het alledaagse, d.w.z. naar die 'andere' wereld die schuilt gaat achter de tastbare en zichtbare alledaagse wereld, creëerde Wilks een serie werken waarmee hij een gevoel van verwondering wil oproepen. 

12 mei t/m 25 jun — andriesse ~ eyck galerie
Geopend op do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Fotografie, Performance, Video | Film

DUAL CORPUS – Isabelle Wenzel

Wat betekent het om mens te zijn? Hoe verhoudt mijn lichaam zich tot machines en hoe staat mijn lichaam in relatie tot de natuur? Dit zijn vragen die fotograaf, videokunstenaar en performer Isabelle Wenzel (1982, DE) in haar nieuwe videowerk Automatia onderzoekt. In verschillende scènes zien we een androgyne protagonist (de kunstenaar) abstracte bewegingen maken. Ze is niet alleen: haar partner is een drone. Hij volgt haar bewegingen, zwenkt heen en weer, suist omhoog en omlaag. Het zijn twee lichamen die soms verbonden, soms gescheiden van elkaar zijn, die bewegen in desolate landschappen ergens op de wereld. Deze landschappen symboliseren de eenzaamheid van de protagonist: een kale droge vlakte, een akker in de winter waar de stompjes van het geoogste gewas geel en dor uit de zwarte grond steken, een studio met een green screen, een verlaten bouwmarktparkeerplaats.

12 mei t/m 3 jul — Galerie Bart
Geopend op do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Fotografie

Transit – Henk Wildschut

Een man, weggedoken in een gebreid oranje kleed dat als een tentdoek om hem heen wappert, loopt over een asfaltweg. Hij is omgeven door hekken. Waar is hij naar op weg? Dan trekt een ander beeld de aandacht: de grens, hermetisch afgesloten met prikkeldraad. Hier komt de reiziger in ieder geval niet voorbij. Het is duidelijk: hij is onderweg, maar niet welkom. Galerie Bart presenteert Transit van Henk Wildschut (1967, NL), een tentoonstelling over vluchtelingen die veelal alleen in hun dromen hun bestemming bereiken.

12 mei t/m 3 jul — Galerie Bart
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie, Installatie, Schilderij

Nap, sit, lap, backlit – Curtains became windows -Peggy Franck

Voor haar solotentoonstelling in galerie Stigter van Doesburg werkt Peggy Franck verder met het concept van het interieur; of het nu huiselijk en fysiek is of intern en abstract, het vertegenwoordigt ruimte, waarvan de aanwezigheid zelfs onzichtbaar voelbaar is. Door de kruising van fotografie, installatie en schilderkunst verkent Franck het tussengebied. De ruimte tussen het publieke en het private en de interne en externe (materiële) wereld.

12 mei t/m 11 jun — Stigter van Doesburg
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Schilderij

Janine van Oene

De rode vormen zwieren over het doek. Het zijn net bladeren die open lijken te gaan en door de verschillende kleurintensiteiten beginnen ze te leven. Ze groeien, waaien en banen zich een weg voor mijn ogen. Tegelijkertijd doen ze ook denken aan de tentakels van een dier dat diep onder water leeft. De lichtroze restruimte wordt in dit doek een opzichzelfstaande vorm, als een even belangrijk onderdeel vergroeit ze met het rood. Voorgrond en achtergrond kan ik niet meer van elkaar onderscheiden. Ik denk de vormen te herkennen, maar echt plaatsen lukt me niet. 

12 mei t/m 25 jun — Gerhard Hofland
Geopend op wo, do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Gemengde media

Inner Garden – Filip Vervaet

Galerie Ron Mandos presenteert met trots Inner Garden, een tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Filip Vervaet. Inner Garden is een droomlandschap dat een science fiction achtige sfeer oproept. Verschillende realiteiten komen hier samen waarbij de logica van overdag ontbreekt. In de met zand gevulde binnentuin kom je werken tegen waarin je natuurtaferelen kan herkennen en digitale media zoals kleurfilters aantreft die je blik op de natuur vormgegeven. Wat wordt door ons als natuurlijk ervaren en hoe geeft de mens vorm aan die ervaring?

12 mei t/m 12 jun — Galerie Ron Mandos
Geopend op wo, do, vr, za
Opening — Overig, Schilderij

Opening: ELECTROPORE – Jen Liu

Upstream Gallery presenteert Jen Liu’s ELECTROPORE, de vierde solotentoonstelling van Liu in de galerie. ELECTROPORE maakt deel uit van Liu’s Pink Slime Caesar Shift serie. De werken vinden hun oorsprong in elektroporatie – een methode van genetische manipulatie die de kunstenares gebruikt om aangepaste runder cellen te produceren. Tijdens elektroporatie worden levende cellen gemengd in een flesje met een roze vloeistof waarin nieuw, synthetisch DNA in drijft. Het flesje wordt in een elektroporatiemachine gezet die een elektrische schok aan de roze vloeistof toedient.  De elektrische schok veroorzaakt tijdelijke gaatjes in de wanden van de cel – waardoor het nieuwe DNA – nieuwe ideeën! – binnenkomen.  Binnen de context van ELECTROPORE staat het synthetische DNA voor meerdere methoden van geweldloos protesteren. De tentoonstelling bestaat uit een videowerk en verschillende fysieke werken.

12 mei — Upstream Gallery
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

Password – Molly Palmer

Molly Palmer's eerste solotentoonstelling in AKINCI met de titel PASSWORD is een multimedia-installatie die gelaagde vocalen in surround sound combineert met video's, schilderijen en sculpturen. Deze worden geactiveerd door gesynchroniseerd licht en bewegende decors, die een score vormen die verschillende atmosferen in de ruimte cultiveert. PASSWORD volgt op een periode van onderzoek naar de historische relatie tussen geneeskunde en magie. De materiële uitkomsten van de tentoonstelling worden beïnvloed door de symbiotische rol van rituele handelingen in processen van genezing en persoonlijke transformatie.

12 mei t/m 17 jul — AKINCI
Geopend op wo, do, vr, za
Opening, Tentoonstelling — Keramiek

Upstream Focus: Juan Parada

Upstream Gallery presenteert met trots het werk van Juan Parada (BR, 1979) in Upstream Focus, een serie tentoonstellingen in de private viewing space van de galerie. Dit is de eerste keer dat het werk van de Braziliaanse kunstenaar getoond wordt in Nederland. De tentoonstelling opent tijdens Amsterdam Art Week, tegelijkertijd met de solotentoonstelling ELECTROPORE van Jen Liu.

12 mei t/m 4 jun — Upstream Gallery
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Schilderij

Line Gulsett – Co-We-Do

Zoals veel mensen over de hele wereld in tijden van covid-19, dreven de lockdowns Line Gulsett naar binnen. Als kunstenaar moet je werken met wat je hebt. Materiaal was moeilijk te verkrijgen terwijl ze geïsoleerd was op het platteland van Noorwegen, dus wendde Gulsett zich tot wat er wel beschikbaar was: kleine doeken en veel nagellak. Dit was het begin van de tentoonstelling Co-We-Do, een verzameling op doek gezette gedachten die tijdens de pandemie zijn ontwikkeld, te zien in het kantoor van TORCH Gallery.Deze onconventionele schilderijen vertegenwoordigen de dingen die we misschien wel het meest hebben gemist toen we binnen zaten: vrij zijn om te bewegen, genieten van de natuur, andere mensen ontmoeten. Verzameld zijn enkele recente series werken die bewegen tussen lichtheid en duisternis, tussen optimisme en pessimisme. Er zit eenzaamheid en hopeloosheid in een aantal naar binnen gerichte werken die de onzekerheid visualiseren: wanneer zou deze ellende eindigen? Anderen zijn levendige herinneringen aan feestelijke momenten en bijeenkomsten, die doen denken aan vintage Hollywood-stijl. Niets is zo feestelijk als glanzende nagellak. Een derde serie schilderijen op koperplaten, ontstaan toen de wereld weer openging, is letterlijk en figuurlijk het lichtst: de gouden tint staat voor een nieuwe gouden eeuw.Over de kunstenaarIn haar vaak grootschalige schilderijen creëert Line Gulsett (1981, Noorwegen) een macabere esthetiek door beweging te suggereren en de gezichten en gelaatstrekken van haar personages te verdoezelen. Haar geschilderde omgevingen zijn tegelijkertijd een verkenning van olieverf en een suggestie van een droomlandschap. Gulsett studeerde in 2011 af aan de KABK in Den Haag. Ze exposeerde in binnen- en buitenland en deed residenties in Los Angeles (VS) en Leipzig (DE). Na een verlengd verblijf in Nederland verhuisde Gulsett in 2020 terug naar Noorwegen.

12 mei t/m 18 jun — TORCH Gallery
Geopend op do, vr, za
Feest, Opening — Gemengde media, Schilderij

AAW Party: TINKEBELL. – Flora Tata Metallica

Speciaal voor Amsterdam Art Week organiseert TORCH Gallery een pre-opening party van de tentoonstelling Flora Tata Metallica van TINKEBELL. Kankerverwekkend in de IJmond, ziekmakend voor de kunstenaar. Maar het zwarte stof op schildersdoek is een streling voor het oog van de beschouwer. Op donderdag 12 mei opent in TORCH Gallery de tentoonstelling Flora Tata Metallica met een nieuwe serie werken van kunstenaar TINKEBELL.

12 mei — TORCH Gallery
Geopend op vr, za
Opening, Tentoonstelling — Schilderij

Pino Pinelli: Vier decennia ‘Rettangolo tagliato’

De nieuwe solotentoonstelling van Pino Pinelli (1938, IT) is een verbluffend antwoord op het voorstel voor een presentatie van zijn rettangolo tagliato, oftewel ‘gebroken rechthoek’ schilderijen. In de schetsen die Pinelli voor TMH maakte, koos hij voor reeksen in neutrale tonen en vlammend rood. Beginnend met Pittura GR uit 1976 als pronkstuk, en met zijn latere werk in een punt/contrapunt-dialoog, veroorzaakt het radicaal éénkleurige gebaar van de tentoonstelling een fysieke onderdompeling. Zo wordt de tastbare belichaming van kleur (pittura con corpo), evenals de emotionele en barokke effecten die zij oproept, benadrukt.Pinelli’s afgietsels van pure kleur, die verspreid door de ruimte staan opgesteld en uitnodigen tot aanraken, zijn in meer dan honderd solotentoonstellingen te zien geweest. Hij nam onder andere deel aan de Biënnale in Venetië in 1997 en 1986, en zijn werk is opgenomen in de collecties van musea over de hele wereld, meest recent in het Centre Pompidou in Parijs. Zijn overzichtstentoonstelling Pino Pinelli: Painting Beyond the Limit vond plaats in het Palazzo Reale – Gallerie d’Italia, Milaan, in 2018. Op de prestigieuze Art Basel Unlimited in 2021 kreeg zijn werk speciale aandacht. Pinelli woont en werkt in Milaan.Tijdens de opening zal een nieuwe documentaire over de kunstenaar en zijn radicale, vroege werk vertoond worden. De tentoonstelling loopt t/m zaterdag 31 juli.

12 mei t/m 31 jul — The Merchant House
Geopend op wo, do, vr, za
Artist Talk, Conversatie, Galerietour, Presentatie, Rondleiding, Tentoonstelling — Fotografie

The artist is present: Witho Worms, Jens Knigge

Special Amsterdam Art Week | Vrijdag 13 mei de hele dag Around the polar circle is de titel van de tentoonstelling van Witho Worms en Jens Knigge. De afgelopen jaren fotografeerden ze beiden het Scandinavische landschap. Het project Contact – Northern Light van Knigge is gemaakt in IJsland en Noorwegen. Worms alleen gefotografeerd in Noorwegen. Beide projecten komen samen in deze duo-tentoonstelling. Hoewel ze met bijna dezelfde tools, grootformaat camera’s en handgemaakte prints werken, laten ze duidelijk een andere kijk op het landschap zien.

13 mei — Galerie Caroline O’Breen
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Conversatie, Online activiteit — Performance

Radio Emma: a broadcast on Ritual and Display

Met trots lanceren we tijdens Amsterdam Art Week onze zesde reader, Ritual and Display, in de vorm van een uitzending van Radio Emma, het radio platform van If I Can’t Dance. De readerserie documenteert de onderzoeksgebieden die onze tweejarige edities schragen. Waar we in onze eerste editie/reader het onderwerp van Masquerade verkenden, gevolgd door de respectievelijke thema’s Affect, Appropriation, Event and Duration en Social Movement, stond de afgelopen editie (2019-21) in het teken van Ritual and Display.

13 mei — If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Boeklancering — Performance

Publication launch Ritual and Display

Met veel genoegen nodigen we u uit voor de lancering van onze zesde reader, Ritual and Display, die zal plaatsvinden in onze studio aan het Westerdok. De readerserie documenteert de onderzoeksgebieden die onze tweejarige edities schragen. Waar we in onze eerste editie/reader het onderwerp van Masquerade verkenden, gevolgd door de respectievelijke thema’s Affect, Appropriation, Event and Duration en Social Movement, stond de afgelopen editie (2019-21) in het teken van Ritual and Display.

13 mei — If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution
Vandaag open van 10:00 tot 18:00

Dwars door het Museum-After Six

DIGITAL REALITY: HITO STEYERL Je weekend begint in het Stedelijk, Dwars door het Museum - After Six! Een vrijdagavond vol bijzondere programmering dwars door het museum. Na een uitverkochte eerste editie staat deze avond kunstenaar Hito Steyerl centraal. Haar ontregelende video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, de samenleving, technologie en het kapitalisme kritisch onder de loep.

13 mei — Stedelijk Museum Amsterdam
Geopend op vr, za, zo
Party — Interdisciplinair

HET HEM & FRIENDS

De energieke wereld van eigentijdse kunst in Amsterdam wordt in grote mate gevormd door de inzet van talloze grote en kleine project ruimtes. Dit zijn de plekken waar het experiment centraal staat, waar (jonge) makers hun eerste tentoonstellingen hebben, waar mensen elkaar ontmoeten en er nieuwe vriendschappen en ideeën ontstaan. Deze kunstruimtes draaien in grote mate op de liefde en bezieling van hun initiatiefnemers.

13 t/m 14 mei — Het HEM
Geopend op wo, do, vr, za, zo
Galerietour, Lezing, Opening — Beeldhouwwerk, Gemengde media, Installatie, Schilderij, Tekening

Openingsweekend | Filip Vervaet

Graag nodigen wij u uit voor het openingsweekend van de nieuwe tentoonstelling Inner Garden van de Belgische kunstenaar Filip Vervaet. Om deze nieuwe tentoonstelling te vieren is er voor het openingsweekend een programma samengesteld. Op zondag 15 mei van 14.00 tot 15.00 uur is de kunstenaar zelf in de galerie om een rondleiding door zijn tentoonstelling te geven. De perfecte manier om over het werk van Vervaet te leren en hem persoonlijk te ontmoeten. Daarnaast vindt op donderdag 12 mei een artist talk plaats met Filip Vervaet, Leon Vranken en Sofie Van de Velde. Lees hier meer. Kom dit weekend vooral langs zodat we de nieuwe Amsterdam Art Week mooi kunnen aftrappen.

14 t/m 15 mei — Galerie Ron Mandos
Geopend op do, vr, za, zo
Performance — Performance

Automatia – performance door Isabelle Wenzel

Wat betekent het om mens te zijn? Hoe verhoudt mijn lichaam zich tot machines en hoe staat mijn lichaam in relatie tot de natuur? Dit zijn vragen die fotograaf, videokunstenaar en performer Isabelle Wenzel (1982, DE) in haar nieuwe videowerk Automatia onderzoekt. In verschillende scènes zien we een androgyne protagonist (de kunstenaar) abstracte bewegingen maken. Ze is niet alleen: haar partner is een drone. Hij volgt haar bewegingen, zwenkt heen en weer, suist omhoog en omlaag. Het zijn twee lichamen die soms verbonden, soms gescheiden van elkaar zijn, die bewegen in desolate landschappen ergens op de wereld. Deze landschappen symboliseren de eenzaamheid van de protagonist: een kale droge vlakte, een akker in de winter waar de stompjes van het geoogste gewas geel en dor uit de zwarte grond steken, een studio met een green screen, een verlaten bouwmarktparkeerplaats.

14 mei — Galerie Bart
Vandaag open van 11:00 tot 17:00
Artist Talk — Overig

Kunst Café

Ga in dialoog met de kunstenaars van de huidige tentoonstelling bij CBK Zuidoost – A World of Many Worlds. Met behulp van een ceremoniële oefening, onder leiding van Teresa Borasino, betreedt het publiek een wereld van niet-westerse perspectieven. Borasino creëert 'belichaamde composities' om geluid en stem te organiseren in relatie tot het lichaam en zijn ecologische ervaring. Haar stem vertelt van een reis die helpt de lichamen opnieuw te zien en opnieuw te bewonen in verbinding met aardse wezens in plaats van de gescheiden individuen die we zijn geworden.

14 mei — CBK Zuidoost
Geopend op wo, do, vr, za
Artist Talk, Boeklancering, Conversatie, Galerietour, Tentoonstelling — Fotografie

Boek presentatie Witho Worms — Fantastik Fangst

Special Amsterdam Art Week | Presentatie door uitgever De Bijzondere Boeken Brigade Het boek Fantastik Fangst is gemaakt van 1 negatief. Op de eerste 4 pagina’s is het negatief onderverdeeld in 4 segmenten, 2×2. Voor een volgende reproductie zijn er negen uitsneden gemaakt (3×3). En zo steeds verder: 4×4, 5×5, 6×6 en 7×7. In het laatste geval is het negatief onderverdeeld in 49 segmenten, bladzijden. De 139 verschillende uitsneden zijn aangevuld met een aantal sterk uitvergrote details van hetzelfde negatief. Hoewel geen pagina gelijk is wordt het negatief in de boekpagina’s 6 keer volledig afgebeeld: de zevende is de print van het hele negatief en wordt in gelimiteerde oplage, genummerd en gesigneerd bij het boek aangeboden.

14 mei — Galerie Caroline O’Breen
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Artist Talk, Conversatie — Installatie, Schilderij

Curator Hans den Hartog Jager in gesprek met kunstenaar Charles Avery

Op zaterdag 14 mei gaat curator en criticus Hans den Hartog Jager van 15.00 tot 16.00 uur in gesprek met kunstenaar Charles Avery over zijn werken in de galerie.Curator en criticus Hans den Hartog Jager gaat in gesprek met kunstenaar Charles Avery over zijn werk. Dit jaar zal Avery's werk te zien zijn in Paradys, gecureerd door Hans den Hartog Jager, voor Arcadia de Triënnale van Friesland in Oranjewoud (NL).

14 mei — GRIMM
Geopend op wo, do, vr, za
Artist Talk

Expert Talk: Muhammed Ali

Zaterdag 14 mei om 15.30 - 16.30 uur Bildhalle kondigt met trots een expert talk aan met niemand minder dan Erik Dijkstra over ''the Greatest'', Muhammad Ali. Het gesprek zal draaien om het leven van deze legende, activist en voorbeeld voor velen. Ondersteund door de fotografie van Thomas Hoepker, zal Erik Dijkstra openlijk ingaan op de hoogtepunten maar ook de uitdagingen die Muhammad Ali tijdens zijn leven heeft moeten overwinnen.

14 mei — Bildhalle – Willemsparkweg 134H
Geopend op do, vr, za, zo
Performance — Performance

Live-drum & tapescratch performance Mick Johan & Anan Striker 

Mick Johan (drummer MICH) en Anan Striker (Strictly Tapes) hebben de krachten gebundeld om obscure drum & cassette-scratch performances te creëren. ‘In the name of love, we fuck-up beats’, zoals Peter Paul Pigmans (3 steps ahead) verklaarde is het uitgangspunt voor Johan en Striker om, kort maar krachtig, de analoge sneltrein des BPM’s (beats per minute) aan te zwengelen.

14 mei — Galerie Fleur & Wouter
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Presentatie — Textiel

Collectiepresentatie modeontwerper Tess van Zalinge

Modeontwerpster Tess van Zalinge lanceert haar nieuwste collectie in het hart van de collectiepresentatie Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad. Voor deze collectie raakte zij gefascineerd door de de herkenbaarheid en de veranderlijkheid die de natuur met zich meebrengt. Ontwerper Tess van Zalinge woont en werkt in Amsterdam, waar ze ontwerpt op het snijvlak van couture en ready-to-wear om luxe designs te creëren. Ze herleeft en viert hierbij de tradities van het Nederlands erfgoed en de lokale ontwerp-cultuur. 

14 mei — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Familie activiteit, Workshop — Fotografie

Familie inloopworkshop rondom Jonathas de Andrade

Tijdens de inloopworkshop wordt de bezoeker, jong tot oud, uitgedaagd om een foto te maken geïnspireerd op de tentoonstelling van Jonathas de Andrade - Staging Resistance. De Andrade werkt samen met een gemeenschap van dove en slechthorende mensen op het Braziliaanse platteland. Zonder de middelen om de officiële gebarentaal te leren, communiceren ze in een zelfgeleerd systeem van gebarentaal. Net als in de tentoonstelling nodigen we je uit om deel te nemen aan een dag van spelen en verhalen vertellen. Fotografeer een zelfbedacht gebaar en beeld door middel van lichaamstaal in de sfeer van de tentoonstelling. Jouw beste foto krijg je geprint mee naar huis.

15 mei — Foam
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Artist Talk, Rondleiding

Walk and Talk: Margriet Schavemaker over Maaike Schoorel

Margriet Schavemaker (Artistiek Directeur Amsterdam Museum) geeft een rondleiding door de solotentoonstelling van Maaike Schoorel in het Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen (Herengracht 605). Voor de gelegenheid heeft Maaike Schoorel 10 nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimtevullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie  bezoekers mee neemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met zijn geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken. Schoorel kruipt in de huid van deze vrouw en onderzoekt haar passie voor dieren en natuur. Ze brengt haar tevens in contact met een andere vrouwelijke museumoprichter uit die tijd, Sophia Lopez Suasso-de Bruijn, die de basis legde voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarmee biedt Schoorel een herinterpretatie en herevaluatie van de rol van de vrouw, toen en nu.

15 mei — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Vandaag open van 11:00 tot 17:00
Familie activiteit, Workshop — Tekening

Workshop Fantasieportret tekenen

Ben je tussen de 10 en 16 jaar, creatief en betrokken? Doe dan mee met deze workshop geleid door kunstenaar Maga Berr. Je kijkt samen naar haar werk dat bestaat uit een video en keramieken maskers, als onderdeel van de tentoonstelling A World of Many Worlds in CBK Zuidoost. Je praat over hoe we anderen beoordelen op uiterlijk, kleur en status. Hoe zien jouw helden en monsters eruit? Welk masker draag jij? En hoe wil je eruit zien? Gebruik je fantasie om het masker van je dromen te maken. Meld je aan via CBK Zuidoost.

15 mei — CBK Zuidoost
Geopend op do, vr, za, zo
Overig, Performance, Presentatie — Gemengde media, Overig

Root Canal – I’ll Never be a Star I’ve Always Been the Moon – performance door Echo + Seashell en bingo

Veertien kunstenaars, muzikanten en schrijvers werden uitgenodigd voor een bijdrage aan de mix tape I’ll Never be a Star I’ve Always Been the Moon, een initiatief van kunstenaarscollectief Root Canal. Als een constructief antwoord op de problematiek rond het organiseren van fysieke tentoonstellingen gedurende de afgelopen twee jaar is het project opgenomen op klassieke cassettebandjes, die aan potentiële luisteraars verstuurd worden als groepstentoonstelling aan huis. Elke deelnemer kreeg een carte blanche, met als enige restrictie dat de opname maximaal vijf minuten mocht bedragen. Het resultaat – een eclectisch amalgaam van spoken word, noise poetry, droominterpretatie, Finse rap, garage punk en cover songs – wordt gedurende het Art Weekend gepresenteerd in de P/////AKTSALON.

15 mei — P/////AKT
Start 20 mei

Fier als een gieter – feestweekend 40 jaar de Brakke Grond

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond bestaat veertig en één jaar en daar zijn we trots op. Met feestweekend Fier als een gieter blikken we terug, maar kijken we vooral vooruit. Bovendien, wie jarig is trakteert: in dit geval met een (lang) weekend vol muziek, theater, beeldende kunst – en alles daartussenin. Oude bekenden en trouwe partners zijn uitgenodigd. Maar ook nieuwe makers zijn van de partij, die een voorproefje geven van de koers die we de komende jaren gaan varen.

20 t/m 22 mei — Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond