menu

Agenda

Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie

Sleep in Witness | Lungiswa Gqunta

De titel verwijst naar de ongrijpbare wereld van dromen als een ruimte van leren waar buitengewone, over het hoofd geziene en in diskrediet gebrachte plaatsen van kennis worden belicht. De tentoonstelling bij AKINCI, die feestelijk wordt geopend tijdens de Amsterdam Art Week (31 mei - 4 juni), omvat werken uit twee installaties, Zinodaka, 2022 en Ntabamanzi, 2022, samen met het videowerk Rolling Mountains Dream 2022.

2 jun t/m 7 okt — AKINCI
Tentoonstelling — Gemengde media

Topiary Stories | Iris Van Dongen

'Topiary' betekent letterlijk de natuur onder controle houden. Voor Iris Van Dongen, die momenteel op het platteland van Denemarken woont, komt dit dagelijks terug. Zelfs in haar tekeningen heeft de natuur een grotere rol gekregen. Van wild en ongerept tot gemanipuleerd en gekweekt. Het geeft een nieuwe dimensie aan haar portretten, en het is prachtig om te zien hoe ze samensmelten met een vergelijkbare passie.

8 sep t/m 14 okt — Stigter van Doesburg
Tentoonstelling — Performance, Textiel

Upstream Focus: anti_dog | Alicia Framis

Ter ere van de tentoonstelling van Boijmans van Beuningen in het Rijksmuseum (opening op vrijdag 29 september), waarin buitengewone werken uit de collectie van het Museum Boijmans van Beuningen te zien zijn, variërend van Kusama tot Monet, Pieter Bruegel tot Cindy Sherman, en Bruce Nauman tot Alicia Framis, presenteert Upstream Gallery een ander stuk uit Alicia Framis' anti_dog-serie, gelijktijdig met de werken die te zien zullen zijn in het Rijksmuseum.

29 sep t/m 14 okt — Upstream Gallery
Tentoonstelling — Gemengde media

Ornamental Slapstick | Koen Taselaar

andriesse~eyck galerie opent het culturele seizoen met de solotentoonstelling Ornamental Slapstick van Koen Taselaar, met nieuwe werken in keramiek, textiel en op papier. Ornamental Slapstick is de eerste tentoonstelling van de kunstenaar bij de galerie. In de wereld van Koen Taselaar (Rotterdam, 1986) zijn de dingen altijd net even iets anders. Neem bijvoorbeeld het kleurige, jacquard geweven wandtapijt Thalossophobia No More waarin het centrale motief de mythische zevenkoppige draak is. Volgens de overlevering is het kwaadaardige monster voor niets bang, behalve water. In Taselaar’s versie heeft de draak zijn angst voor diepe wateren overwonnen, en krijgt het eeuwenoude verhaal een nieuwe wending.

8 sep t/m 21 okt — andriesse ~ eyck galerie
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Overig, Schilderkunst, Sculptuur, Werk op papier

Cross Currents | Terry Rodgers

TORCH Gallery presenteert met genoegen 'Cross Currents', een tentoonstelling die het brede scala aan kunstwerken van Terry Rodgers laat zien. Al meer dan veertig jaar bouwt Terry aan een uniek artistiek universum. Hij behandelt de spanningen en verwarringen die eigen zijn aan de hedendaagse samenleving. Zijn schilderijen staan bekend om hun rijke versieringen en sensuele naaktheid, maar dit is slechts fineer die een rauwe, existentiële emotionele toestand bedekt. De tentoonstelling vergezelt de nieuwe publicatie 'The Works – 1962 to 2023', die tijdens de opening op 9 september wordt gelanceerd.

9 sep t/m 21 okt — TORCH Gallery
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Installatie

ABOUT PHOTOGRAPHY

We zijn verheugd om onze eerste post-zomer tentoonstelling aan te kondigen: ABOUT PHOTOGRAPHY, waarin het werk van Simone Hoàng en Esmee van Zeeventer samenkomen. Techniek staat centraal in de fotografische verkenningen van Simone Hoàng en Esmee van Zeeventer. Hoàng toont een nieuwe serie waarin ze de genormaliseerde toepassing van chroma key blauwe en groene schermen verandert. Van Zeeventer verzet zich tegen de snelle veranderingen die tegenwoordig in de fotografie plaatsvinden door betekenis toe te kennen aan de processen die worden ondervonden via analoge praktijken.

8 sep t/m 21 okt — Galerie Fontana
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Matthew Day Jackson: Forest Through the Trees

Met trots presenteert GRIMM Forest Through the Trees, een nieuwe tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson. Door te refereren aan de canon van de kunstgeschiedenis, onderzoekt Jackson de manier waarom de mens haar verlangens projecteert op de natuur. In zijn meest recente serie werk verkent hij de geschiedenis van de landschapsschilderkunst, en de daaraan gelieerde politieke en sociale functies.

13 sep t/m 28 okt — GRIMM
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Events, Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Installatie, Keramiek, Sculptuur, Video | Film, Werk op papier

Good Machine Bad Machine | Meiro Koizumi

Annet Gelink Gallery kondigt met trots de zesde solotentoonstelling 'Good Machine Bad Machine' van Meiro Koizumi in de galerie aan. Wij nodigen u van harte uit om de openingsreceptie tijdens de start van het nieuwe galerieseizoen, op 8 september tussen 17:00 en 21:00 uur, in de aanwezigheid van de kunstenaar.

8 sep t/m 28 okt — Annet Gelink Gallery
Events, Tentoonstelling — Keramiek, Werk op papier

Under The Resting Clouds | Bas Kosters

Galerie Bart presenteert met trots Under The Resting Clouds, een solo-expositie van kunstenaar Bas Kosters. Bas was eind 2022 artist-in-residence bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC). Daar breidde hij zijn kennis van materiaal uit en maakte een serie van werken van keramiek. Deze serie wordt nu voor het eerst in zijn geheel in de galerie getoond en gecomplementeerd met tekeningen gemaakt tijdens dezelfde periode.

8 sep t/m 28 okt — Galerie Bart
Events, Tentoonstelling — Schilderkunst

Got So Much To Tell You | Sanne Maloe Slecht

Met trots presenteren we 'Got So Much To Tell You', de tweede solotentoonstelling van Sanne Maloe Slecht (1987, NL). Waar haar eerste solotentoonstelling 'Play Doh’s Cave' uit 2021 zowel sculpturaal werk als schilderijen toonde, ligt nu volledig de focus op haar schilderpraktijk. Haar kenmerkende stijl, waarbij figuratief en abstract moeiteloos in elkaar overgaan, is nog steeds te herkennen, maar Sanne Maloe is duidelijk een nieuwe weg ingeslagen.

8 sep t/m 28 okt — Galerie Bart
Events, Tentoonstelling — Installatie, Keramiek, Sculptuur, Textiel

The feelings the butterflies gave me | Esmay Groot Koerkamps

Galerie Bart presenteert met trots Esmay Groot Koerkamps (1993, NL) verhalende tuinexpositie “De gevoelens die de vlinders mij gaven”. Aan de hand van de keramische objecten en een handgemaakt boekje wordt de bezoeker meegenomen op een reis over de complexiteit van relaties tussen mensen. Haar beeldtaal is gevuld met een sterk narratief en humoristische details. Esmays woordgebruik is zorgvuldig overwogen om haar gedachten te delen zonder overheersend te zijn of haar persoonlijke gevoelens te projecteren. Door de combinatie van de twee artistieke benaderingen, beeld en taal, weet ze mensen te ontwapenen en een emotionele snaar te raken.

8 sep t/m 28 okt — Galerie Bart
Start 7 okt
Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

Performing Colonial Toxicity

Van 8 oktober 2023 t/m 14 januari 2024 presenteert Framer Framed de tentoonstelling Performing Colonial Toxicity van onderzoeker en architectuurhistorica Samia Henni, in samenwerking met If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution. Het project werpt licht op de verborgen geschiedenis van het Franse nucleaire kolonialisme in de Algerijnse Sahara en de actuele ecologische en sociaal-politieke gevolgen ervan.

7 okt t/m 14 jan — Framer Framed
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Overig

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

31 mei t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam