menu

Agenda

sepoktnov
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie

Missing Mirror | group exhibition

Sinds de uitvinding van fotografie in de 19e eeuw is de technologie van het medium voortdurend geëvolueerd. Beeldmanipulatie is altijd een onderdeel geweest van fotografie, van donkere kamertechnieken tot de magie van programma's als Photoshop. Kunstmatige intelligentie is de meest recente ontwikkeling die het makkelijker dan ooit maakt om beelden te creëren die verbazingwekkend 'echt' lijken, maar fundamenteel los staan van de werkelijkheid.AI gebruikt fotografie niet als eindproduct, maar kan hyperrealistische beelden genereren op basis van foto's, wat diepgaande maatschappelijke vragen oproept. Als het blote oog geen onderscheid kan maken tussen een door AI gegenereerde afbeelding en een foto, wat betekent dat dan voor ons begrip van fotografie? En als AI beelden genereert op basis van een geschiedenis van fotografie, zijn de beelden die ze genereren dan niet nog steeds 'fotografisch', ook al zijn het strikt genomen geen foto's?

31 mei t/m 11 sep — Foam
Tentoonstelling — Gemengde media

THE FUTURE IS EQUAL | EXHIBITION BY YOUNG COLLECTORS CIRCLE 

Vrouwelijke kunstenaars verdienen slechter dan hun mannelijke collega’s. Ook zijn ze minder zichtbaar, en worden ze minder vaak aangekocht door musea. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekman Stichting in opdracht van het Niemeijer Fonds. De conclusie is duidelijk: er moet meer over vrouwelijke kunstenaars worden geschreven, er moet vaker en stelselmatiger werk van vrouwen worden getoond en er moet weer werk van vrouwen worden gekocht. Wees welkom bij de feestelijke opening van deze all female groepstentoonstelling die is samengesteld door Young Collectors Circle. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Shani Leseman, Sarah Mei Herman en Hedy Tjin. De volledige line-up wordt binnenkort bekend gemaakt.

29 mei t/m 12 sep — Capital C
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Textiel

On this side of the river elbe | Ana Lupas

Ana Lupas – On this Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië) dat 9 mei 2024 in het Stedelijk Museum Amsterdam opent. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. Haar carrière beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

30 mei t/m 15 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Tentoonstelling — Installatie, Overig

Keep up the good work! | Sarah van Sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck stelt dat je thuis verder reikt dan je huis. Voor Welcome Stranger maakte ze het kunstwerk 'Keep up the good work!' waarbij ze zich concentreert op haar uitzicht. Door het zonlicht dat weerkaatst in de ramen van het tegenoverliggende Benno Premsela gebouw – een gemeentelijk monument in gebruik door de Hogeschool van Amsterdam- sturen de buren aan de overkant haar een boodschap in Morse code: “Ga zo door!” Dit vluchtige moment legt ze vast, ze verlengt de bemoedigende boodschap die het haar geeft en wil deze delen met de vele dagelijkse passanten door de Spinozastraat en de naastgelegen Wibautstraat om iedereen een hart onder de riem te steken.

1 jun t/m 15 sep — WELCOME STRANGER – Sarah van Sonsbeeck – Keep up the good work!
Tentoonstelling — Installatie

SPREEKBUIS | JACOB DWYER

Jacob Dwyer laat vanuit het raam van zijn appartement aan de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam Centrum-Oost een buis langs de gevel naar beneden lopen. Op 135 cm boven de grond eindigt de buis in een hoornvormige opening die het oor van voorbijgangers uitnodigt.Het fascineert Jacob hoe je met woorden en geluiden werelden en verhalen kan creëren. Een spreekbuis is van oorsprong een metalen buis waarmee werd gecommuniceerd van stuurhut naar machinekamer aan boord van een zeeschip. Tegenwoordig is het vaker te vinden in kinderspeeltuinen. In zijn werk zet Jacob de buis in als een geleider waardoor interne werelden naar buiten worden gebracht. Als je je oor te luister legt bij de hoorn, is een stem te horen die de ruimte beschrijft waar deze zich bevindt en gebeurtenissen die daar mogelijk hebben plaatsgevonden. Het werk geeft een nieuw perspectief op huisvesting. Jacob Dwyer heeft ervaren wat velen met hem ervaren in de stad, een schijnbaar hopeloze zoektocht naar een betaalbare woning. De afgelopen jaren ging hij van onderhuur naar antikraak, van bank naar mezzanine. MEER OVER DE KUNSTENAARJacob Dwyer (1988, UK) studeerde Experimentele Film aan Kingston University en voltooide een residentie bij De Ateliers (Amsterdam). Zijn werk is vertoond in kunstruimtes en op filmfestivals, waaronder IFFR (Rotterdam), IDFA (Amsterdam),Good Children (New Orleans), De Appel (Amsterdam) en BFI (Londen). In 2022 bracht hij The Devil Museum uit op vinyl bij Mana Records en in 2023 verscheen Notes on Devils bij Building Fictions.‘Toen ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan Welcome Stranger wist ik, zoals zoveel mensen in deze stad, niet waar ik zou wonen als het zover was. Toch was het spannend om me voor te stellen wat ik zou maken, want door deze gedachten kon ik me een huis voorstellen. Hoe zou het eruitzien? Waar zou het staan? En hoe zou mijn werk functioneren op de gevel; die drempel tussen buiten en binnen. Het zette me aan het denken over al die binnenruimtes die ik de afgelopen tien jaar zag, van onderhuur naar antikraak, van bank naar mezzanine, in mijn constante en schijnbaar hopeloze zoektocht naar betaalbare huisvesting. Restanten van al deze verblijfplaatsen reizen met me mee. Ze komen in dit werk terecht via woorden en geluiden.’ - Jacob Dwyer

1 jun t/m 15 sep — WELCOME STRANGER – Jacob Dwyer – Spreekbuis
Tentoonstelling — Sculptuur

Provisional | Krijn de Koning

Slewe Gallery kondigt met genoegen de opening aan van de tentoonstelling met nieuwe werken van Krijn de Koning (*1963, NL), onder de titel Provisional. Bekend om zijn kleurrijke architecturale in-situ installaties toont De Koning in de galerie één grote veelkleurige sculptuur, en daarnaast enkele nieuwe kleine interactieve objecten, een soort tuimelbeelden, die je kan omdraaien en op een verschillende zijdes kan neerzetten, en een nieuwe kleine multiple dat uit verschillende blokken bestaat en waarmee je eigenhandig een eigen compositie kan maken. Het gaat open op vrijdag 6 september tijdens het openingsweekend van het nieuwe galerieseizoen in Amsterdam en is te zien tot en met 5 oktober.

6 sep t/m 5 okt — Slewe Gallery
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media

I Have Seen The Future | Jasper de Beijer

I have seen the Future is gebaseerd op de Futurama presentatie van General Motors tijdens de World’s Fair in New York in 1939. Op deze beurs stond een gebouw van GM met een enorme maquette van een landschap dat toonde hoe de VS er in de toekomst uit zou gaan zien: de automotive world (ontworpen door Norman Bel Geddes). Deze utopie van onbegrensde mogelijkheden laat een toekomstige wereld zien waarin de mensheid alle natuurlijke hulpmiddelen onbeperkt tot zijn beschikking heeft en een volledige controle heeft over de natuur. Als kind groeide de Beijer op in dit positivisme en had het idee in een wereld te leven waarin onbegrensde dingen mogelijk zijn: het redden van de aarde van een milieuramp, het einde aan oorlogen, racisme en ander onrecht. De Beijer schept voor I have seen the Future een eigen futurama waarin fotografie, tekenen, film en sculptuur samenkomen.

7 sep t/m 12 okt — galerie dudokdegroot 
Tentoonstelling — Keramiek, Schilderkunst

Letters to my Grandfather | Krijn Kroes

Opening: zaterdag 7 september 16:00 – 19:00TORCH exposeert met veel plezier een zeer persoonlijk project van Krijn Kroes, waarin hij een eerbetoon brengt aan zijn grootvader en terugkeert naar zijn jeugd in de natuurlijke omgeving van de Veluwe. Zijn nieuwe kunstwerken dienen als een vat om een familiegeschiedenis in te bewaren. Er zit ook een sterke formele drijfveer achter Krijns werk: het is een voortdurende verkenning van de mogelijkheden en uitdagingen die materiaal, kleur, contrast en reflectie bieden. Twee disciplines vormen samen het oeuvre, verweven maar toch duidelijk definieerbaar. Een reeks nieuwe olieverfschilderijen biedt een intrigerende update van zijn eerdere tweedimensionale werk, terwijl de mysterieuze nieuwe 'fossiele' werken de kloof overbruggen tussen Krijns schilderijen en zijn eerdere keramische sculpturen.Enige tijd geleden ontving Krijn een buitengewoon geschenk van zijn geliefde grootvader: diens archief met dia's met foto's die hij maakte van orchideeën en (alpen)bloemen. Als ecoloog onderzocht hij vaak welke bloemen wanneer en waar zouden bloeien, en reisde hij om ze te onderzoeken en te documenteren. Krijn heeft de taak op zich genomen om deze verzameling analoge foto's vol herinneringen en verhalen te bewaren en te verwerken. De bloemen hebben hun weg gevonden naar zijn nieuwe olieverfschilderijen, die zijn ontstaan uit een behoefte om organischer te werken. Van een afstandje bezitten ze een dichte duisternis die doet denken aan zijn eerder tentoongestelde werk, maar omdat ze zijn opgebouwd uit vele ongelooflijk dikke verftoetsen, onthullen ze bij nadere inspectie een intense explosie van kleur.Een serie imposante schilderijen en een site-specific muurschildering verbeelden de enorme boom die het uitzicht vanuit de slaapkamer van Krijns jeugd domineerde. Hij heeft de boom geschilderd als het enge spook dat het was in de pikdonkere Veluwse nachten. De nieuwe keramische 'schilderijen' verwerken natuurlijke elementen op een andere manier. In plakken klei ter dikte van een schilderij zijn negatieve afdrukken van planten zichtbaar. De grens tussen keramiek en schilderkunst vervaagt verder door het aanbrengen van glazuur in meerdere kleuren.Over de kunstenaarKrijn Kroes (1994, NL) volgde een agrarische studie en werkte als bloemist voordat hij in 2020 afstudeerde in Beeldende Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Sindsdien exposeerde hij onder andere bij Galerie Ron Mandos (Best of Graduates), Sanquin en Springboard Art Fair. Binnen enkele jaren heeft Krijn een toegewijde schare fans en verzamelaars verzameld. Letters to my Grandfather is Krijns eerste solotentoonstelling bij TORCH na een succesvolle 'halve show' in 2022 en presentatie op Art Rotterdam 2023. In november van dit jaar zal hij deelnemen aan Unfair in Amsterdam.

7 sep t/m 19 okt — TORCH Gallery
Tentoonstelling — Textiel

ATMOSPHAERA | Claudy Jongstra

Zoals een componist een muziekstuk schrijft, componeert Claudy Jongstra met wol, waarmee ze nieuwe kleurrijke composities maakt. Voor deze komende solotentoonstelling creëerde ze maar liefst tien nieuwe organisch gevormde kunstwerken waar de kleuren vanaf spatten. De met wol gevilte werken nemen de gelaagde blauwtinten aan die afkomstig zijn van wede en de recente verse oogst van gele kamille van biodynamische Odin boerderij, De Beersche Hoeve, levert een levendig bijna fluorescerend geel op met een verzadigde zonnekracht. Zaterdag 7 september: Artist talk @ 16.30

6 sep t/m 26 okt — Galerie Fontana
Start 13 sep
Events, Tentoonstelling — Schilderkunst

Iva Gueorguieva | Recordings

Save the Date: Iva Gueorguieva bij Bradwolff & PartnersVanaf 13 september nodigen we je uit voor de opening van de tentoonstelling van Iva Gueorguieva bij Bradwolff & Partners, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Gueorguieva, een in Bulgarije geboren kunstenares die werkzaam is in Los Angeles, staat bekend om haar dynamische, gelaagde composities die kleur, lijn en textuur combineren. Haar werk is internationaal tentoongesteld en maakt deel uit van prestigieuze collecties zoals LACMA en MOCA. Ontdek de complexiteit van menselijke emoties en de balans tussen chaos en orde in haar levendige kunstwerken. De tentoonstelling loopt tot en met 26 oktober 2024.

13 sep t/m 26 okt — Bradwolff & Partners
Vandaag open van 09:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Sculptuur

De Rijksmuseumtuinen | Lee Ufan

De tuinen van het Rijksmuseum zijn deze zomer het podium voor de kunst van Lee Ufan. Voor zijn eerste solotentoonstelling in Nederland toont de Koreaanse kunstenaar negen iconische werken uit de serie Relatum, waar hij sinds de jaren zeventig doorlopend aan werkt. De sculpturen van steen en metaal gaan de dialoog aan met de natuur en de architectuur van het museumgebouw. 

30 mei t/m 27 okt — Rijksmuseum
Events, Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Installatie, Overig, Performance, Schilderkunst, Sculptuur, Video | Film

Remarkable Meetings with Disgusting Men

Remarkable Meetings with Disgusting Men, geïnitieerd door EMIRHAKIN, reflecteert op (zelf)censuur als een doordringende ervaring, en verkent █████ manieren voor om met angst om te gaan. ██████ ████ █ ███, ████. In deze tentoonstelling worden middels een zorgvuldige ruimtelijke choreografie de strategieën van onderdrukkende regimes en hun lichamelijke implicaties onderzocht, ondermijnd, █████ en opnieuw toegeëigend. Hoe dringt politieke onderdrukking door tot het individu, infiltreert het de grenzen van het lichaam en ████████████? 

6 sep t/m 3 nov — W139
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Gemengde media

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? | Het Inheemse verhaal achter New York

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

30 mei t/m 10 nov — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Start 13 sep
Tentoonstelling — Installatie

P (Parking) – Kevin Bauer

We zijn verheugd om de installatie P (Parking) door Kevin Bauer in onze tuin te kunnen presenteren. Het werk is een vervolg op zijn installatie die eerder dit jaar te zien was tijdens de KunstenLandschap kunstroute. Het idee van een auto die vastzit in de aarde doet ons nadenken over de steeds veranderende wereld. Wat laten we achter? Hoe zullen onze huidige gebruiksvoorwerpen in de verre toekomst, wanneer ze buiten gebruik zijn geraakt, deel gaan uitmaken van opeenvolgende generaties of ecosystemen? Ook de auto - een symbool van technologische vooruitgang, onafhankelijkheid en mobiliteit - is ontdaan van zijn functie.

13 sep t/m 30 nov — Galerie Bart
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie

POST/NO/BILLS #5 : BHLNTTTX | Hezin O

Grafisch ontwerper Hezin O gooit met de presentatie BHLNTTTX alle vormgevingsregels over boord. In deze vijfde editie van Post/No/Bills vult Hezin O de monumentale nissen rondom de historische trap van het Stedelijk met zeven kleurrijke muurprints. Ze daagt conventionele opvattingen over grafische vormgeving uit door haar eerdere werken visueel en auditief volledig te deconstrueren, door ze op te knippen, te herhalen en te vergroten.  

30 mei t/m 31 dec — Stedelijk Museum Amsterdam