menu

ProgrammaAmsterdam Art Week

donderdag 30 mei

Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Pocket Rhythms | Mounira Al Solh

In de ABN AMRO Kunstruimte is, ter gelegenheid van de elfde ABN AMRO Kunstprijs, de tentoonstelling Pocket Rhythms te zien met werk van winnaar Mounira Al Solh. Hier verwijst Al Solh naar de populaire Arabische muziek van de jaren zeventig en tachtig die in het door oorlog verscheurde Libanon – tussen de nieuwsbulletins door – voortdurend op de radio te horen was. In een recente serie schilderijen vermengt ze referenties aan muziek met persoonlijke herinneringen en politieke gebeurtenissen.

30 t/m 31 mei — ABN AMRO Kunstruimte
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

How are you these days? | Trần Quang Đại curated by Wumen

"How are you these days?” is een interactieve installatie van de Vietnamese kunstenaar Trần Quang Đại, die bestaat uit 2500 met de hand gemaakte, hartvormige zachte sculpturen in een Chroma Key groene kamer. De sculpturen nodigen uit tot intimiteit en liefde in ons hyper verbonden digitale tijdperk. Dai heeft de virtuele wereld getransformeerd in een fysieke ervaringsruimte.

30 mei t/m 1 jun — The Green Room
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? | Het Inheemse verhaal achter New York

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

Grand March | samenwerking met House of Vineyard

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Video | Film

I Wan’na Be Like You | Margit Lukács & Persijn Broersen

In het werk I Wan'na Be Like You richten Margit Lukács en Persijn Broersen zich op het westerse beeld van 'de Jungle'. Het wildernisgebied wordt vaak gezien als een Terra Nullius, verondersteld onontgonnen land dat diende als een embleem van verlangen voor de koloniale machten. In deze film duiken Lukács en Broersen dieper in 'de Wildernis' zoals die ooit werd geconfisqueerd en vervolgens geplant in de belangrijkste botanische tuinen in Europa, waaronder Parijs (Jardin des Plantes), Londen (Kew Gardens), Brussel (Meise Gardens) en Amsterdam (Hortus Botanicus).

30 mei t/m 2 jun — AKINCI
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

A Terra | Charlotte Dumas

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotograaf, woonachtig tussen Amsterdam en New York. Dumas haalt haar inspiratie meer uit de schilderkunst dan uit de fotografie. Delacroix en Géricault zijn voor haar de lichtende voorbeelden. Charlotte Dumas maakt sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie in 2000 honden, paarden, tijgers en wolven tot onderwerp van haar fotografie. Net als deze schilders is Dumas vooral geïnteresseerd in de zeggingskracht van het beeld. Naast de uitsnede en de pose gebruikt ze in haar foto's licht als middel om dit te bereiken. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Fine Arts Houston en het Nederlands Fotomuseum.

30 mei t/m 2 jun — andriesse ~ eyck galerie
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Greg Colson

Greg Colson is een Amerikaanse kunstenaar wiens kunst wordt gekenmerkt door de schokkend directe manier waarop hij materiële en conceptuele elementen vermengt. In zijn constructies worden nauwkeurig weergegeven systemen ontwricht en tegengesproken door de context waarin ze worden geplaatst. Door de poëzie en humor in onze sociale patronen naar voren te brengen, lijkt Colson te suggereren dat er grenzen zijn aan onze obsessie met efficiëntie, data en analyse van elk soort.

30 mei t/m 2 jun — Bradwolff & Partners
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2 | G

'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2' is het tweede hoofdstuk in een vierdelige serie van kunstenaar, natuurlijke-dood onderzoeker, babysitter en raver G. De serie speelt zich af in Marwan over heel 2024. 'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS' onderzoekt de veelzijdigheid van G's praktijk, bestaande uit, onder meer, sculptuur, performance, en het beoefenen van kameraadschap en rouw. Het programma nodigt jou uit om gedurende een jaar lang een duurzame relatie op te bouwen met de praktijk van de kunstenaar.

30 mei t/m 2 jun — Marwan
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

double double | Zuza Banasinska & Myrto Vratsanou

Vertrekkend vanuit het figuur van “twins”, zal onze tentoonstelling double double in PuntWG niet-hiërarchische verwantschap verkennen door middel van reflectie op dubbeling, spiegeling en proliferatie van zelf. Puttend uit de filmgeschiedenis en populaire media, spelen we met het freudiaanse concept van de "“double" en het trope van de "evil twin", samen met de stevig gevestigde tegenstellingen van "good/evil", "original/copy", "real/digital". In plaats daarvan richten we ons op de "twins" als een middel om verwantschap, samenwerking en hybriditeit vast te stellen. In puntWG zullen we een podium bouwen voor deze verkenning door de creatie van interactieve objecten, een 2-kanaals video-installatie en een LARP.

30 mei t/m 2 jun — PuntWG
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst, Sculptuur, Video | Film

closed views | K. T. Kobel

"closed views" nodigt uit tot ontdekkingen met beelden die lijken te zweven, vastgelegd in beeldhouwwerken, films en schilderijen. Elk kunstwerk vertelt een mysterieus verhaal dat zich afspeelt tussen het 'vroeger' en 'later'. Als eerbetoon aan herinneringen spreken deze stukjes kunst binnen een groter verhaal, waar verhalen van verre personages opduiken te midden van een samenleving die gefascineerd is door vastberaden blikken. Geïnspireerd door de gedeelde herinneringen vervagen deze situaties de tijd, waardoor de grens tussen wie kijkt en wie bekeken wordt, vervaagt.

30 mei t/m 2 jun — Semester9
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

layered base | Annesas Appel

Met de getallenwereld en de 10 kleuren (afgeleid van het Munsell color system) als uitgangspunt zoekt Annesas Appel (1978) naar een nieuwe beeldtaal. De bestaande vorm van de getallen wordt het basisgrid. Het geeft structuur en tevens ruimte om op voort te borduren; wat gebeurt er als de getallen worden overlapt, welke vormen en kleuren worden zichtbaar? Welk landschap ontstaat in de uitsnijdingen daarvan?

30 mei t/m 2 jun — galerie dudokdegroot 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

25 Years of Galerie Ron Mandos | Met alle kunstenaars van de galerie

Voor de tentoonstelling 25 Years of Galerie Ron Mandos hebben we alle kunstenaars met wie we samenwerken uitgenodigd. Iedere kunstenaar presenteert een nieuw werk dat ze speciaal voor deze feestelijke groepstentoonstelling hebben gemaakt. Daarnaast presenteren ze hun favoriete muzieknummer dat hen inspireerde het nieuwe werk te maken. Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling nodigen we u graag uit voor de feestelijke finissage. Aangezien dit weekend samenvalt met de Amsterdam Art Week 2024, zullen we een speciaal festivalprogramma presenteren in de galerie met muziek, performances, artist talks en meer…

30 mei t/m 2 jun — Galerie Ron Mandos
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Equilibrium Wind | Thierry Oussou

Kunstenaar Thierry Oussou keert terug naar Lumen Travo Gallery met de solotentoonstelling Equilibrium Wind, die een compleet nieuw oeuvre presenteert, ontwikkeld door de kunstenaar in Benin. Deze show maakt deel uit van een doorlopend project dat de afgelopen jaren door Oussou is geïnitieerd en gaat over de katoenplantages in het district Panouignan in Benin en de aanzienlijke impact die deze hebben op de economische groei van het land. Katoen is een belangrijk Afrikaans product in de geglobaliseerde arena. Naast de zeer symbolische verwijzing naar een koloniale geschiedenis van onderdrukking, komt het ‘witte goud’ aan bod in internationale verhandelingen en debatten over privatisering, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Katoen is verre van alleen maar een grondstof, maar belichaamt een kostbaar instrument voor de Beninese arbeidersklasse, dat een waardig en eerlijk leven biedt aan degenen die het verbouwen. Oussou’s meergelaagde onderzoek herinnert ons aan het over het hoofd gezien de potentieel van dit materiaal. Nadat hij ervaring heeft opgedaan door zelf katoen te verbouwen, vertaalt Oussou deze kennis in de creatie van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, bestaande uit een nieuwe serie schilderijen, een video en verschillende installaties. Elk van de werken die in Lumen Travo Gallery worden tentoongesteld, bieden ons de kans om de katoenplantage van Oussou en de levens van degenen die er elke dag werken te observeren en ermee te communiceren. De nieuwe serie schilderijen is geïnspireerd op de levens van Beninese mannen en vrouwen die op de katoenplantages werken. Oussou schildert uitsluitend op zwart papier en geeft de voorkeur aan grootschalige formaten. Vervormde figuren, gezichten, voorwerpen en symbolen zweven vrij tegen de donkere achtergrond van het papier. Zijn kenmerkende gebaren stijl met druppels, krassen, spetters en kalligrafische markeringen heeft tot doel de opeenvolging van bewegingen na te bootsen die plaatsvinden op de katoenplantages en, in bredere zin, in al die omgevingen waar de arbeiders optreden. Het doel van dit lopende project is om de afstand tussen creatie en consumptie te verkleinen en tegelijkertijd het bewustzijn te vergroten over de verschillende stadia van de katoenproductie: van de plantages tot het comfort van onze huizen, van het onbewerkte materiaal tot de vervaardigde kleding die we dragen. Elke dag wijst Oussou op de opeenvolging van handelingen die wij als consumenten vaak vergeten.

30 mei t/m 2 jun — Lumen Travo Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ENIGMA | Lotte Ekkel, Nanda Hagenaars, Santiago Pani, Sanne Terweij & Sandra Keja Planken

Lotte Ekkel is een autodidact fotograaf gevestigd in Amsterdam. De ervaring van het werken met zowel vintage als hedendaagse fotografie van de afgelopen jaren gaf haar de middelen om niet alleen te kijken naar wat er om haar heen is, maar het ook te zien en te erkennen door het gebruik van haar fotografische lens. Door de jaren heen heeft Ekkel haar oog getraind om het alledaagse op de meest intrigerende en poëtische manieren vast te leggen. Haar werk leest als een mix van documentaire fotografie en ingewikkelde persoonlijke ervaringen. Haar foto's combineren momenten uit haar dagelijks leven met reizen die ze naar vele plaatsen over de hele wereld ondernam.

30 mei t/m 2 jun — Mick Agence
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Female Fatigue | Melissa Gordon, Dina Danish, Peggy Franck & Erika Peucelle

Melissa Gordon De Amerikaanse en Britse kunstenaar Melissa Gordon maakt grootschalige schilderijen met een speciale focus op lichaam, consumptie, gender, feminisme en de handeling van het schilderen. Met een speelse en kritische toets bevraagt ​​de kunstenaar de waarde van gebaren in al zijn vloeibaarheid en veelheid aan lagen - oscillerend tussen figuratie en abstractie, oppervlak en diepte, het zichtbare en het verborgene, de echte realiteit en de picturale wereld, presentatie en representatie .

30 mei t/m 2 jun — Stigter van Doesburg
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden | Marieke J.R. Coppens

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een tentoonstelling of reeks korte verhalen die elkaar zo vaak raken, schuren en snijden dat het geheel soms zelfs een roman lijkt. De Fibonaccireeks vormt de ruggengraat van dit geheel en net als de getallen in de reeks, staat niets op zichzelf, alles is de optelsom van een voorganger, al weten ze dat – net als de getallen – zelf niet. Hier is tijd niet lineair en alleen het paard heeft een eigen naam.

30 mei t/m 7 jun — Arti et Amicitiae
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

OSCAM x Café de Duivel x Edson Sabajo 

Van 26 januari tot 8 juni presenteert OSCAM een tentoonstelling over het iconische hiphopcafé De Duivel. Naast een bruine kroeg waar mensen van alle achtergronden samenkomen, is De Duivel ook een creatieve broedplaats en open podium. Sinds 1992 verbinden, samenwerken en experimenteren pioniers van de hiphopscene hier, met namen als Karin Amatmoekrim, Andreas Urhahn en natuurlijk onze eigen Marian Duff.

30 mei t/m 8 jun — OSCAM
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Tenant of Culture | Tenant of Culture

Onder de naam Tenant of Culture werkt Hendrickje Schimmel met mode, als geschoolde mode- en textielontwerper, maar vanuit het perspectief van de hedendaagse kunst. Ze maakt objecten en installaties met gebruikte, overgebleven of onverkochte kledingstukken als belangrijkste bronmateriaal. Door middel van collage, analyse en (de)constructie probeert Tenant of Culture de voorwaarden te bepalen voor een inclusief begrip van culturele productie, waarin arbeid en ambacht, lichamen en magazijnen, afval en grondstoffen, affect en industrie, ingecalculeerde veroudering en duurzaamheid, keuzevrijheid en afhankelijkheid samengaan in zichtbare nabijheid. Ze ontwikkelt een artistieke praktijk die gedreven wordt door processen van transitie en afhankelijkheid, zoals die voorkomen in de consumptiecultuur.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Magali Reus | Magali Reus

Tijdens Amsterdam Art Week presenteert Galerie Fons Welters recent werk van Magali Reus. De sculpturen van Reus zijn het product van talrijke productieprocessen - 3D printen, poedercoaten, gieten, weven, beeldhouwen - die worden toegepast zonder rekening te houden met standaard fabricagepraktijken. Met bestaande objecten uit het dagelijks leven als uitgangspunt, kunnen Reus’ interventies worden gezien als het ‘herschrijven’ van wat materieel mogelijk is voor een object. Reus gebruikt onze emotionele en fysieke band met objecten om ons na te laten denken en meer bewust te maken van de materiële omgeving waarin we ons bevinden.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig, Video | Film

Neighbouring Frequencies | Els Viaene, Floris Vanhoof, Oussama Tabti, Stijn Demeulenaere & Luis Lecea Romera

Geluidskunst is een verbindende factor tussen Nederland en België. Er is een levendig veld van hybride kunstpraktijken waarin het onderzoek naar geluid in vele artistieke en kritische gedaantes centraal staat. Van installatiekunst en performances tot technologische experimenten waarbij er regelmatig wordt samengewerkt over grenzen. De tentoonstelling Neighbouring Frequencies toont het werk van vijf kunstenaars die de onderlinge verbanden en rijkheid van geluidskunst tonen. Luisterend naar hun sculpturen en installaties leren we over verborgen dimensies van onze leefomgeving, en de relaties tussen mens, niet-mens en landschap. De selectie is  tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen de Brakke Grond, het Amsterdamse mediakunst- en muziekfestival FIBER en het internationaal kunstenhuis STUK in Leuven.

30 mei t/m 16 jun — Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Start 30 mei
Tentoonstelling — Keramiek

Castlemania: Burn Them All | Jordan Roger

Jordan Roger is afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des beaux-arts de Bourges. Zijn achternaam is opzettelijk doorgestreept. Omdat hij homoseksueel is, wordt hij uitgesloten van zijn gezin. Zijn ouders, Jehova’s Getuigen, weigeren hem te accepteren zoals hij is. Sindsdien wordt Roger gedreven door een gewelddadige en vurige woede tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking. Hij staat voor duidelijk zijn persoonlijke strijd en de strijd van de LGBTQIA+-gemeenschap.

30 mei t/m 23 jun — No Limits! Art Castle in SEXYLAND World
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

ultramarine l citramarine | Charlotte Caspers

BorzoGallery presenteert nieuw werk van Charlotte Caspers in een tentoonstelling gecureerd door Colin Huizing, waarin de blauwe pigmenten ultramarijn (lapis lazuli) en citramarijn (azuriet) een hoofdrol spelen. Beide waren in de hoogtijdagen van de Europese schilderkunst kostbaar en zeer geliefd vanwege hun heldere kleur. Ultramarijn betekent letterlijk ‘van de andere kant van de zee' en werd destijds gebruikt om het blauw aan te duiden dat met Venetiaanse schepen vanuit Azië naar Europa werd gebracht. Citramarijn betekent ‘van deze kant van de zee’ en werd binnen Europa zelf gewonnen. Charlotte Caspers werkt met zeldzame pigmenten die zowel in de natuurlijke wereld als in de cultuurgeschiedenis een bijzondere plaats innemen. In haar nieuwe werken vieren beide blauwen samen de schoonheid van de natuur, en symboliseren zij het door de zee gewekte verlangen om achter de horizon te kijken.

30 mei t/m 29 jun — BorzoGallery 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Mirror | Steven Aalders

Slewe Galerie is verheugd de nieuwe solotentoonstelling Mirror van Steven Aalders aan te kondigen die op donderdag 30 mei opengaat tijdens Amsterdam Art Week (29 mei t/m 2 juni 2024). De tentoonstelling laat nieuwe schilderijen zien, die het afgelopen jaar zijn ontstaan tijdens zijn verblijf in ’s-Graveland, een natuurgebied met bossen en meren, waar rijke Amsterdammers in het verleden idyllische buitenplaatsen lieten verrijzen. Aalders keerde na veertig jaar terug naar zijn ouderlijk huis, een achttiende-eeuwse pastorie, waar hij als zestienjarige begon te schilderen. In de reeks schilderijen die hij daar maakte, komen de kleuren en het licht terug van het omringende romantische landschap, dat hij kende uit zijn herinnering, en nu weer met nieuwe ogen zag. De harmonische verhoudingen van het huis en het classicisme van naastgelegen zeventiende eeuwse kerk beantwoordden zijn minimalistische vormentaal, die hij zich door de jaren heeft eigengemaakt.

30 mei t/m 29 jun — Slewe Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Labyrinth of the Current | Thijs Zweers

Thijs Zweers, geboren in Enkhuizen, studeerde in 2010 af aan de kunstacademie Artez (Arnhem, Nederland). Sindsdien heeft hij zich toegelegd op een heel eigenaardige vertaling van digitale beelden naar gedetailleerde grafiettekeningen. Deze bijna anachronistische daad levert intrigerende beelden op van een werkelijkheid die Zweers autonoom vindt. Hoewel de digitale wereld een product van de mensheid is, heeft het individu nu weinig tot geen invloed op de werking ervan. Hij of zij is onderworpen aan de wetten en de uiterlijke schijn van deze alternatieve realiteit. 

30 mei t/m 29 jun — TORCH Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Van Ostade Biennale |  Lonneke van der Palen & Sophie Steengracht

Tijdens Amsterdam Art Week laten Galerie Fleur & Wouter & GoMulan Gallery in hun gedeelde ruimte een levende tentoonstelling zien met werk van Lonneke van der Palen en Sophie Steengracht. De tentoonstelling is constant in beweging, door een veranderende muurschildering en doordat bezoekers zelf de plaatsing van de kunstwerken bepalen.

30 mei t/m 30 jun — Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Lacunae | Geraldo Dos Santos & Emre Özakat

Galerie Josilda da Conceição presenteert met genoegen een duo-solotentoonstelling 'Lacunae', waarin de installaties en schilderijen van kunstenaars Geraldo Dos Santos en Emre Özakat worden vertoont. De tentoonstelling, met het concept; hauntology,  brengt het werk van beide kunstenaars samen om transformatieve dimensies binnen para fictie-overtuigingen te verkennen. Beide kunstenaars verdiepen zich in verschillende domeinen van bijgeloof en de diepe diepten van onbewuste verbindingen. Geraldo Dos Santos blijft hangen in de manifestatie van Zuid-Amerikaanse geloofssystemen, waar cultuur een belangrijke rol speelt en tradities diepgeworteld zijn. De diepten van lacunes in zijn verhalen verbeelden mysterie en tonen anatomische structuren die Esterisme, Asterisme, Santeria, Espiritismo en Candomblé met elkaar verbinden.

30 mei t/m 30 jun — Josilda da Conceição Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Sculptuur

The Initiator | Jehoshua Rozenman

Multimedia kunstenaar Jehoshua Rozenman schildert, maakt video’s en beeldhouwt. Sinds hij glas ontdekte als het ideale medium om zijn ideeën tastbaar te maken, is hij blijven werken met dit materiaal. Het fragiele en breekbare karakter ervan speelt prachtig in op het vermogen om duizenden jaren mee te gaan. Glas kan sierlijk, schoon en transparant zijn maar het kan ook de duistere kanten van het leven laten zijn door de gevaarlijk scherpe kanten en hergebruikte gebroken stukken.

30 mei t/m 6 jul — Galerie Fontana
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Solo exhibition | Annelies Kamen

Annelies Kamen behaalde haar MFA aan de School of the Art Institute of Chicago in 2014 en een gecombineerde BFA/BA in kunstgeschiedenis aan de School of the Museum of Fine Arts, Boston in 2011. Kamen verbindt met taal en humor van een feministisch perspectief in haar werk, in spelend op de machtsdynamiek van het maken van grappen. Ze was Resident Kunstenaar bij de Rijksakademie van beeldende kunsten, ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van Bijleveltstichting van 2021-2023. Annelies woont en werkt in Amsterdam en Berlijn.

30 mei t/m 6 jul — Gallery van Fanny Freytag
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ANGEL’S EGG | Sam Hersbach , Ema Vanekova, Marc Mulders, Lotte Wieringa & Brigitte Louter

In een tijd waarin de kunstwereld, de kunstenaar, de curator en de galeriehouder geconfronteerd worden met de uitdagende dynamiek van het mondiale toneel, biedt Lotte Wieringa met haar werken ‘Angel’s Egg’ en ‘A baby Angels egg’ een sprankje hoop en inspiratie. Deze titels, die de belofte van onbekende sferen en kleuren in zich dragen, suggereren oplossingen en perspectieven die nog ontdekt moeten worden. Geïnspireerd door deze visie, brengt Kersgallery vijf kunstenaars samen die elk met hun unieke stem en visie een nieuwe regel aan dit poëtische narratief toevoegen, waarmee een veelzijdig en diepgaand gesprek over mogelijkheden en vernieuwing wordt geopend.

30 mei t/m 7 jul — Kersgallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

One ‘O’ Hanging Between Two i’s | Josse Pyl

Josse Pyl onderzoekt het ontstaan en de werking van taal om verbindingen te ontdekken die de ene mens aan de andere binden, waarbij hij taal omvormt tot een kneedbaar materiaal. Voor deze tentoonstelling maakt hij gebruik van de taal van de architectuur. Hij verandert de galerie in een ruimtelijk gedicht. De bezoeker beweegt zich langs een reeks artefacten die doen denken aan overblijfselen van een onbekende taal en die samen een pad vormen dat conventionele taal moeilijk kan verwoorden. Daarbij stelt de installatie ons in staat om verschillende perspectieven te verkennen over hoe we de wereld begrijpen en waarnemen.

30 mei t/m 13 jul — Annet Gelink Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Strange Glow | James Beckett

Van Zijll Langhout / Contemporary Art presenteert met gepaste trots de solo tentoonstelling ‘Strange Glow’ van James Beckett tijdens de Amsterdam Art week. 'Strange Glow' is vooral een oefening in het samenpersen van afwijkende bronnen – een spel met het associatieve en onzinnige. Als assemblage bevatten deze stukken achtergronden van architectonische reproductie, opgelegd met schijnbaar willekeurige objecten en fragmenten uit het nieuws. De tentoonstelling is een uitbreiding op Becketts eerdere 'Strange Glow'- presentatie. James Beckett (ZA/NL) 1977, Harare Zimbabwe, was resident aan de Rijksakademie (2001-2002) waarna hij de Prix de Rome won voor Kunst in de Openbare Ruimte. Zijn werken bevinden zich onder meer in de openbare collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Centre Pompidou in Parijs. Momenteel woont en werkt hij in New York en Amsterdam. The opening van de tentoonstelling is donderdag 30 mei. De tentoonstelling is te zien t/m 13 juli.

30 mei t/m 13 jul — Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Start 30 mei
Tentoonstelling — Video | Film

Breaking Waves | Clara Jo

Framer Framed presenteert tijdens Amsterdam Art Week de tentoonstelling Breaking Waves van kunstenaar Clara Jo, die in 2023 artist in residence was bij Atelier KITLV-Framer Framed. Met een verhaal over de samenhang tussen epidemiologie en maritieme geschiedenis, zet Breaking Waves vraagtekens bij de veelgehoorde ideeën over collectief uitwissen van de koloniale geschiedenis tijdens wereldwijde crises. De expositie is tot 14 juli 2024. 

30 mei t/m 14 jul — Framer Framed
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Un Cuerpo al que Volver / A Body to Come Back to | Aimée Zito Lema

Een jas, een t-shirt, horloges. Voor haar eerste solo tentoonstelling in de galerie, Un Cuerpo al que Volver / Een lichaam om in terug te keren nam Aimée Zito Lema verhalen, objecten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van haar zelf en haar familie in Argentinië als vertrekpunt. Vanuit dat persoonlijke perspectief onderzoekt ze hoe de geschiedenis vorm krijgt en van de ene generatie op de andere doorgegeven wordt, om daarmee op het heden te kunnen reflecteren. In die nadrukkelijke verstrengeling van heden en verleden worden nieuwe perspectieven zichtbaar gemaakt. 

30 mei t/m 19 jul — tegenboschvanvreden
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

On Longing | Mandy Franca & Anthony Ngoya

De expositie ‘On longing’ die plaatsvindt bij Galerie Caroline O’Breen brengt de werken van verschillende kunstenaars, Mandy Franca (1989, NL) en Anthony Ngoya (1995, FR) samen. Beide kunstenaars onderzoeken het concept van collectief geheugen en de rol ervan bij het vormgeven van individuele en gemeenschappelijke identiteiten. Door lagen te maken van materialen en mediums, het werk van de kunstenaars communiceert de complexe intergenerationele emoties van verlangen en nostalgie. 

30 mei t/m 20 jul — Galerie Caroline O’Breen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Outside the Soup | initiated by artists Afra Eisma and Hend Samir

De tentoonstelling Outside the Soup, geïnitieerd door kunstenaars Afra Eisma en Hend Samir, benadrukt het potentieel van kunst om nieuwe wereldbeelden te creëren door middel van radicale verbeelding en artistiek experiment; waarbij zorg, solidariteit en vertrouwen voorop staan. In plaats van voort te bouwen op een conceptueel kader als basis voor de tentoonstelling, staat de rol van wederzijdse en wederkerige relaties binnen het artistieke ecosysteem centraal.

30 mei t/m 21 jul — W139
Start 24 mei
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Textiel

I Never Promised You a Rose Garden | Eline Martherus

Hama Gallery presenteert met trots I Never Promised You a Rose Garden, de tweede solo-expositie van kunstenaar Eline Martherus in de galerie. Middels haar nieuwste serie schilderijen onderzoekt ze de voortdurende beweging van het leven en de complexiteit van de maatschappelijke dynamiek in de huidige wereld. Geïnspireerd door de constante staat van de ritmes in de natuur, vat Eline’s werk de wisselwerking tussen individuen en hun omgeving samen.

24 mei t/m 21 jul — Hama Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Meet the Cantors | Sophie Vallance Cantor & Douglas Cantor

In hun derde samenwerking toont 'Meet the Cantors' het veerkrachtige partnerschap van kunstenaars Sophie Vallance Cantor en Douglas Cantor. Hun verhaal is er een van aanhoudende creativiteit, standvastige overtuiging en wederzijdse steun bij het overwinnen van uitdagingen. Met een 'kijk ons eens' houding trotseren ze verwachtingen en maken ze onconventionele werken die de triomf van creativiteit over tegenslag vieren. Vallance Cantor en Cantor verkennen en herzien immigratie als een ander terugkerend onderwerp. De titels beschrijven Cantors persoonlijke omstandigheden als immigrant, hun ervaring met het immigratiesysteem en de invloed die het heeft gehad op hun leven samen. Sophie is de muze in Douglas' werk en leven. In aanvulling hierop wordt Douglas in haar schilderijen speels en sarcastisch afgebeeld als 'El Diablo' (De Duivel), een niet zo grappige inside joke over hoe hij als immigrant wordt gezien in de Westerse wereld, een verhaal dat snel op zijn kop wordt gezet omdat El Diablo in de schilderijen wordt afgebeeld als beschermend, kalm en in controle. Dit is Vallance Cantors reflectie op de realiteit van haar partner, het misbruik, de achterdocht en de dwang waarmee hij te maken heeft van zowel individuen als structuren, maar ook de toewijding die hen bij elkaar houdt.

30 mei t/m 22 jul — Enari Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Missing Mirror | group exhibition

Sinds de uitvinding van fotografie in de 19e eeuw is de technologie van het medium voortdurend geëvolueerd. Beeldmanipulatie is altijd een onderdeel geweest van fotografie, van donkere kamertechnieken tot de magie van programma's als Photoshop. Kunstmatige intelligentie is de meest recente ontwikkeling die het makkelijker dan ooit maakt om beelden te creëren die verbazingwekkend 'echt' lijken, maar fundamenteel los staan van de werkelijkheid.AI gebruikt fotografie niet als eindproduct, maar kan hyperrealistische beelden genereren op basis van foto's, wat diepgaande maatschappelijke vragen oproept. Als het blote oog geen onderscheid kan maken tussen een door AI gegenereerde afbeelding en een foto, wat betekent dat dan voor ons begrip van fotografie? En als AI beelden genereert op basis van een geschiedenis van fotografie, zijn de beelden die ze genereren dan niet nog steeds 'fotografisch', ook al zijn het strikt genomen geen foto's?

30 mei t/m 25 aug — Foam
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Painting an prop | Wilhelm Sasnal

Het Stedelijk Museum presenteert de tentoonstelling Painting as Prop van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) in de prestigieuze IMC erezaal. De tentoonstelling presenteert vijfentwintig schilderijen, waarvan sommige een rol speelden als rekwisieten in Sasnals recente filmproject The Assistant, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen met de hedendaagse wereld.

30 mei t/m 1 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Start 29 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THE FUTURE IS EQUAL | EXHIBITION BY YOUNG COLLECTORS CIRCLE 

Vrouwelijke kunstenaars verdienen slechter dan hun mannelijke collega’s. Ook zijn ze minder zichtbaar, en worden ze minder vaak aangekocht door musea. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekman Stichting in opdracht van het Niemeijer Fonds. De conclusie is duidelijk: er moet meer over vrouwelijke kunstenaars worden geschreven, er moet vaker en stelselmatiger werk van vrouwen worden getoond en er moet weer werk van vrouwen worden gekocht. Wees welkom bij de feestelijke opening van deze all female groepstentoonstelling die is samengesteld door Young Collectors Circle. 

29 mei t/m 12 sep — Capital C
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Textiel

On this side of the river elbe | Ana Lupas

Ana Lupas – On this Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië) dat 9 mei 2024 in het Stedelijk Museum Amsterdam opent. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. Haar carrière beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

30 mei t/m 15 sep — Stedelijk Museum Amsterdam

vrijdag 31 mei

Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Pocket Rhythms | Mounira Al Solh

In de ABN AMRO Kunstruimte is, ter gelegenheid van de elfde ABN AMRO Kunstprijs, de tentoonstelling Pocket Rhythms te zien met werk van winnaar Mounira Al Solh. Hier verwijst Al Solh naar de populaire Arabische muziek van de jaren zeventig en tachtig die in het door oorlog verscheurde Libanon – tussen de nieuwsbulletins door – voortdurend op de radio te horen was. In een recente serie schilderijen vermengt ze referenties aan muziek met persoonlijke herinneringen en politieke gebeurtenissen.

30 t/m 31 mei — ABN AMRO Kunstruimte
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

How are you these days? | Trần Quang Đại curated by Wumen

"How are you these days?” is een interactieve installatie van de Vietnamese kunstenaar Trần Quang Đại, die bestaat uit 2500 met de hand gemaakte, hartvormige zachte sculpturen in een Chroma Key groene kamer. De sculpturen nodigen uit tot intimiteit en liefde in ons hyper verbonden digitale tijdperk. Dai heeft de virtuele wereld getransformeerd in een fysieke ervaringsruimte.

30 mei t/m 1 jun — The Green Room
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? | Het Inheemse verhaal achter New York

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

Grand March | samenwerking met House of Vineyard

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Video | Film

I Wan’na Be Like You | Margit Lukács & Persijn Broersen

In het werk I Wan'na Be Like You richten Margit Lukács en Persijn Broersen zich op het westerse beeld van 'de Jungle'. Het wildernisgebied wordt vaak gezien als een Terra Nullius, verondersteld onontgonnen land dat diende als een embleem van verlangen voor de koloniale machten. In deze film duiken Lukács en Broersen dieper in 'de Wildernis' zoals die ooit werd geconfisqueerd en vervolgens geplant in de belangrijkste botanische tuinen in Europa, waaronder Parijs (Jardin des Plantes), Londen (Kew Gardens), Brussel (Meise Gardens) en Amsterdam (Hortus Botanicus).

30 mei t/m 2 jun — AKINCI
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

A Terra | Charlotte Dumas

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotograaf, woonachtig tussen Amsterdam en New York. Dumas haalt haar inspiratie meer uit de schilderkunst dan uit de fotografie. Delacroix en Géricault zijn voor haar de lichtende voorbeelden. Charlotte Dumas maakt sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie in 2000 honden, paarden, tijgers en wolven tot onderwerp van haar fotografie. Net als deze schilders is Dumas vooral geïnteresseerd in de zeggingskracht van het beeld. Naast de uitsnede en de pose gebruikt ze in haar foto's licht als middel om dit te bereiken. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Fine Arts Houston en het Nederlands Fotomuseum.

30 mei t/m 2 jun — andriesse ~ eyck galerie
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Greg Colson

Greg Colson is een Amerikaanse kunstenaar wiens kunst wordt gekenmerkt door de schokkend directe manier waarop hij materiële en conceptuele elementen vermengt. In zijn constructies worden nauwkeurig weergegeven systemen ontwricht en tegengesproken door de context waarin ze worden geplaatst. Door de poëzie en humor in onze sociale patronen naar voren te brengen, lijkt Colson te suggereren dat er grenzen zijn aan onze obsessie met efficiëntie, data en analyse van elk soort.

30 mei t/m 2 jun — Bradwolff & Partners
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2 | G

'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2' is het tweede hoofdstuk in een vierdelige serie van kunstenaar, natuurlijke-dood onderzoeker, babysitter en raver G. De serie speelt zich af in Marwan over heel 2024. 'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS' onderzoekt de veelzijdigheid van G's praktijk, bestaande uit, onder meer, sculptuur, performance, en het beoefenen van kameraadschap en rouw. Het programma nodigt jou uit om gedurende een jaar lang een duurzame relatie op te bouwen met de praktijk van de kunstenaar.

30 mei t/m 2 jun — Marwan
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

double double | Zuza Banasinska & Myrto Vratsanou

Vertrekkend vanuit het figuur van “twins”, zal onze tentoonstelling double double in PuntWG niet-hiërarchische verwantschap verkennen door middel van reflectie op dubbeling, spiegeling en proliferatie van zelf. Puttend uit de filmgeschiedenis en populaire media, spelen we met het freudiaanse concept van de "“double" en het trope van de "evil twin", samen met de stevig gevestigde tegenstellingen van "good/evil", "original/copy", "real/digital". In plaats daarvan richten we ons op de "twins" als een middel om verwantschap, samenwerking en hybriditeit vast te stellen. In puntWG zullen we een podium bouwen voor deze verkenning door de creatie van interactieve objecten, een 2-kanaals video-installatie en een LARP.

30 mei t/m 2 jun — PuntWG
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst, Sculptuur, Video | Film

closed views | K. T. Kobel

"closed views" nodigt uit tot ontdekkingen met beelden die lijken te zweven, vastgelegd in beeldhouwwerken, films en schilderijen. Elk kunstwerk vertelt een mysterieus verhaal dat zich afspeelt tussen het 'vroeger' en 'later'. Als eerbetoon aan herinneringen spreken deze stukjes kunst binnen een groter verhaal, waar verhalen van verre personages opduiken te midden van een samenleving die gefascineerd is door vastberaden blikken. Geïnspireerd door de gedeelde herinneringen vervagen deze situaties de tijd, waardoor de grens tussen wie kijkt en wie bekeken wordt, vervaagt.

30 mei t/m 2 jun — Semester9
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

layered base | Annesas Appel

Met de getallenwereld en de 10 kleuren (afgeleid van het Munsell color system) als uitgangspunt zoekt Annesas Appel (1978) naar een nieuwe beeldtaal. De bestaande vorm van de getallen wordt het basisgrid. Het geeft structuur en tevens ruimte om op voort te borduren; wat gebeurt er als de getallen worden overlapt, welke vormen en kleuren worden zichtbaar? Welk landschap ontstaat in de uitsnijdingen daarvan?

30 mei t/m 2 jun — galerie dudokdegroot 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

25 Years of Galerie Ron Mandos | Met alle kunstenaars van de galerie

Voor de tentoonstelling 25 Years of Galerie Ron Mandos hebben we alle kunstenaars met wie we samenwerken uitgenodigd. Iedere kunstenaar presenteert een nieuw werk dat ze speciaal voor deze feestelijke groepstentoonstelling hebben gemaakt. Daarnaast presenteren ze hun favoriete muzieknummer dat hen inspireerde het nieuwe werk te maken. Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling nodigen we u graag uit voor de feestelijke finissage. Aangezien dit weekend samenvalt met de Amsterdam Art Week 2024, zullen we een speciaal festivalprogramma presenteren in de galerie met muziek, performances, artist talks en meer…

30 mei t/m 2 jun — Galerie Ron Mandos
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Equilibrium Wind | Thierry Oussou

Kunstenaar Thierry Oussou keert terug naar Lumen Travo Gallery met de solotentoonstelling Equilibrium Wind, die een compleet nieuw oeuvre presenteert, ontwikkeld door de kunstenaar in Benin. Deze show maakt deel uit van een doorlopend project dat de afgelopen jaren door Oussou is geïnitieerd en gaat over de katoenplantages in het district Panouignan in Benin en de aanzienlijke impact die deze hebben op de economische groei van het land. Katoen is een belangrijk Afrikaans product in de geglobaliseerde arena. Naast de zeer symbolische verwijzing naar een koloniale geschiedenis van onderdrukking, komt het ‘witte goud’ aan bod in internationale verhandelingen en debatten over privatisering, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Katoen is verre van alleen maar een grondstof, maar belichaamt een kostbaar instrument voor de Beninese arbeidersklasse, dat een waardig en eerlijk leven biedt aan degenen die het verbouwen. Oussou’s meergelaagde onderzoek herinnert ons aan het over het hoofd gezien de potentieel van dit materiaal. Nadat hij ervaring heeft opgedaan door zelf katoen te verbouwen, vertaalt Oussou deze kennis in de creatie van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, bestaande uit een nieuwe serie schilderijen, een video en verschillende installaties. Elk van de werken die in Lumen Travo Gallery worden tentoongesteld, bieden ons de kans om de katoenplantage van Oussou en de levens van degenen die er elke dag werken te observeren en ermee te communiceren. De nieuwe serie schilderijen is geïnspireerd op de levens van Beninese mannen en vrouwen die op de katoenplantages werken. Oussou schildert uitsluitend op zwart papier en geeft de voorkeur aan grootschalige formaten. Vervormde figuren, gezichten, voorwerpen en symbolen zweven vrij tegen de donkere achtergrond van het papier. Zijn kenmerkende gebaren stijl met druppels, krassen, spetters en kalligrafische markeringen heeft tot doel de opeenvolging van bewegingen na te bootsen die plaatsvinden op de katoenplantages en, in bredere zin, in al die omgevingen waar de arbeiders optreden. Het doel van dit lopende project is om de afstand tussen creatie en consumptie te verkleinen en tegelijkertijd het bewustzijn te vergroten over de verschillende stadia van de katoenproductie: van de plantages tot het comfort van onze huizen, van het onbewerkte materiaal tot de vervaardigde kleding die we dragen. Elke dag wijst Oussou op de opeenvolging van handelingen die wij als consumenten vaak vergeten.

30 mei t/m 2 jun — Lumen Travo Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ENIGMA | Lotte Ekkel, Nanda Hagenaars, Santiago Pani, Sanne Terweij & Sandra Keja Planken

Lotte Ekkel is een autodidact fotograaf gevestigd in Amsterdam. De ervaring van het werken met zowel vintage als hedendaagse fotografie van de afgelopen jaren gaf haar de middelen om niet alleen te kijken naar wat er om haar heen is, maar het ook te zien en te erkennen door het gebruik van haar fotografische lens. Door de jaren heen heeft Ekkel haar oog getraind om het alledaagse op de meest intrigerende en poëtische manieren vast te leggen. Haar werk leest als een mix van documentaire fotografie en ingewikkelde persoonlijke ervaringen. Haar foto's combineren momenten uit haar dagelijks leven met reizen die ze naar vele plaatsen over de hele wereld ondernam.

30 mei t/m 2 jun — Mick Agence
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Female Fatigue | Melissa Gordon, Dina Danish, Peggy Franck & Erika Peucelle

Melissa Gordon De Amerikaanse en Britse kunstenaar Melissa Gordon maakt grootschalige schilderijen met een speciale focus op lichaam, consumptie, gender, feminisme en de handeling van het schilderen. Met een speelse en kritische toets bevraagt ​​de kunstenaar de waarde van gebaren in al zijn vloeibaarheid en veelheid aan lagen - oscillerend tussen figuratie en abstractie, oppervlak en diepte, het zichtbare en het verborgene, de echte realiteit en de picturale wereld, presentatie en representatie .

30 mei t/m 2 jun — Stigter van Doesburg
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden | Marieke J.R. Coppens

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een tentoonstelling of reeks korte verhalen die elkaar zo vaak raken, schuren en snijden dat het geheel soms zelfs een roman lijkt. De Fibonaccireeks vormt de ruggengraat van dit geheel en net als de getallen in de reeks, staat niets op zichzelf, alles is de optelsom van een voorganger, al weten ze dat – net als de getallen – zelf niet. Hier is tijd niet lineair en alleen het paard heeft een eigen naam.

30 mei t/m 7 jun — Arti et Amicitiae
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

OSCAM x Café de Duivel x Edson Sabajo 

Van 26 januari tot 8 juni presenteert OSCAM een tentoonstelling over het iconische hiphopcafé De Duivel. Naast een bruine kroeg waar mensen van alle achtergronden samenkomen, is De Duivel ook een creatieve broedplaats en open podium. Sinds 1992 verbinden, samenwerken en experimenteren pioniers van de hiphopscene hier, met namen als Karin Amatmoekrim, Andreas Urhahn en natuurlijk onze eigen Marian Duff.

30 mei t/m 8 jun — OSCAM
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Tenant of Culture | Tenant of Culture

Onder de naam Tenant of Culture werkt Hendrickje Schimmel met mode, als geschoolde mode- en textielontwerper, maar vanuit het perspectief van de hedendaagse kunst. Ze maakt objecten en installaties met gebruikte, overgebleven of onverkochte kledingstukken als belangrijkste bronmateriaal. Door middel van collage, analyse en (de)constructie probeert Tenant of Culture de voorwaarden te bepalen voor een inclusief begrip van culturele productie, waarin arbeid en ambacht, lichamen en magazijnen, afval en grondstoffen, affect en industrie, ingecalculeerde veroudering en duurzaamheid, keuzevrijheid en afhankelijkheid samengaan in zichtbare nabijheid. Ze ontwikkelt een artistieke praktijk die gedreven wordt door processen van transitie en afhankelijkheid, zoals die voorkomen in de consumptiecultuur.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Magali Reus | Magali Reus

Tijdens Amsterdam Art Week presenteert Galerie Fons Welters recent werk van Magali Reus. De sculpturen van Reus zijn het product van talrijke productieprocessen - 3D printen, poedercoaten, gieten, weven, beeldhouwen - die worden toegepast zonder rekening te houden met standaard fabricagepraktijken. Met bestaande objecten uit het dagelijks leven als uitgangspunt, kunnen Reus’ interventies worden gezien als het ‘herschrijven’ van wat materieel mogelijk is voor een object. Reus gebruikt onze emotionele en fysieke band met objecten om ons na te laten denken en meer bewust te maken van de materiële omgeving waarin we ons bevinden.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig, Video | Film

Neighbouring Frequencies | Els Viaene, Floris Vanhoof, Oussama Tabti, Stijn Demeulenaere & Luis Lecea Romera

Geluidskunst is een verbindende factor tussen Nederland en België. Er is een levendig veld van hybride kunstpraktijken waarin het onderzoek naar geluid in vele artistieke en kritische gedaantes centraal staat. Van installatiekunst en performances tot technologische experimenten waarbij er regelmatig wordt samengewerkt over grenzen. De tentoonstelling Neighbouring Frequencies toont het werk van vijf kunstenaars die de onderlinge verbanden en rijkheid van geluidskunst tonen. Luisterend naar hun sculpturen en installaties leren we over verborgen dimensies van onze leefomgeving, en de relaties tussen mens, niet-mens en landschap. De selectie is  tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen de Brakke Grond, het Amsterdamse mediakunst- en muziekfestival FIBER en het internationaal kunstenhuis STUK in Leuven.

30 mei t/m 16 jun — Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Start 30 mei
Tentoonstelling — Keramiek

Castlemania: Burn Them All | Jordan Roger

Jordan Roger is afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des beaux-arts de Bourges. Zijn achternaam is opzettelijk doorgestreept. Omdat hij homoseksueel is, wordt hij uitgesloten van zijn gezin. Zijn ouders, Jehova’s Getuigen, weigeren hem te accepteren zoals hij is. Sindsdien wordt Roger gedreven door een gewelddadige en vurige woede tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking. Hij staat voor duidelijk zijn persoonlijke strijd en de strijd van de LGBTQIA+-gemeenschap.

30 mei t/m 23 jun — No Limits! Art Castle in SEXYLAND World
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

ultramarine l citramarine | Charlotte Caspers

BorzoGallery presenteert nieuw werk van Charlotte Caspers in een tentoonstelling gecureerd door Colin Huizing, waarin de blauwe pigmenten ultramarijn (lapis lazuli) en citramarijn (azuriet) een hoofdrol spelen. Beide waren in de hoogtijdagen van de Europese schilderkunst kostbaar en zeer geliefd vanwege hun heldere kleur. Ultramarijn betekent letterlijk ‘van de andere kant van de zee' en werd destijds gebruikt om het blauw aan te duiden dat met Venetiaanse schepen vanuit Azië naar Europa werd gebracht. Citramarijn betekent ‘van deze kant van de zee’ en werd binnen Europa zelf gewonnen. Charlotte Caspers werkt met zeldzame pigmenten die zowel in de natuurlijke wereld als in de cultuurgeschiedenis een bijzondere plaats innemen. In haar nieuwe werken vieren beide blauwen samen de schoonheid van de natuur, en symboliseren zij het door de zee gewekte verlangen om achter de horizon te kijken.

30 mei t/m 29 jun — BorzoGallery 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Mirror | Steven Aalders

Slewe Galerie is verheugd de nieuwe solotentoonstelling Mirror van Steven Aalders aan te kondigen die op donderdag 30 mei opengaat tijdens Amsterdam Art Week (29 mei t/m 2 juni 2024). De tentoonstelling laat nieuwe schilderijen zien, die het afgelopen jaar zijn ontstaan tijdens zijn verblijf in ’s-Graveland, een natuurgebied met bossen en meren, waar rijke Amsterdammers in het verleden idyllische buitenplaatsen lieten verrijzen. Aalders keerde na veertig jaar terug naar zijn ouderlijk huis, een achttiende-eeuwse pastorie, waar hij als zestienjarige begon te schilderen. In de reeks schilderijen die hij daar maakte, komen de kleuren en het licht terug van het omringende romantische landschap, dat hij kende uit zijn herinnering, en nu weer met nieuwe ogen zag. De harmonische verhoudingen van het huis en het classicisme van naastgelegen zeventiende eeuwse kerk beantwoordden zijn minimalistische vormentaal, die hij zich door de jaren heeft eigengemaakt.

30 mei t/m 29 jun — Slewe Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Labyrinth of the Current | Thijs Zweers

Thijs Zweers, geboren in Enkhuizen, studeerde in 2010 af aan de kunstacademie Artez (Arnhem, Nederland). Sindsdien heeft hij zich toegelegd op een heel eigenaardige vertaling van digitale beelden naar gedetailleerde grafiettekeningen. Deze bijna anachronistische daad levert intrigerende beelden op van een werkelijkheid die Zweers autonoom vindt. Hoewel de digitale wereld een product van de mensheid is, heeft het individu nu weinig tot geen invloed op de werking ervan. Hij of zij is onderworpen aan de wetten en de uiterlijke schijn van deze alternatieve realiteit. 

30 mei t/m 29 jun — TORCH Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Van Ostade Biennale |  Lonneke van der Palen & Sophie Steengracht

Tijdens Amsterdam Art Week laten Galerie Fleur & Wouter & GoMulan Gallery in hun gedeelde ruimte een levende tentoonstelling zien met werk van Lonneke van der Palen en Sophie Steengracht. De tentoonstelling is constant in beweging, door een veranderende muurschildering en doordat bezoekers zelf de plaatsing van de kunstwerken bepalen.

30 mei t/m 30 jun — Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Lacunae | Geraldo Dos Santos & Emre Özakat

Galerie Josilda da Conceição presenteert met genoegen een duo-solotentoonstelling 'Lacunae', waarin de installaties en schilderijen van kunstenaars Geraldo Dos Santos en Emre Özakat worden vertoont. De tentoonstelling, met het concept; hauntology,  brengt het werk van beide kunstenaars samen om transformatieve dimensies binnen para fictie-overtuigingen te verkennen. Beide kunstenaars verdiepen zich in verschillende domeinen van bijgeloof en de diepe diepten van onbewuste verbindingen. Geraldo Dos Santos blijft hangen in de manifestatie van Zuid-Amerikaanse geloofssystemen, waar cultuur een belangrijke rol speelt en tradities diepgeworteld zijn. De diepten van lacunes in zijn verhalen verbeelden mysterie en tonen anatomische structuren die Esterisme, Asterisme, Santeria, Espiritismo en Candomblé met elkaar verbinden.

30 mei t/m 30 jun — Josilda da Conceição Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Sculptuur

The Initiator | Jehoshua Rozenman

Multimedia kunstenaar Jehoshua Rozenman schildert, maakt video’s en beeldhouwt. Sinds hij glas ontdekte als het ideale medium om zijn ideeën tastbaar te maken, is hij blijven werken met dit materiaal. Het fragiele en breekbare karakter ervan speelt prachtig in op het vermogen om duizenden jaren mee te gaan. Glas kan sierlijk, schoon en transparant zijn maar het kan ook de duistere kanten van het leven laten zijn door de gevaarlijk scherpe kanten en hergebruikte gebroken stukken.

30 mei t/m 6 jul — Galerie Fontana
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Solo exhibition | Annelies Kamen

Annelies Kamen behaalde haar MFA aan de School of the Art Institute of Chicago in 2014 en een gecombineerde BFA/BA in kunstgeschiedenis aan de School of the Museum of Fine Arts, Boston in 2011. Kamen verbindt met taal en humor van een feministisch perspectief in haar werk, in spelend op de machtsdynamiek van het maken van grappen. Ze was Resident Kunstenaar bij de Rijksakademie van beeldende kunsten, ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van Bijleveltstichting van 2021-2023. Annelies woont en werkt in Amsterdam en Berlijn.

30 mei t/m 6 jul — Gallery van Fanny Freytag
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ANGEL’S EGG | Sam Hersbach , Ema Vanekova, Marc Mulders, Lotte Wieringa & Brigitte Louter

In een tijd waarin de kunstwereld, de kunstenaar, de curator en de galeriehouder geconfronteerd worden met de uitdagende dynamiek van het mondiale toneel, biedt Lotte Wieringa met haar werken ‘Angel’s Egg’ en ‘A baby Angels egg’ een sprankje hoop en inspiratie. Deze titels, die de belofte van onbekende sferen en kleuren in zich dragen, suggereren oplossingen en perspectieven die nog ontdekt moeten worden. Geïnspireerd door deze visie, brengt Kersgallery vijf kunstenaars samen die elk met hun unieke stem en visie een nieuwe regel aan dit poëtische narratief toevoegen, waarmee een veelzijdig en diepgaand gesprek over mogelijkheden en vernieuwing wordt geopend.

30 mei t/m 7 jul — Kersgallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

One ‘O’ Hanging Between Two i’s | Josse Pyl

Josse Pyl onderzoekt het ontstaan en de werking van taal om verbindingen te ontdekken die de ene mens aan de andere binden, waarbij hij taal omvormt tot een kneedbaar materiaal. Voor deze tentoonstelling maakt hij gebruik van de taal van de architectuur. Hij verandert de galerie in een ruimtelijk gedicht. De bezoeker beweegt zich langs een reeks artefacten die doen denken aan overblijfselen van een onbekende taal en die samen een pad vormen dat conventionele taal moeilijk kan verwoorden. Daarbij stelt de installatie ons in staat om verschillende perspectieven te verkennen over hoe we de wereld begrijpen en waarnemen.

30 mei t/m 13 jul — Annet Gelink Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Strange Glow | James Beckett

Van Zijll Langhout / Contemporary Art presenteert met gepaste trots de solo tentoonstelling ‘Strange Glow’ van James Beckett tijdens de Amsterdam Art week. 'Strange Glow' is vooral een oefening in het samenpersen van afwijkende bronnen – een spel met het associatieve en onzinnige. Als assemblage bevatten deze stukken achtergronden van architectonische reproductie, opgelegd met schijnbaar willekeurige objecten en fragmenten uit het nieuws. De tentoonstelling is een uitbreiding op Becketts eerdere 'Strange Glow'- presentatie. James Beckett (ZA/NL) 1977, Harare Zimbabwe, was resident aan de Rijksakademie (2001-2002) waarna hij de Prix de Rome won voor Kunst in de Openbare Ruimte. Zijn werken bevinden zich onder meer in de openbare collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Centre Pompidou in Parijs. Momenteel woont en werkt hij in New York en Amsterdam. The opening van de tentoonstelling is donderdag 30 mei. De tentoonstelling is te zien t/m 13 juli.

30 mei t/m 13 jul — Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Start 30 mei
Tentoonstelling — Video | Film

Breaking Waves | Clara Jo

Framer Framed presenteert tijdens Amsterdam Art Week de tentoonstelling Breaking Waves van kunstenaar Clara Jo, die in 2023 artist in residence was bij Atelier KITLV-Framer Framed. Met een verhaal over de samenhang tussen epidemiologie en maritieme geschiedenis, zet Breaking Waves vraagtekens bij de veelgehoorde ideeën over collectief uitwissen van de koloniale geschiedenis tijdens wereldwijde crises. De expositie is tot 14 juli 2024. 

30 mei t/m 14 jul — Framer Framed
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Un Cuerpo al que Volver / A Body to Come Back to | Aimée Zito Lema

Een jas, een t-shirt, horloges. Voor haar eerste solo tentoonstelling in de galerie, Un Cuerpo al que Volver / Een lichaam om in terug te keren nam Aimée Zito Lema verhalen, objecten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van haar zelf en haar familie in Argentinië als vertrekpunt. Vanuit dat persoonlijke perspectief onderzoekt ze hoe de geschiedenis vorm krijgt en van de ene generatie op de andere doorgegeven wordt, om daarmee op het heden te kunnen reflecteren. In die nadrukkelijke verstrengeling van heden en verleden worden nieuwe perspectieven zichtbaar gemaakt. 

30 mei t/m 19 jul — tegenboschvanvreden
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

On Longing | Mandy Franca & Anthony Ngoya

De expositie ‘On longing’ die plaatsvindt bij Galerie Caroline O’Breen brengt de werken van verschillende kunstenaars, Mandy Franca (1989, NL) en Anthony Ngoya (1995, FR) samen. Beide kunstenaars onderzoeken het concept van collectief geheugen en de rol ervan bij het vormgeven van individuele en gemeenschappelijke identiteiten. Door lagen te maken van materialen en mediums, het werk van de kunstenaars communiceert de complexe intergenerationele emoties van verlangen en nostalgie. 

30 mei t/m 20 jul — Galerie Caroline O’Breen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Outside the Soup | initiated by artists Afra Eisma and Hend Samir

De tentoonstelling Outside the Soup, geïnitieerd door kunstenaars Afra Eisma en Hend Samir, benadrukt het potentieel van kunst om nieuwe wereldbeelden te creëren door middel van radicale verbeelding en artistiek experiment; waarbij zorg, solidariteit en vertrouwen voorop staan. In plaats van voort te bouwen op een conceptueel kader als basis voor de tentoonstelling, staat de rol van wederzijdse en wederkerige relaties binnen het artistieke ecosysteem centraal.

30 mei t/m 21 jul — W139
Start 24 mei
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Textiel

I Never Promised You a Rose Garden | Eline Martherus

Hama Gallery presenteert met trots I Never Promised You a Rose Garden, de tweede solo-expositie van kunstenaar Eline Martherus in de galerie. Middels haar nieuwste serie schilderijen onderzoekt ze de voortdurende beweging van het leven en de complexiteit van de maatschappelijke dynamiek in de huidige wereld. Geïnspireerd door de constante staat van de ritmes in de natuur, vat Eline’s werk de wisselwerking tussen individuen en hun omgeving samen.

24 mei t/m 21 jul — Hama Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Meet the Cantors | Sophie Vallance Cantor & Douglas Cantor

In hun derde samenwerking toont 'Meet the Cantors' het veerkrachtige partnerschap van kunstenaars Sophie Vallance Cantor en Douglas Cantor. Hun verhaal is er een van aanhoudende creativiteit, standvastige overtuiging en wederzijdse steun bij het overwinnen van uitdagingen. Met een 'kijk ons eens' houding trotseren ze verwachtingen en maken ze onconventionele werken die de triomf van creativiteit over tegenslag vieren. Vallance Cantor en Cantor verkennen en herzien immigratie als een ander terugkerend onderwerp. De titels beschrijven Cantors persoonlijke omstandigheden als immigrant, hun ervaring met het immigratiesysteem en de invloed die het heeft gehad op hun leven samen. Sophie is de muze in Douglas' werk en leven. In aanvulling hierop wordt Douglas in haar schilderijen speels en sarcastisch afgebeeld als 'El Diablo' (De Duivel), een niet zo grappige inside joke over hoe hij als immigrant wordt gezien in de Westerse wereld, een verhaal dat snel op zijn kop wordt gezet omdat El Diablo in de schilderijen wordt afgebeeld als beschermend, kalm en in controle. Dit is Vallance Cantors reflectie op de realiteit van haar partner, het misbruik, de achterdocht en de dwang waarmee hij te maken heeft van zowel individuen als structuren, maar ook de toewijding die hen bij elkaar houdt.

30 mei t/m 22 jul — Enari Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Missing Mirror | group exhibition

Sinds de uitvinding van fotografie in de 19e eeuw is de technologie van het medium voortdurend geëvolueerd. Beeldmanipulatie is altijd een onderdeel geweest van fotografie, van donkere kamertechnieken tot de magie van programma's als Photoshop. Kunstmatige intelligentie is de meest recente ontwikkeling die het makkelijker dan ooit maakt om beelden te creëren die verbazingwekkend 'echt' lijken, maar fundamenteel los staan van de werkelijkheid.AI gebruikt fotografie niet als eindproduct, maar kan hyperrealistische beelden genereren op basis van foto's, wat diepgaande maatschappelijke vragen oproept. Als het blote oog geen onderscheid kan maken tussen een door AI gegenereerde afbeelding en een foto, wat betekent dat dan voor ons begrip van fotografie? En als AI beelden genereert op basis van een geschiedenis van fotografie, zijn de beelden die ze genereren dan niet nog steeds 'fotografisch', ook al zijn het strikt genomen geen foto's?

30 mei t/m 25 aug — Foam
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Painting an prop | Wilhelm Sasnal

Het Stedelijk Museum presenteert de tentoonstelling Painting as Prop van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) in de prestigieuze IMC erezaal. De tentoonstelling presenteert vijfentwintig schilderijen, waarvan sommige een rol speelden als rekwisieten in Sasnals recente filmproject The Assistant, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen met de hedendaagse wereld.

30 mei t/m 1 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Start 29 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THE FUTURE IS EQUAL | EXHIBITION BY YOUNG COLLECTORS CIRCLE 

Vrouwelijke kunstenaars verdienen slechter dan hun mannelijke collega’s. Ook zijn ze minder zichtbaar, en worden ze minder vaak aangekocht door musea. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekman Stichting in opdracht van het Niemeijer Fonds. De conclusie is duidelijk: er moet meer over vrouwelijke kunstenaars worden geschreven, er moet vaker en stelselmatiger werk van vrouwen worden getoond en er moet weer werk van vrouwen worden gekocht. Wees welkom bij de feestelijke opening van deze all female groepstentoonstelling die is samengesteld door Young Collectors Circle. 

29 mei t/m 12 sep — Capital C
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Textiel

On this side of the river elbe | Ana Lupas

Ana Lupas – On this Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië) dat 9 mei 2024 in het Stedelijk Museum Amsterdam opent. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. Haar carrière beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

30 mei t/m 15 sep — Stedelijk Museum Amsterdam

zaterdag 1 juni

Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

How are you these days? | Trần Quang Đại curated by Wumen

"How are you these days?” is een interactieve installatie van de Vietnamese kunstenaar Trần Quang Đại, die bestaat uit 2500 met de hand gemaakte, hartvormige zachte sculpturen in een Chroma Key groene kamer. De sculpturen nodigen uit tot intimiteit en liefde in ons hyper verbonden digitale tijdperk. Dai heeft de virtuele wereld getransformeerd in een fysieke ervaringsruimte.

30 mei t/m 1 jun — The Green Room
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? | Het Inheemse verhaal achter New York

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

Grand March | samenwerking met House of Vineyard

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Video | Film

I Wan’na Be Like You | Margit Lukács & Persijn Broersen

In het werk I Wan'na Be Like You richten Margit Lukács en Persijn Broersen zich op het westerse beeld van 'de Jungle'. Het wildernisgebied wordt vaak gezien als een Terra Nullius, verondersteld onontgonnen land dat diende als een embleem van verlangen voor de koloniale machten. In deze film duiken Lukács en Broersen dieper in 'de Wildernis' zoals die ooit werd geconfisqueerd en vervolgens geplant in de belangrijkste botanische tuinen in Europa, waaronder Parijs (Jardin des Plantes), Londen (Kew Gardens), Brussel (Meise Gardens) en Amsterdam (Hortus Botanicus).

30 mei t/m 2 jun — AKINCI
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

A Terra | Charlotte Dumas

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotograaf, woonachtig tussen Amsterdam en New York. Dumas haalt haar inspiratie meer uit de schilderkunst dan uit de fotografie. Delacroix en Géricault zijn voor haar de lichtende voorbeelden. Charlotte Dumas maakt sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie in 2000 honden, paarden, tijgers en wolven tot onderwerp van haar fotografie. Net als deze schilders is Dumas vooral geïnteresseerd in de zeggingskracht van het beeld. Naast de uitsnede en de pose gebruikt ze in haar foto's licht als middel om dit te bereiken. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Fine Arts Houston en het Nederlands Fotomuseum.

30 mei t/m 2 jun — andriesse ~ eyck galerie
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Greg Colson

Greg Colson is een Amerikaanse kunstenaar wiens kunst wordt gekenmerkt door de schokkend directe manier waarop hij materiële en conceptuele elementen vermengt. In zijn constructies worden nauwkeurig weergegeven systemen ontwricht en tegengesproken door de context waarin ze worden geplaatst. Door de poëzie en humor in onze sociale patronen naar voren te brengen, lijkt Colson te suggereren dat er grenzen zijn aan onze obsessie met efficiëntie, data en analyse van elk soort.

30 mei t/m 2 jun — Bradwolff & Partners
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2 | G

'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2' is het tweede hoofdstuk in een vierdelige serie van kunstenaar, natuurlijke-dood onderzoeker, babysitter en raver G. De serie speelt zich af in Marwan over heel 2024. 'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS' onderzoekt de veelzijdigheid van G's praktijk, bestaande uit, onder meer, sculptuur, performance, en het beoefenen van kameraadschap en rouw. Het programma nodigt jou uit om gedurende een jaar lang een duurzame relatie op te bouwen met de praktijk van de kunstenaar.

30 mei t/m 2 jun — Marwan
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

double double | Zuza Banasinska & Myrto Vratsanou

Vertrekkend vanuit het figuur van “twins”, zal onze tentoonstelling double double in PuntWG niet-hiërarchische verwantschap verkennen door middel van reflectie op dubbeling, spiegeling en proliferatie van zelf. Puttend uit de filmgeschiedenis en populaire media, spelen we met het freudiaanse concept van de "“double" en het trope van de "evil twin", samen met de stevig gevestigde tegenstellingen van "good/evil", "original/copy", "real/digital". In plaats daarvan richten we ons op de "twins" als een middel om verwantschap, samenwerking en hybriditeit vast te stellen. In puntWG zullen we een podium bouwen voor deze verkenning door de creatie van interactieve objecten, een 2-kanaals video-installatie en een LARP.

30 mei t/m 2 jun — PuntWG
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst, Sculptuur, Video | Film

closed views | K. T. Kobel

"closed views" nodigt uit tot ontdekkingen met beelden die lijken te zweven, vastgelegd in beeldhouwwerken, films en schilderijen. Elk kunstwerk vertelt een mysterieus verhaal dat zich afspeelt tussen het 'vroeger' en 'later'. Als eerbetoon aan herinneringen spreken deze stukjes kunst binnen een groter verhaal, waar verhalen van verre personages opduiken te midden van een samenleving die gefascineerd is door vastberaden blikken. Geïnspireerd door de gedeelde herinneringen vervagen deze situaties de tijd, waardoor de grens tussen wie kijkt en wie bekeken wordt, vervaagt.

30 mei t/m 2 jun — Semester9
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

layered base | Annesas Appel

Met de getallenwereld en de 10 kleuren (afgeleid van het Munsell color system) als uitgangspunt zoekt Annesas Appel (1978) naar een nieuwe beeldtaal. De bestaande vorm van de getallen wordt het basisgrid. Het geeft structuur en tevens ruimte om op voort te borduren; wat gebeurt er als de getallen worden overlapt, welke vormen en kleuren worden zichtbaar? Welk landschap ontstaat in de uitsnijdingen daarvan?

30 mei t/m 2 jun — galerie dudokdegroot 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

25 Years of Galerie Ron Mandos | Met alle kunstenaars van de galerie

Voor de tentoonstelling 25 Years of Galerie Ron Mandos hebben we alle kunstenaars met wie we samenwerken uitgenodigd. Iedere kunstenaar presenteert een nieuw werk dat ze speciaal voor deze feestelijke groepstentoonstelling hebben gemaakt. Daarnaast presenteren ze hun favoriete muzieknummer dat hen inspireerde het nieuwe werk te maken. Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling nodigen we u graag uit voor de feestelijke finissage. Aangezien dit weekend samenvalt met de Amsterdam Art Week 2024, zullen we een speciaal festivalprogramma presenteren in de galerie met muziek, performances, artist talks en meer…

30 mei t/m 2 jun — Galerie Ron Mandos
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Equilibrium Wind | Thierry Oussou

Kunstenaar Thierry Oussou keert terug naar Lumen Travo Gallery met de solotentoonstelling Equilibrium Wind, die een compleet nieuw oeuvre presenteert, ontwikkeld door de kunstenaar in Benin. Deze show maakt deel uit van een doorlopend project dat de afgelopen jaren door Oussou is geïnitieerd en gaat over de katoenplantages in het district Panouignan in Benin en de aanzienlijke impact die deze hebben op de economische groei van het land. Katoen is een belangrijk Afrikaans product in de geglobaliseerde arena. Naast de zeer symbolische verwijzing naar een koloniale geschiedenis van onderdrukking, komt het ‘witte goud’ aan bod in internationale verhandelingen en debatten over privatisering, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Katoen is verre van alleen maar een grondstof, maar belichaamt een kostbaar instrument voor de Beninese arbeidersklasse, dat een waardig en eerlijk leven biedt aan degenen die het verbouwen. Oussou’s meergelaagde onderzoek herinnert ons aan het over het hoofd gezien de potentieel van dit materiaal. Nadat hij ervaring heeft opgedaan door zelf katoen te verbouwen, vertaalt Oussou deze kennis in de creatie van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, bestaande uit een nieuwe serie schilderijen, een video en verschillende installaties. Elk van de werken die in Lumen Travo Gallery worden tentoongesteld, bieden ons de kans om de katoenplantage van Oussou en de levens van degenen die er elke dag werken te observeren en ermee te communiceren. De nieuwe serie schilderijen is geïnspireerd op de levens van Beninese mannen en vrouwen die op de katoenplantages werken. Oussou schildert uitsluitend op zwart papier en geeft de voorkeur aan grootschalige formaten. Vervormde figuren, gezichten, voorwerpen en symbolen zweven vrij tegen de donkere achtergrond van het papier. Zijn kenmerkende gebaren stijl met druppels, krassen, spetters en kalligrafische markeringen heeft tot doel de opeenvolging van bewegingen na te bootsen die plaatsvinden op de katoenplantages en, in bredere zin, in al die omgevingen waar de arbeiders optreden. Het doel van dit lopende project is om de afstand tussen creatie en consumptie te verkleinen en tegelijkertijd het bewustzijn te vergroten over de verschillende stadia van de katoenproductie: van de plantages tot het comfort van onze huizen, van het onbewerkte materiaal tot de vervaardigde kleding die we dragen. Elke dag wijst Oussou op de opeenvolging van handelingen die wij als consumenten vaak vergeten.

30 mei t/m 2 jun — Lumen Travo Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ENIGMA | Lotte Ekkel, Nanda Hagenaars, Santiago Pani, Sanne Terweij & Sandra Keja Planken

Lotte Ekkel is een autodidact fotograaf gevestigd in Amsterdam. De ervaring van het werken met zowel vintage als hedendaagse fotografie van de afgelopen jaren gaf haar de middelen om niet alleen te kijken naar wat er om haar heen is, maar het ook te zien en te erkennen door het gebruik van haar fotografische lens. Door de jaren heen heeft Ekkel haar oog getraind om het alledaagse op de meest intrigerende en poëtische manieren vast te leggen. Haar werk leest als een mix van documentaire fotografie en ingewikkelde persoonlijke ervaringen. Haar foto's combineren momenten uit haar dagelijks leven met reizen die ze naar vele plaatsen over de hele wereld ondernam.

30 mei t/m 2 jun — Mick Agence
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Female Fatigue | Melissa Gordon, Dina Danish, Peggy Franck & Erika Peucelle

Melissa Gordon De Amerikaanse en Britse kunstenaar Melissa Gordon maakt grootschalige schilderijen met een speciale focus op lichaam, consumptie, gender, feminisme en de handeling van het schilderen. Met een speelse en kritische toets bevraagt ​​de kunstenaar de waarde van gebaren in al zijn vloeibaarheid en veelheid aan lagen - oscillerend tussen figuratie en abstractie, oppervlak en diepte, het zichtbare en het verborgene, de echte realiteit en de picturale wereld, presentatie en representatie .

30 mei t/m 2 jun — Stigter van Doesburg
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden | Marieke J.R. Coppens

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een tentoonstelling of reeks korte verhalen die elkaar zo vaak raken, schuren en snijden dat het geheel soms zelfs een roman lijkt. De Fibonaccireeks vormt de ruggengraat van dit geheel en net als de getallen in de reeks, staat niets op zichzelf, alles is de optelsom van een voorganger, al weten ze dat – net als de getallen – zelf niet. Hier is tijd niet lineair en alleen het paard heeft een eigen naam.

30 mei t/m 7 jun — Arti et Amicitiae
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

OSCAM x Café de Duivel x Edson Sabajo 

Van 26 januari tot 8 juni presenteert OSCAM een tentoonstelling over het iconische hiphopcafé De Duivel. Naast een bruine kroeg waar mensen van alle achtergronden samenkomen, is De Duivel ook een creatieve broedplaats en open podium. Sinds 1992 verbinden, samenwerken en experimenteren pioniers van de hiphopscene hier, met namen als Karin Amatmoekrim, Andreas Urhahn en natuurlijk onze eigen Marian Duff.

30 mei t/m 8 jun — OSCAM
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Tenant of Culture | Tenant of Culture

Onder de naam Tenant of Culture werkt Hendrickje Schimmel met mode, als geschoolde mode- en textielontwerper, maar vanuit het perspectief van de hedendaagse kunst. Ze maakt objecten en installaties met gebruikte, overgebleven of onverkochte kledingstukken als belangrijkste bronmateriaal. Door middel van collage, analyse en (de)constructie probeert Tenant of Culture de voorwaarden te bepalen voor een inclusief begrip van culturele productie, waarin arbeid en ambacht, lichamen en magazijnen, afval en grondstoffen, affect en industrie, ingecalculeerde veroudering en duurzaamheid, keuzevrijheid en afhankelijkheid samengaan in zichtbare nabijheid. Ze ontwikkelt een artistieke praktijk die gedreven wordt door processen van transitie en afhankelijkheid, zoals die voorkomen in de consumptiecultuur.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Magali Reus | Magali Reus

Tijdens Amsterdam Art Week presenteert Galerie Fons Welters recent werk van Magali Reus. De sculpturen van Reus zijn het product van talrijke productieprocessen - 3D printen, poedercoaten, gieten, weven, beeldhouwen - die worden toegepast zonder rekening te houden met standaard fabricagepraktijken. Met bestaande objecten uit het dagelijks leven als uitgangspunt, kunnen Reus’ interventies worden gezien als het ‘herschrijven’ van wat materieel mogelijk is voor een object. Reus gebruikt onze emotionele en fysieke band met objecten om ons na te laten denken en meer bewust te maken van de materiële omgeving waarin we ons bevinden.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig, Video | Film

Neighbouring Frequencies | Els Viaene, Floris Vanhoof, Oussama Tabti, Stijn Demeulenaere & Luis Lecea Romera

Geluidskunst is een verbindende factor tussen Nederland en België. Er is een levendig veld van hybride kunstpraktijken waarin het onderzoek naar geluid in vele artistieke en kritische gedaantes centraal staat. Van installatiekunst en performances tot technologische experimenten waarbij er regelmatig wordt samengewerkt over grenzen. De tentoonstelling Neighbouring Frequencies toont het werk van vijf kunstenaars die de onderlinge verbanden en rijkheid van geluidskunst tonen. Luisterend naar hun sculpturen en installaties leren we over verborgen dimensies van onze leefomgeving, en de relaties tussen mens, niet-mens en landschap. De selectie is  tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen de Brakke Grond, het Amsterdamse mediakunst- en muziekfestival FIBER en het internationaal kunstenhuis STUK in Leuven.

30 mei t/m 16 jun — Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Start 30 mei
Tentoonstelling — Keramiek

Castlemania: Burn Them All | Jordan Roger

Jordan Roger is afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des beaux-arts de Bourges. Zijn achternaam is opzettelijk doorgestreept. Omdat hij homoseksueel is, wordt hij uitgesloten van zijn gezin. Zijn ouders, Jehova’s Getuigen, weigeren hem te accepteren zoals hij is. Sindsdien wordt Roger gedreven door een gewelddadige en vurige woede tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking. Hij staat voor duidelijk zijn persoonlijke strijd en de strijd van de LGBTQIA+-gemeenschap.

30 mei t/m 23 jun — No Limits! Art Castle in SEXYLAND World
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

ultramarine l citramarine | Charlotte Caspers

BorzoGallery presenteert nieuw werk van Charlotte Caspers in een tentoonstelling gecureerd door Colin Huizing, waarin de blauwe pigmenten ultramarijn (lapis lazuli) en citramarijn (azuriet) een hoofdrol spelen. Beide waren in de hoogtijdagen van de Europese schilderkunst kostbaar en zeer geliefd vanwege hun heldere kleur. Ultramarijn betekent letterlijk ‘van de andere kant van de zee' en werd destijds gebruikt om het blauw aan te duiden dat met Venetiaanse schepen vanuit Azië naar Europa werd gebracht. Citramarijn betekent ‘van deze kant van de zee’ en werd binnen Europa zelf gewonnen. Charlotte Caspers werkt met zeldzame pigmenten die zowel in de natuurlijke wereld als in de cultuurgeschiedenis een bijzondere plaats innemen. In haar nieuwe werken vieren beide blauwen samen de schoonheid van de natuur, en symboliseren zij het door de zee gewekte verlangen om achter de horizon te kijken.

30 mei t/m 29 jun — BorzoGallery 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Mirror | Steven Aalders

Slewe Galerie is verheugd de nieuwe solotentoonstelling Mirror van Steven Aalders aan te kondigen die op donderdag 30 mei opengaat tijdens Amsterdam Art Week (29 mei t/m 2 juni 2024). De tentoonstelling laat nieuwe schilderijen zien, die het afgelopen jaar zijn ontstaan tijdens zijn verblijf in ’s-Graveland, een natuurgebied met bossen en meren, waar rijke Amsterdammers in het verleden idyllische buitenplaatsen lieten verrijzen. Aalders keerde na veertig jaar terug naar zijn ouderlijk huis, een achttiende-eeuwse pastorie, waar hij als zestienjarige begon te schilderen. In de reeks schilderijen die hij daar maakte, komen de kleuren en het licht terug van het omringende romantische landschap, dat hij kende uit zijn herinnering, en nu weer met nieuwe ogen zag. De harmonische verhoudingen van het huis en het classicisme van naastgelegen zeventiende eeuwse kerk beantwoordden zijn minimalistische vormentaal, die hij zich door de jaren heeft eigengemaakt.

30 mei t/m 29 jun — Slewe Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Labyrinth of the Current | Thijs Zweers

Thijs Zweers, geboren in Enkhuizen, studeerde in 2010 af aan de kunstacademie Artez (Arnhem, Nederland). Sindsdien heeft hij zich toegelegd op een heel eigenaardige vertaling van digitale beelden naar gedetailleerde grafiettekeningen. Deze bijna anachronistische daad levert intrigerende beelden op van een werkelijkheid die Zweers autonoom vindt. Hoewel de digitale wereld een product van de mensheid is, heeft het individu nu weinig tot geen invloed op de werking ervan. Hij of zij is onderworpen aan de wetten en de uiterlijke schijn van deze alternatieve realiteit. 

30 mei t/m 29 jun — TORCH Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Van Ostade Biennale |  Lonneke van der Palen & Sophie Steengracht

Tijdens Amsterdam Art Week laten Galerie Fleur & Wouter & GoMulan Gallery in hun gedeelde ruimte een levende tentoonstelling zien met werk van Lonneke van der Palen en Sophie Steengracht. De tentoonstelling is constant in beweging, door een veranderende muurschildering en doordat bezoekers zelf de plaatsing van de kunstwerken bepalen.

30 mei t/m 30 jun — Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Lacunae | Geraldo Dos Santos & Emre Özakat

Galerie Josilda da Conceição presenteert met genoegen een duo-solotentoonstelling 'Lacunae', waarin de installaties en schilderijen van kunstenaars Geraldo Dos Santos en Emre Özakat worden vertoont. De tentoonstelling, met het concept; hauntology,  brengt het werk van beide kunstenaars samen om transformatieve dimensies binnen para fictie-overtuigingen te verkennen. Beide kunstenaars verdiepen zich in verschillende domeinen van bijgeloof en de diepe diepten van onbewuste verbindingen. Geraldo Dos Santos blijft hangen in de manifestatie van Zuid-Amerikaanse geloofssystemen, waar cultuur een belangrijke rol speelt en tradities diepgeworteld zijn. De diepten van lacunes in zijn verhalen verbeelden mysterie en tonen anatomische structuren die Esterisme, Asterisme, Santeria, Espiritismo en Candomblé met elkaar verbinden.

30 mei t/m 30 jun — Josilda da Conceição Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Sculptuur

The Initiator | Jehoshua Rozenman

Multimedia kunstenaar Jehoshua Rozenman schildert, maakt video’s en beeldhouwt. Sinds hij glas ontdekte als het ideale medium om zijn ideeën tastbaar te maken, is hij blijven werken met dit materiaal. Het fragiele en breekbare karakter ervan speelt prachtig in op het vermogen om duizenden jaren mee te gaan. Glas kan sierlijk, schoon en transparant zijn maar het kan ook de duistere kanten van het leven laten zijn door de gevaarlijk scherpe kanten en hergebruikte gebroken stukken.

30 mei t/m 6 jul — Galerie Fontana
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Solo exhibition | Annelies Kamen

Annelies Kamen behaalde haar MFA aan de School of the Art Institute of Chicago in 2014 en een gecombineerde BFA/BA in kunstgeschiedenis aan de School of the Museum of Fine Arts, Boston in 2011. Kamen verbindt met taal en humor van een feministisch perspectief in haar werk, in spelend op de machtsdynamiek van het maken van grappen. Ze was Resident Kunstenaar bij de Rijksakademie van beeldende kunsten, ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van Bijleveltstichting van 2021-2023. Annelies woont en werkt in Amsterdam en Berlijn.

30 mei t/m 6 jul — Gallery van Fanny Freytag
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ANGEL’S EGG | Sam Hersbach , Ema Vanekova, Marc Mulders, Lotte Wieringa & Brigitte Louter

In een tijd waarin de kunstwereld, de kunstenaar, de curator en de galeriehouder geconfronteerd worden met de uitdagende dynamiek van het mondiale toneel, biedt Lotte Wieringa met haar werken ‘Angel’s Egg’ en ‘A baby Angels egg’ een sprankje hoop en inspiratie. Deze titels, die de belofte van onbekende sferen en kleuren in zich dragen, suggereren oplossingen en perspectieven die nog ontdekt moeten worden. Geïnspireerd door deze visie, brengt Kersgallery vijf kunstenaars samen die elk met hun unieke stem en visie een nieuwe regel aan dit poëtische narratief toevoegen, waarmee een veelzijdig en diepgaand gesprek over mogelijkheden en vernieuwing wordt geopend.

30 mei t/m 7 jul — Kersgallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

One ‘O’ Hanging Between Two i’s | Josse Pyl

Josse Pyl onderzoekt het ontstaan en de werking van taal om verbindingen te ontdekken die de ene mens aan de andere binden, waarbij hij taal omvormt tot een kneedbaar materiaal. Voor deze tentoonstelling maakt hij gebruik van de taal van de architectuur. Hij verandert de galerie in een ruimtelijk gedicht. De bezoeker beweegt zich langs een reeks artefacten die doen denken aan overblijfselen van een onbekende taal en die samen een pad vormen dat conventionele taal moeilijk kan verwoorden. Daarbij stelt de installatie ons in staat om verschillende perspectieven te verkennen over hoe we de wereld begrijpen en waarnemen.

30 mei t/m 13 jul — Annet Gelink Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Strange Glow | James Beckett

Van Zijll Langhout / Contemporary Art presenteert met gepaste trots de solo tentoonstelling ‘Strange Glow’ van James Beckett tijdens de Amsterdam Art week. 'Strange Glow' is vooral een oefening in het samenpersen van afwijkende bronnen – een spel met het associatieve en onzinnige. Als assemblage bevatten deze stukken achtergronden van architectonische reproductie, opgelegd met schijnbaar willekeurige objecten en fragmenten uit het nieuws. De tentoonstelling is een uitbreiding op Becketts eerdere 'Strange Glow'- presentatie. James Beckett (ZA/NL) 1977, Harare Zimbabwe, was resident aan de Rijksakademie (2001-2002) waarna hij de Prix de Rome won voor Kunst in de Openbare Ruimte. Zijn werken bevinden zich onder meer in de openbare collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Centre Pompidou in Parijs. Momenteel woont en werkt hij in New York en Amsterdam. The opening van de tentoonstelling is donderdag 30 mei. De tentoonstelling is te zien t/m 13 juli.

30 mei t/m 13 jul — Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Start 30 mei
Tentoonstelling — Video | Film

Breaking Waves | Clara Jo

Framer Framed presenteert tijdens Amsterdam Art Week de tentoonstelling Breaking Waves van kunstenaar Clara Jo, die in 2023 artist in residence was bij Atelier KITLV-Framer Framed. Met een verhaal over de samenhang tussen epidemiologie en maritieme geschiedenis, zet Breaking Waves vraagtekens bij de veelgehoorde ideeën over collectief uitwissen van de koloniale geschiedenis tijdens wereldwijde crises. De expositie is tot 14 juli 2024. 

30 mei t/m 14 jul — Framer Framed
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Un Cuerpo al que Volver / A Body to Come Back to | Aimée Zito Lema

Een jas, een t-shirt, horloges. Voor haar eerste solo tentoonstelling in de galerie, Un Cuerpo al que Volver / Een lichaam om in terug te keren nam Aimée Zito Lema verhalen, objecten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van haar zelf en haar familie in Argentinië als vertrekpunt. Vanuit dat persoonlijke perspectief onderzoekt ze hoe de geschiedenis vorm krijgt en van de ene generatie op de andere doorgegeven wordt, om daarmee op het heden te kunnen reflecteren. In die nadrukkelijke verstrengeling van heden en verleden worden nieuwe perspectieven zichtbaar gemaakt. 

30 mei t/m 19 jul — tegenboschvanvreden
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

On Longing | Mandy Franca & Anthony Ngoya

De expositie ‘On longing’ die plaatsvindt bij Galerie Caroline O’Breen brengt de werken van verschillende kunstenaars, Mandy Franca (1989, NL) en Anthony Ngoya (1995, FR) samen. Beide kunstenaars onderzoeken het concept van collectief geheugen en de rol ervan bij het vormgeven van individuele en gemeenschappelijke identiteiten. Door lagen te maken van materialen en mediums, het werk van de kunstenaars communiceert de complexe intergenerationele emoties van verlangen en nostalgie. 

30 mei t/m 20 jul — Galerie Caroline O’Breen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Outside the Soup | initiated by artists Afra Eisma and Hend Samir

De tentoonstelling Outside the Soup, geïnitieerd door kunstenaars Afra Eisma en Hend Samir, benadrukt het potentieel van kunst om nieuwe wereldbeelden te creëren door middel van radicale verbeelding en artistiek experiment; waarbij zorg, solidariteit en vertrouwen voorop staan. In plaats van voort te bouwen op een conceptueel kader als basis voor de tentoonstelling, staat de rol van wederzijdse en wederkerige relaties binnen het artistieke ecosysteem centraal.

30 mei t/m 21 jul — W139
Start 24 mei
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Textiel

I Never Promised You a Rose Garden | Eline Martherus

Hama Gallery presenteert met trots I Never Promised You a Rose Garden, de tweede solo-expositie van kunstenaar Eline Martherus in de galerie. Middels haar nieuwste serie schilderijen onderzoekt ze de voortdurende beweging van het leven en de complexiteit van de maatschappelijke dynamiek in de huidige wereld. Geïnspireerd door de constante staat van de ritmes in de natuur, vat Eline’s werk de wisselwerking tussen individuen en hun omgeving samen.

24 mei t/m 21 jul — Hama Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Meet the Cantors | Sophie Vallance Cantor & Douglas Cantor

In hun derde samenwerking toont 'Meet the Cantors' het veerkrachtige partnerschap van kunstenaars Sophie Vallance Cantor en Douglas Cantor. Hun verhaal is er een van aanhoudende creativiteit, standvastige overtuiging en wederzijdse steun bij het overwinnen van uitdagingen. Met een 'kijk ons eens' houding trotseren ze verwachtingen en maken ze onconventionele werken die de triomf van creativiteit over tegenslag vieren. Vallance Cantor en Cantor verkennen en herzien immigratie als een ander terugkerend onderwerp. De titels beschrijven Cantors persoonlijke omstandigheden als immigrant, hun ervaring met het immigratiesysteem en de invloed die het heeft gehad op hun leven samen. Sophie is de muze in Douglas' werk en leven. In aanvulling hierop wordt Douglas in haar schilderijen speels en sarcastisch afgebeeld als 'El Diablo' (De Duivel), een niet zo grappige inside joke over hoe hij als immigrant wordt gezien in de Westerse wereld, een verhaal dat snel op zijn kop wordt gezet omdat El Diablo in de schilderijen wordt afgebeeld als beschermend, kalm en in controle. Dit is Vallance Cantors reflectie op de realiteit van haar partner, het misbruik, de achterdocht en de dwang waarmee hij te maken heeft van zowel individuen als structuren, maar ook de toewijding die hen bij elkaar houdt.

30 mei t/m 22 jul — Enari Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Missing Mirror | group exhibition

Sinds de uitvinding van fotografie in de 19e eeuw is de technologie van het medium voortdurend geëvolueerd. Beeldmanipulatie is altijd een onderdeel geweest van fotografie, van donkere kamertechnieken tot de magie van programma's als Photoshop. Kunstmatige intelligentie is de meest recente ontwikkeling die het makkelijker dan ooit maakt om beelden te creëren die verbazingwekkend 'echt' lijken, maar fundamenteel los staan van de werkelijkheid.AI gebruikt fotografie niet als eindproduct, maar kan hyperrealistische beelden genereren op basis van foto's, wat diepgaande maatschappelijke vragen oproept. Als het blote oog geen onderscheid kan maken tussen een door AI gegenereerde afbeelding en een foto, wat betekent dat dan voor ons begrip van fotografie? En als AI beelden genereert op basis van een geschiedenis van fotografie, zijn de beelden die ze genereren dan niet nog steeds 'fotografisch', ook al zijn het strikt genomen geen foto's?

30 mei t/m 25 aug — Foam
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Painting an prop | Wilhelm Sasnal

Het Stedelijk Museum presenteert de tentoonstelling Painting as Prop van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) in de prestigieuze IMC erezaal. De tentoonstelling presenteert vijfentwintig schilderijen, waarvan sommige een rol speelden als rekwisieten in Sasnals recente filmproject The Assistant, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen met de hedendaagse wereld.

30 mei t/m 1 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Start 29 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THE FUTURE IS EQUAL | EXHIBITION BY YOUNG COLLECTORS CIRCLE 

Vrouwelijke kunstenaars verdienen slechter dan hun mannelijke collega’s. Ook zijn ze minder zichtbaar, en worden ze minder vaak aangekocht door musea. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekman Stichting in opdracht van het Niemeijer Fonds. De conclusie is duidelijk: er moet meer over vrouwelijke kunstenaars worden geschreven, er moet vaker en stelselmatiger werk van vrouwen worden getoond en er moet weer werk van vrouwen worden gekocht. Wees welkom bij de feestelijke opening van deze all female groepstentoonstelling die is samengesteld door Young Collectors Circle. 

29 mei t/m 12 sep — Capital C
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Textiel

On this side of the river elbe | Ana Lupas

Ana Lupas – On this Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië) dat 9 mei 2024 in het Stedelijk Museum Amsterdam opent. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. Haar carrière beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

30 mei t/m 15 sep — Stedelijk Museum Amsterdam

zondag 2 juni

Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? | Het Inheemse verhaal achter New York

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie

Grand March | samenwerking met House of Vineyard

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn.

30 mei t/m 2 jun — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Video | Film

I Wan’na Be Like You | Margit Lukács & Persijn Broersen

In het werk I Wan'na Be Like You richten Margit Lukács en Persijn Broersen zich op het westerse beeld van 'de Jungle'. Het wildernisgebied wordt vaak gezien als een Terra Nullius, verondersteld onontgonnen land dat diende als een embleem van verlangen voor de koloniale machten. In deze film duiken Lukács en Broersen dieper in 'de Wildernis' zoals die ooit werd geconfisqueerd en vervolgens geplant in de belangrijkste botanische tuinen in Europa, waaronder Parijs (Jardin des Plantes), Londen (Kew Gardens), Brussel (Meise Gardens) en Amsterdam (Hortus Botanicus).

30 mei t/m 2 jun — AKINCI
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

A Terra | Charlotte Dumas

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotograaf, woonachtig tussen Amsterdam en New York. Dumas haalt haar inspiratie meer uit de schilderkunst dan uit de fotografie. Delacroix en Géricault zijn voor haar de lichtende voorbeelden. Charlotte Dumas maakt sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie in 2000 honden, paarden, tijgers en wolven tot onderwerp van haar fotografie. Net als deze schilders is Dumas vooral geïnteresseerd in de zeggingskracht van het beeld. Naast de uitsnede en de pose gebruikt ze in haar foto's licht als middel om dit te bereiken. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Fine Arts Houston en het Nederlands Fotomuseum.

30 mei t/m 2 jun — andriesse ~ eyck galerie
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Greg Colson

Greg Colson is een Amerikaanse kunstenaar wiens kunst wordt gekenmerkt door de schokkend directe manier waarop hij materiële en conceptuele elementen vermengt. In zijn constructies worden nauwkeurig weergegeven systemen ontwricht en tegengesproken door de context waarin ze worden geplaatst. Door de poëzie en humor in onze sociale patronen naar voren te brengen, lijkt Colson te suggereren dat er grenzen zijn aan onze obsessie met efficiëntie, data en analyse van elk soort.

30 mei t/m 2 jun — Bradwolff & Partners
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2 | G

'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS – 2' is het tweede hoofdstuk in een vierdelige serie van kunstenaar, natuurlijke-dood onderzoeker, babysitter en raver G. De serie speelt zich af in Marwan over heel 2024. 'THERE ARE (MANY) PARTS TO THIS' onderzoekt de veelzijdigheid van G's praktijk, bestaande uit, onder meer, sculptuur, performance, en het beoefenen van kameraadschap en rouw. Het programma nodigt jou uit om gedurende een jaar lang een duurzame relatie op te bouwen met de praktijk van de kunstenaar.

30 mei t/m 2 jun — Marwan
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

double double | Zuza Banasinska & Myrto Vratsanou

Vertrekkend vanuit het figuur van “twins”, zal onze tentoonstelling double double in PuntWG niet-hiërarchische verwantschap verkennen door middel van reflectie op dubbeling, spiegeling en proliferatie van zelf. Puttend uit de filmgeschiedenis en populaire media, spelen we met het freudiaanse concept van de "“double" en het trope van de "evil twin", samen met de stevig gevestigde tegenstellingen van "good/evil", "original/copy", "real/digital". In plaats daarvan richten we ons op de "twins" als een middel om verwantschap, samenwerking en hybriditeit vast te stellen. In puntWG zullen we een podium bouwen voor deze verkenning door de creatie van interactieve objecten, een 2-kanaals video-installatie en een LARP.

30 mei t/m 2 jun — PuntWG
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst, Sculptuur, Video | Film

closed views | K. T. Kobel

"closed views" nodigt uit tot ontdekkingen met beelden die lijken te zweven, vastgelegd in beeldhouwwerken, films en schilderijen. Elk kunstwerk vertelt een mysterieus verhaal dat zich afspeelt tussen het 'vroeger' en 'later'. Als eerbetoon aan herinneringen spreken deze stukjes kunst binnen een groter verhaal, waar verhalen van verre personages opduiken te midden van een samenleving die gefascineerd is door vastberaden blikken. Geïnspireerd door de gedeelde herinneringen vervagen deze situaties de tijd, waardoor de grens tussen wie kijkt en wie bekeken wordt, vervaagt.

30 mei t/m 2 jun — Semester9
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

layered base | Annesas Appel

Met de getallenwereld en de 10 kleuren (afgeleid van het Munsell color system) als uitgangspunt zoekt Annesas Appel (1978) naar een nieuwe beeldtaal. De bestaande vorm van de getallen wordt het basisgrid. Het geeft structuur en tevens ruimte om op voort te borduren; wat gebeurt er als de getallen worden overlapt, welke vormen en kleuren worden zichtbaar? Welk landschap ontstaat in de uitsnijdingen daarvan?

30 mei t/m 2 jun — galerie dudokdegroot 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

25 Years of Galerie Ron Mandos | Met alle kunstenaars van de galerie

Voor de tentoonstelling 25 Years of Galerie Ron Mandos hebben we alle kunstenaars met wie we samenwerken uitgenodigd. Iedere kunstenaar presenteert een nieuw werk dat ze speciaal voor deze feestelijke groepstentoonstelling hebben gemaakt. Daarnaast presenteren ze hun favoriete muzieknummer dat hen inspireerde het nieuwe werk te maken. Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling nodigen we u graag uit voor de feestelijke finissage. Aangezien dit weekend samenvalt met de Amsterdam Art Week 2024, zullen we een speciaal festivalprogramma presenteren in de galerie met muziek, performances, artist talks en meer…

30 mei t/m 2 jun — Galerie Ron Mandos
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Equilibrium Wind | Thierry Oussou

Kunstenaar Thierry Oussou keert terug naar Lumen Travo Gallery met de solotentoonstelling Equilibrium Wind, die een compleet nieuw oeuvre presenteert, ontwikkeld door de kunstenaar in Benin. Deze show maakt deel uit van een doorlopend project dat de afgelopen jaren door Oussou is geïnitieerd en gaat over de katoenplantages in het district Panouignan in Benin en de aanzienlijke impact die deze hebben op de economische groei van het land. Katoen is een belangrijk Afrikaans product in de geglobaliseerde arena. Naast de zeer symbolische verwijzing naar een koloniale geschiedenis van onderdrukking, komt het ‘witte goud’ aan bod in internationale verhandelingen en debatten over privatisering, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Katoen is verre van alleen maar een grondstof, maar belichaamt een kostbaar instrument voor de Beninese arbeidersklasse, dat een waardig en eerlijk leven biedt aan degenen die het verbouwen. Oussou’s meergelaagde onderzoek herinnert ons aan het over het hoofd gezien de potentieel van dit materiaal. Nadat hij ervaring heeft opgedaan door zelf katoen te verbouwen, vertaalt Oussou deze kennis in de creatie van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, bestaande uit een nieuwe serie schilderijen, een video en verschillende installaties. Elk van de werken die in Lumen Travo Gallery worden tentoongesteld, bieden ons de kans om de katoenplantage van Oussou en de levens van degenen die er elke dag werken te observeren en ermee te communiceren. De nieuwe serie schilderijen is geïnspireerd op de levens van Beninese mannen en vrouwen die op de katoenplantages werken. Oussou schildert uitsluitend op zwart papier en geeft de voorkeur aan grootschalige formaten. Vervormde figuren, gezichten, voorwerpen en symbolen zweven vrij tegen de donkere achtergrond van het papier. Zijn kenmerkende gebaren stijl met druppels, krassen, spetters en kalligrafische markeringen heeft tot doel de opeenvolging van bewegingen na te bootsen die plaatsvinden op de katoenplantages en, in bredere zin, in al die omgevingen waar de arbeiders optreden. Het doel van dit lopende project is om de afstand tussen creatie en consumptie te verkleinen en tegelijkertijd het bewustzijn te vergroten over de verschillende stadia van de katoenproductie: van de plantages tot het comfort van onze huizen, van het onbewerkte materiaal tot de vervaardigde kleding die we dragen. Elke dag wijst Oussou op de opeenvolging van handelingen die wij als consumenten vaak vergeten.

30 mei t/m 2 jun — Lumen Travo Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ENIGMA | Lotte Ekkel, Nanda Hagenaars, Santiago Pani, Sanne Terweij & Sandra Keja Planken

Lotte Ekkel is een autodidact fotograaf gevestigd in Amsterdam. De ervaring van het werken met zowel vintage als hedendaagse fotografie van de afgelopen jaren gaf haar de middelen om niet alleen te kijken naar wat er om haar heen is, maar het ook te zien en te erkennen door het gebruik van haar fotografische lens. Door de jaren heen heeft Ekkel haar oog getraind om het alledaagse op de meest intrigerende en poëtische manieren vast te leggen. Haar werk leest als een mix van documentaire fotografie en ingewikkelde persoonlijke ervaringen. Haar foto's combineren momenten uit haar dagelijks leven met reizen die ze naar vele plaatsen over de hele wereld ondernam.

30 mei t/m 2 jun — Mick Agence
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Female Fatigue | Melissa Gordon, Dina Danish, Peggy Franck & Erika Peucelle

Melissa Gordon De Amerikaanse en Britse kunstenaar Melissa Gordon maakt grootschalige schilderijen met een speciale focus op lichaam, consumptie, gender, feminisme en de handeling van het schilderen. Met een speelse en kritische toets bevraagt ​​de kunstenaar de waarde van gebaren in al zijn vloeibaarheid en veelheid aan lagen - oscillerend tussen figuratie en abstractie, oppervlak en diepte, het zichtbare en het verborgene, de echte realiteit en de picturale wereld, presentatie en representatie .

30 mei t/m 2 jun — Stigter van Doesburg
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden | Marieke J.R. Coppens

Niet het uiterlijk voor goede vriendschappen net als de tongen van de honden is een tentoonstelling of reeks korte verhalen die elkaar zo vaak raken, schuren en snijden dat het geheel soms zelfs een roman lijkt. De Fibonaccireeks vormt de ruggengraat van dit geheel en net als de getallen in de reeks, staat niets op zichzelf, alles is de optelsom van een voorganger, al weten ze dat – net als de getallen – zelf niet. Hier is tijd niet lineair en alleen het paard heeft een eigen naam.

30 mei t/m 7 jun — Arti et Amicitiae
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

OSCAM x Café de Duivel x Edson Sabajo 

Van 26 januari tot 8 juni presenteert OSCAM een tentoonstelling over het iconische hiphopcafé De Duivel. Naast een bruine kroeg waar mensen van alle achtergronden samenkomen, is De Duivel ook een creatieve broedplaats en open podium. Sinds 1992 verbinden, samenwerken en experimenteren pioniers van de hiphopscene hier, met namen als Karin Amatmoekrim, Andreas Urhahn en natuurlijk onze eigen Marian Duff.

30 mei t/m 8 jun — OSCAM
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Tenant of Culture | Tenant of Culture

Onder de naam Tenant of Culture werkt Hendrickje Schimmel met mode, als geschoolde mode- en textielontwerper, maar vanuit het perspectief van de hedendaagse kunst. Ze maakt objecten en installaties met gebruikte, overgebleven of onverkochte kledingstukken als belangrijkste bronmateriaal. Door middel van collage, analyse en (de)constructie probeert Tenant of Culture de voorwaarden te bepalen voor een inclusief begrip van culturele productie, waarin arbeid en ambacht, lichamen en magazijnen, afval en grondstoffen, affect en industrie, ingecalculeerde veroudering en duurzaamheid, keuzevrijheid en afhankelijkheid samengaan in zichtbare nabijheid. Ze ontwikkelt een artistieke praktijk die gedreven wordt door processen van transitie en afhankelijkheid, zoals die voorkomen in de consumptiecultuur.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Magali Reus | Magali Reus

Tijdens Amsterdam Art Week presenteert Galerie Fons Welters recent werk van Magali Reus. De sculpturen van Reus zijn het product van talrijke productieprocessen - 3D printen, poedercoaten, gieten, weven, beeldhouwen - die worden toegepast zonder rekening te houden met standaard fabricagepraktijken. Met bestaande objecten uit het dagelijks leven als uitgangspunt, kunnen Reus’ interventies worden gezien als het ‘herschrijven’ van wat materieel mogelijk is voor een object. Reus gebruikt onze emotionele en fysieke band met objecten om ons na te laten denken en meer bewust te maken van de materiële omgeving waarin we ons bevinden.

30 mei t/m 15 jun — Galerie Fons Welters
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig, Video | Film

Neighbouring Frequencies | Els Viaene, Floris Vanhoof, Oussama Tabti, Stijn Demeulenaere & Luis Lecea Romera

Geluidskunst is een verbindende factor tussen Nederland en België. Er is een levendig veld van hybride kunstpraktijken waarin het onderzoek naar geluid in vele artistieke en kritische gedaantes centraal staat. Van installatiekunst en performances tot technologische experimenten waarbij er regelmatig wordt samengewerkt over grenzen. De tentoonstelling Neighbouring Frequencies toont het werk van vijf kunstenaars die de onderlinge verbanden en rijkheid van geluidskunst tonen. Luisterend naar hun sculpturen en installaties leren we over verborgen dimensies van onze leefomgeving, en de relaties tussen mens, niet-mens en landschap. De selectie is  tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen de Brakke Grond, het Amsterdamse mediakunst- en muziekfestival FIBER en het internationaal kunstenhuis STUK in Leuven.

30 mei t/m 16 jun — Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Start 30 mei
Tentoonstelling — Keramiek

Castlemania: Burn Them All | Jordan Roger

Jordan Roger is afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des beaux-arts de Bourges. Zijn achternaam is opzettelijk doorgestreept. Omdat hij homoseksueel is, wordt hij uitgesloten van zijn gezin. Zijn ouders, Jehova’s Getuigen, weigeren hem te accepteren zoals hij is. Sindsdien wordt Roger gedreven door een gewelddadige en vurige woede tegen alle vormen van uitsluiting, discriminatie en onderdrukking. Hij staat voor duidelijk zijn persoonlijke strijd en de strijd van de LGBTQIA+-gemeenschap.

30 mei t/m 23 jun — No Limits! Art Castle in SEXYLAND World
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

ultramarine l citramarine | Charlotte Caspers

BorzoGallery presenteert nieuw werk van Charlotte Caspers in een tentoonstelling gecureerd door Colin Huizing, waarin de blauwe pigmenten ultramarijn (lapis lazuli) en citramarijn (azuriet) een hoofdrol spelen. Beide waren in de hoogtijdagen van de Europese schilderkunst kostbaar en zeer geliefd vanwege hun heldere kleur. Ultramarijn betekent letterlijk ‘van de andere kant van de zee' en werd destijds gebruikt om het blauw aan te duiden dat met Venetiaanse schepen vanuit Azië naar Europa werd gebracht. Citramarijn betekent ‘van deze kant van de zee’ en werd binnen Europa zelf gewonnen. Charlotte Caspers werkt met zeldzame pigmenten die zowel in de natuurlijke wereld als in de cultuurgeschiedenis een bijzondere plaats innemen. In haar nieuwe werken vieren beide blauwen samen de schoonheid van de natuur, en symboliseren zij het door de zee gewekte verlangen om achter de horizon te kijken.

30 mei t/m 29 jun — BorzoGallery 
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Mirror | Steven Aalders

Slewe Galerie is verheugd de nieuwe solotentoonstelling Mirror van Steven Aalders aan te kondigen die op donderdag 30 mei opengaat tijdens Amsterdam Art Week (29 mei t/m 2 juni 2024). De tentoonstelling laat nieuwe schilderijen zien, die het afgelopen jaar zijn ontstaan tijdens zijn verblijf in ’s-Graveland, een natuurgebied met bossen en meren, waar rijke Amsterdammers in het verleden idyllische buitenplaatsen lieten verrijzen. Aalders keerde na veertig jaar terug naar zijn ouderlijk huis, een achttiende-eeuwse pastorie, waar hij als zestienjarige begon te schilderen. In de reeks schilderijen die hij daar maakte, komen de kleuren en het licht terug van het omringende romantische landschap, dat hij kende uit zijn herinnering, en nu weer met nieuwe ogen zag. De harmonische verhoudingen van het huis en het classicisme van naastgelegen zeventiende eeuwse kerk beantwoordden zijn minimalistische vormentaal, die hij zich door de jaren heeft eigengemaakt.

30 mei t/m 29 jun — Slewe Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Labyrinth of the Current | Thijs Zweers

Thijs Zweers, geboren in Enkhuizen, studeerde in 2010 af aan de kunstacademie Artez (Arnhem, Nederland). Sindsdien heeft hij zich toegelegd op een heel eigenaardige vertaling van digitale beelden naar gedetailleerde grafiettekeningen. Deze bijna anachronistische daad levert intrigerende beelden op van een werkelijkheid die Zweers autonoom vindt. Hoewel de digitale wereld een product van de mensheid is, heeft het individu nu weinig tot geen invloed op de werking ervan. Hij of zij is onderworpen aan de wetten en de uiterlijke schijn van deze alternatieve realiteit. 

30 mei t/m 29 jun — TORCH Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Van Ostade Biennale |  Lonneke van der Palen & Sophie Steengracht

Tijdens Amsterdam Art Week laten Galerie Fleur & Wouter & GoMulan Gallery in hun gedeelde ruimte een levende tentoonstelling zien met werk van Lonneke van der Palen en Sophie Steengracht. De tentoonstelling is constant in beweging, door een veranderende muurschildering en doordat bezoekers zelf de plaatsing van de kunstwerken bepalen.

30 mei t/m 30 jun — Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Lacunae | Geraldo Dos Santos & Emre Özakat

Galerie Josilda da Conceição presenteert met genoegen een duo-solotentoonstelling 'Lacunae', waarin de installaties en schilderijen van kunstenaars Geraldo Dos Santos en Emre Özakat worden vertoont. De tentoonstelling, met het concept; hauntology,  brengt het werk van beide kunstenaars samen om transformatieve dimensies binnen para fictie-overtuigingen te verkennen. Beide kunstenaars verdiepen zich in verschillende domeinen van bijgeloof en de diepe diepten van onbewuste verbindingen. Geraldo Dos Santos blijft hangen in de manifestatie van Zuid-Amerikaanse geloofssystemen, waar cultuur een belangrijke rol speelt en tradities diepgeworteld zijn. De diepten van lacunes in zijn verhalen verbeelden mysterie en tonen anatomische structuren die Esterisme, Asterisme, Santeria, Espiritismo en Candomblé met elkaar verbinden.

30 mei t/m 30 jun — Josilda da Conceição Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Sculptuur

The Initiator | Jehoshua Rozenman

Multimedia kunstenaar Jehoshua Rozenman schildert, maakt video’s en beeldhouwt. Sinds hij glas ontdekte als het ideale medium om zijn ideeën tastbaar te maken, is hij blijven werken met dit materiaal. Het fragiele en breekbare karakter ervan speelt prachtig in op het vermogen om duizenden jaren mee te gaan. Glas kan sierlijk, schoon en transparant zijn maar het kan ook de duistere kanten van het leven laten zijn door de gevaarlijk scherpe kanten en hergebruikte gebroken stukken.

30 mei t/m 6 jul — Galerie Fontana
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Solo exhibition | Annelies Kamen

Annelies Kamen behaalde haar MFA aan de School of the Art Institute of Chicago in 2014 en een gecombineerde BFA/BA in kunstgeschiedenis aan de School of the Museum of Fine Arts, Boston in 2011. Kamen verbindt met taal en humor van een feministisch perspectief in haar werk, in spelend op de machtsdynamiek van het maken van grappen. Ze was Resident Kunstenaar bij de Rijksakademie van beeldende kunsten, ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van Bijleveltstichting van 2021-2023. Annelies woont en werkt in Amsterdam en Berlijn.

30 mei t/m 6 jul — Gallery van Fanny Freytag
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

ANGEL’S EGG | Sam Hersbach , Ema Vanekova, Marc Mulders, Lotte Wieringa & Brigitte Louter

In een tijd waarin de kunstwereld, de kunstenaar, de curator en de galeriehouder geconfronteerd worden met de uitdagende dynamiek van het mondiale toneel, biedt Lotte Wieringa met haar werken ‘Angel’s Egg’ en ‘A baby Angels egg’ een sprankje hoop en inspiratie. Deze titels, die de belofte van onbekende sferen en kleuren in zich dragen, suggereren oplossingen en perspectieven die nog ontdekt moeten worden. Geïnspireerd door deze visie, brengt Kersgallery vijf kunstenaars samen die elk met hun unieke stem en visie een nieuwe regel aan dit poëtische narratief toevoegen, waarmee een veelzijdig en diepgaand gesprek over mogelijkheden en vernieuwing wordt geopend.

30 mei t/m 7 jul — Kersgallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

One ‘O’ Hanging Between Two i’s | Josse Pyl

Josse Pyl onderzoekt het ontstaan en de werking van taal om verbindingen te ontdekken die de ene mens aan de andere binden, waarbij hij taal omvormt tot een kneedbaar materiaal. Voor deze tentoonstelling maakt hij gebruik van de taal van de architectuur. Hij verandert de galerie in een ruimtelijk gedicht. De bezoeker beweegt zich langs een reeks artefacten die doen denken aan overblijfselen van een onbekende taal en die samen een pad vormen dat conventionele taal moeilijk kan verwoorden. Daarbij stelt de installatie ons in staat om verschillende perspectieven te verkennen over hoe we de wereld begrijpen en waarnemen.

30 mei t/m 13 jul — Annet Gelink Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Strange Glow | James Beckett

Van Zijll Langhout / Contemporary Art presenteert met gepaste trots de solo tentoonstelling ‘Strange Glow’ van James Beckett tijdens de Amsterdam Art week. 'Strange Glow' is vooral een oefening in het samenpersen van afwijkende bronnen – een spel met het associatieve en onzinnige. Als assemblage bevatten deze stukken achtergronden van architectonische reproductie, opgelegd met schijnbaar willekeurige objecten en fragmenten uit het nieuws. De tentoonstelling is een uitbreiding op Becketts eerdere 'Strange Glow'- presentatie. James Beckett (ZA/NL) 1977, Harare Zimbabwe, was resident aan de Rijksakademie (2001-2002) waarna hij de Prix de Rome won voor Kunst in de Openbare Ruimte. Zijn werken bevinden zich onder meer in de openbare collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Centre Pompidou in Parijs. Momenteel woont en werkt hij in New York en Amsterdam. The opening van de tentoonstelling is donderdag 30 mei. De tentoonstelling is te zien t/m 13 juli.

30 mei t/m 13 jul — Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Start 30 mei
Tentoonstelling — Video | Film

Breaking Waves | Clara Jo

Framer Framed presenteert tijdens Amsterdam Art Week de tentoonstelling Breaking Waves van kunstenaar Clara Jo, die in 2023 artist in residence was bij Atelier KITLV-Framer Framed. Met een verhaal over de samenhang tussen epidemiologie en maritieme geschiedenis, zet Breaking Waves vraagtekens bij de veelgehoorde ideeën over collectief uitwissen van de koloniale geschiedenis tijdens wereldwijde crises. De expositie is tot 14 juli 2024. 

30 mei t/m 14 jul — Framer Framed
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Un Cuerpo al que Volver / A Body to Come Back to | Aimée Zito Lema

Een jas, een t-shirt, horloges. Voor haar eerste solo tentoonstelling in de galerie, Un Cuerpo al que Volver / Een lichaam om in terug te keren nam Aimée Zito Lema verhalen, objecten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van haar zelf en haar familie in Argentinië als vertrekpunt. Vanuit dat persoonlijke perspectief onderzoekt ze hoe de geschiedenis vorm krijgt en van de ene generatie op de andere doorgegeven wordt, om daarmee op het heden te kunnen reflecteren. In die nadrukkelijke verstrengeling van heden en verleden worden nieuwe perspectieven zichtbaar gemaakt. 

30 mei t/m 19 jul — tegenboschvanvreden
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

On Longing | Mandy Franca & Anthony Ngoya

De expositie ‘On longing’ die plaatsvindt bij Galerie Caroline O’Breen brengt de werken van verschillende kunstenaars, Mandy Franca (1989, NL) en Anthony Ngoya (1995, FR) samen. Beide kunstenaars onderzoeken het concept van collectief geheugen en de rol ervan bij het vormgeven van individuele en gemeenschappelijke identiteiten. Door lagen te maken van materialen en mediums, het werk van de kunstenaars communiceert de complexe intergenerationele emoties van verlangen en nostalgie. 

30 mei t/m 20 jul — Galerie Caroline O’Breen
Start 30 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

Outside the Soup | initiated by artists Afra Eisma and Hend Samir

De tentoonstelling Outside the Soup, geïnitieerd door kunstenaars Afra Eisma en Hend Samir, benadrukt het potentieel van kunst om nieuwe wereldbeelden te creëren door middel van radicale verbeelding en artistiek experiment; waarbij zorg, solidariteit en vertrouwen voorop staan. In plaats van voort te bouwen op een conceptueel kader als basis voor de tentoonstelling, staat de rol van wederzijdse en wederkerige relaties binnen het artistieke ecosysteem centraal.

30 mei t/m 21 jul — W139
Start 24 mei
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Textiel

I Never Promised You a Rose Garden | Eline Martherus

Hama Gallery presenteert met trots I Never Promised You a Rose Garden, de tweede solo-expositie van kunstenaar Eline Martherus in de galerie. Middels haar nieuwste serie schilderijen onderzoekt ze de voortdurende beweging van het leven en de complexiteit van de maatschappelijke dynamiek in de huidige wereld. Geïnspireerd door de constante staat van de ritmes in de natuur, vat Eline’s werk de wisselwerking tussen individuen en hun omgeving samen.

24 mei t/m 21 jul — Hama Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Overig

Meet the Cantors | Sophie Vallance Cantor & Douglas Cantor

In hun derde samenwerking toont 'Meet the Cantors' het veerkrachtige partnerschap van kunstenaars Sophie Vallance Cantor en Douglas Cantor. Hun verhaal is er een van aanhoudende creativiteit, standvastige overtuiging en wederzijdse steun bij het overwinnen van uitdagingen. Met een 'kijk ons eens' houding trotseren ze verwachtingen en maken ze onconventionele werken die de triomf van creativiteit over tegenslag vieren. Vallance Cantor en Cantor verkennen en herzien immigratie als een ander terugkerend onderwerp. De titels beschrijven Cantors persoonlijke omstandigheden als immigrant, hun ervaring met het immigratiesysteem en de invloed die het heeft gehad op hun leven samen. Sophie is de muze in Douglas' werk en leven. In aanvulling hierop wordt Douglas in haar schilderijen speels en sarcastisch afgebeeld als 'El Diablo' (De Duivel), een niet zo grappige inside joke over hoe hij als immigrant wordt gezien in de Westerse wereld, een verhaal dat snel op zijn kop wordt gezet omdat El Diablo in de schilderijen wordt afgebeeld als beschermend, kalm en in controle. Dit is Vallance Cantors reflectie op de realiteit van haar partner, het misbruik, de achterdocht en de dwang waarmee hij te maken heeft van zowel individuen als structuren, maar ook de toewijding die hen bij elkaar houdt.

30 mei t/m 22 jul — Enari Gallery
Start 30 mei
Tentoonstelling — Fotografie

Missing Mirror | group exhibition

Sinds de uitvinding van fotografie in de 19e eeuw is de technologie van het medium voortdurend geëvolueerd. Beeldmanipulatie is altijd een onderdeel geweest van fotografie, van donkere kamertechnieken tot de magie van programma's als Photoshop. Kunstmatige intelligentie is de meest recente ontwikkeling die het makkelijker dan ooit maakt om beelden te creëren die verbazingwekkend 'echt' lijken, maar fundamenteel los staan van de werkelijkheid.AI gebruikt fotografie niet als eindproduct, maar kan hyperrealistische beelden genereren op basis van foto's, wat diepgaande maatschappelijke vragen oproept. Als het blote oog geen onderscheid kan maken tussen een door AI gegenereerde afbeelding en een foto, wat betekent dat dan voor ons begrip van fotografie? En als AI beelden genereert op basis van een geschiedenis van fotografie, zijn de beelden die ze genereren dan niet nog steeds 'fotografisch', ook al zijn het strikt genomen geen foto's?

30 mei t/m 25 aug — Foam
Start 30 mei
Tentoonstelling — Schilderkunst

Painting an prop | Wilhelm Sasnal

Het Stedelijk Museum presenteert de tentoonstelling Painting as Prop van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) in de prestigieuze IMC erezaal. De tentoonstelling presenteert vijfentwintig schilderijen, waarvan sommige een rol speelden als rekwisieten in Sasnals recente filmproject The Assistant, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen met de hedendaagse wereld.

30 mei t/m 1 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Start 29 mei
Tentoonstelling — Gemengde media

THE FUTURE IS EQUAL | EXHIBITION BY YOUNG COLLECTORS CIRCLE 

Vrouwelijke kunstenaars verdienen slechter dan hun mannelijke collega’s. Ook zijn ze minder zichtbaar, en worden ze minder vaak aangekocht door musea. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekman Stichting in opdracht van het Niemeijer Fonds. De conclusie is duidelijk: er moet meer over vrouwelijke kunstenaars worden geschreven, er moet vaker en stelselmatiger werk van vrouwen worden getoond en er moet weer werk van vrouwen worden gekocht. Wees welkom bij de feestelijke opening van deze all female groepstentoonstelling die is samengesteld door Young Collectors Circle. 

29 mei t/m 12 sep — Capital C
Start 30 mei
Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Textiel

On this side of the river elbe | Ana Lupas

Ana Lupas – On this Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië) dat 9 mei 2024 in het Stedelijk Museum Amsterdam opent. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. Haar carrière beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

30 mei t/m 15 sep — Stedelijk Museum Amsterdam