menu
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Installatie, Performance, Schilderkunst, Video | Film, Werk op papier

010+010=020, Street Special

Datum:
3 december 2022 t/m 14 januari 2023
Deelnemer:
→ tegenboschvanvreden
Bloemgracht 57
1016 KE Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement

“Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is”. Dit prachtige gedicht van K. Schippers heeft betrekking op de manier waarop de werkelijkheid ons kan verrassen. Die kanteling van perspectieven vormt de kern van de tentoonstelling ‘010 + 010 = 020, Street Special’. Van vuilniszakken en vuilnisbakken tot graffiti, bevroren verf, Mickey Mouse, het lot, opdringerige aanwezigheid, kleurrijke stoffen, ongeduldige automobilisten, een blik in een achteruitkijkspiegel, troosteloze abri’s en een wirwar van planten uit een museumtuin: de staat van de straat, de stad, de wereld heeft kleur!


‘010 + 010 = 020, Street Special’ is een bijzonder intermezzo in de programmering van de galerie. De tentoonstelling bestaat uitsluitend uit werk van kunstenaars die in Rotterdam wonen of werken, er geboren zijn of een andere band met de stad hebben. Het idee voor deze tentoonstelling is ontstaan door het werk van het Rotterdamse kunstenaarsduo J&B (Jacob Zwan en Bert Frings): J&B reageren in hun werk op de straat en vestigen de aandacht op stickers, posters, graffiti, maar ook op alledaagse situaties die we meestal over het hoofd zien. Op de vraag of de lancering van een nieuw boek over J&B, Special Treats, Street Special, in onze galerie kon plaatsvinden, stelden we voor die presentatie te koppelen aan een groepstentoonstelling van werk van Rotterdamse kunstenaars die enige relatie hebben met J&B.


Uit een longlist van kunstenaars met wie J&B nauwe banden heeft, die zij bewonderen of die in feite een heel andere kijk op de werkelijkheid hebben dan zij, maakten we een selectie van negen kunstenaars. Het werk in de tentoonstelling is divers, met jong en oud en een mix van disciplines, geslachten en etnische achtergronden. De titel van de tentoonstelling ‘010 + 010 = 020, Street Special’ steekt de draak met de voetbalwereld en de clichés van 010/020 (Rotterdam/Amsterdam) rivaliteit die nog steeds hoogtij vieren. Rotterdam in Amsterdam laat zien dat als je goed naar je omgeving kijkt, de meest uiteenlopende perspectieven spannende energie kunnen losmaken.


Bij de opening van de tentoonstelling op 3 december wordt het boek over J&B gepresenteerd met een kort inleidend programma. Edo Dijksterhuis, die de teksten voor het boek schreef, zal de kunstenaars interviewen en hij zal het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan Cathy Jacob, Hoofd Tentoonstellingen Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam. De spectaculaire vormgeving van het boek, door Dirk Laucke, komt terug in de entree van de tentoonstelling.