menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

JULIAN SCHNABEL – 1995

Datum:
8 maart t/m 6 april 2024
Deelnemer:
→ m.simons
Lijnbaansgracht 318
1017 WZ Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

m.simons is trots om een tentoonstelling van werk door Julian Schnabel te presenteren. De kunstenaar, wiens werk in de jaren tachtig enorme erkenning kreeg als het Amerikaanse antwoord op de Duitse neo-expressionistische stijl van Georg Baselitz en A.R. Penck, werkte samen met Lococo Fine Art in St. Louis om de werken te produceren die in de galerie worden gepresenteerd.

Centraal in de tentoonstelling staat een serie uit 1995, Last Attempt at Attracting Butterflies, genummerd I tot IV. Elk werk in de serie heeft een kenmerkende achtergrond van een rood/roze tot witte gradiënt. Als inspiratie voor de achtergrond verwees Schnabel zowel naar de Japanse grafische vormgeving als naar Farewell my Concubine, de Chinese film met Leslie Cheung die uitkwam in 1993. De kunstenaar bracht de gradiënten in tinten van lichtroze tot felle roodtinten over op grote vellen museumkarton, waarbij een strook papier rondom de gradiënt onbedekt bleef. Over zowel de gradiënt als de onbedekte papieren rand werden wilde streken van intens, dik zwart inkt aangebracht.

Naast de serie van 4 presenteert m.simons nog een editie uit hetzelfde jaar. Otoño Floral is voortgekomen uit een reeks werken die geïnspireerd waren op Schnabel’s toenmalige vrouw Olatz López Garmendia. De afdruk getuigt van Schnabel’s unieke benadering van het maken van prints; in plaats van alles direct te laten drukken, demonstreerde hij de drukkers hoe ze de groene verf op het papier moesten aanbrengen met een doek. Daarna werd de zeefdruk gedrukt in 18 kleuren, die ten slotte werd overgelegd met streken van heldere hars.

Julian Schnabel, geboren in Brooklyn, New York in 1954, is een Amerikaanse schilder en filmmaker. Hij trok wereldwijd de aandacht met zijn “plate-schilderijen” in de jaren 1980. Terwijl hij zijn schilderende carrière voortzette, begon Schnabel met het regisseren van films, zoals Before Night Falls, The Diving Bell and the Butterfly en meest recentelijk de Van Gogh-biopic At Eternity’s Gate, met Willem Dafoe. Recente solotentoonstellingen zijn onder meer Julian Schnabel en Italië, Robilant + Voena, Milaan, 2023, Bouquet of Mistakes, Pace Gallery, New York, 2023 en Julian Schnabel, Max Hetzler Gallery, Berlijn, 2021.