menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie, Schilderkunst, Sculptuur, Textiel

3 tentoonstellingen door Jonny Niesche, Brigitte Kowanz & Tomáš Libertíny

Datum:
20 januari t/m 25 februari 2024
Deelnemer:
→ Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—17:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Galerie Ron Mandos is verheugd om drie nieuwe tentoonstellingen te presenteren van Jonny Niesche, Brigitte Kowanz en Tomáš Libertíny. Jonny Niesche’s Electric Light Orchestra dompelt de kijker onder in een rijke zintuiglijke ervaring. Zijn levendige abstracte schilderijen tonen verleidelijke, iriserende oppervlakken die schijnbaar boven het voile doek zweven. Niesches langdurige onderzoek naar de interactie van kleur, vorm en licht heeft geresulteerd in optisch geladen werk die onze ruimtelijke perceptie uitdaagt. Reflecterende gouden en zilveren randen versterken de transformerende werking van zijn schilderijen, waarbij kijkers worden uitgenodigd voor een onverwachte ontmoeting met het kunstwerk.

Tomáš Libertíny is een van oorsprong Slovaakse beeldhouwer die wordt gevierd om het combineren van natuurlijke processen met artistieke expressie op ingenieuze wijze. Zijn kenmerkende sculpturen belichamen een unieke samenwerking met de natuur, met name bijen. In Of Time and Other Demons toont hij een fusie van menselijke creativiteit en de inherente ambacht van de natuur.

Ter nagedachtenis aan Brigitte Kowanz (1957 – 2022) presenteert Galerie Ron Mandos de tentoonstelling Another Time Another Place Another Place Another Time. Kowanz omarmde licht als haar primaire artistieke medium en verkende de diverse kwaliteiten en manifestaties ervan door middel van objecten, installaties en ruimtelijke interventies. Met lichtbronnen zoals neon, LED en fluorescente kabels, onderzoekt Kowanz vanaf de jaren 1980 de complexe relatie tussen licht en ruimte. Haar kunst stelt kijkers in staat om licht waar te nemen als een onderscheidend fenomeen, als een medium voor het overbrengen van informatie, en als de eigenlijke garantie van informatie zelf.

De tentoonstelling is bedacht in nauwe samenwerking met het nalatenschap van Brigitte Kowanz.

Over Jonny Niesche

Jonny Niesche, geboren in 1972 in Australië, is een hedendaagse kunstenaar bekend om zijn levendige abstracties die schilderkunst en beeldhouwkunst vermengen. Zijn unieke kunststijl omvat het gebruik van verf en reflecterende materialen zoals glitter, spiegels en doorschijnende stoffen. Niesches werken zijn dynamisch en veranderen van uiterlijk met de positie van de kijker, waarbij het concept van statische kunstobjecten wordt uitgedaagd. Hij behaalde zijn Bachelor of Visual Arts in 2007 en zijn Master of Fine Arts in 2013 aan de Universiteit van Sydney.

Het werk van Niesche wordt sterk beïnvloed door de leer van de Oostenrijkse kunstenaar Heimo Zobernig en het performatieve aspect van schilderkunst. Zijn kunstwerken tonen vaak geometrische vlakken met een kleurverloop. Zijn invloeden variëren van de Duitse kunstenaar Isa Genzken, color-field schilders Barnett Newman en Mark Rothko, en Minimalistische kunstenaars Donald Judd en John McCracken, tot het licht en de kleuren van Californische en Australische landschappen.

Over Tomáš Libertíny

Momenteel wonend en werkend in Rotterdam, Tomáš Libertíny verkent voortdurend de schoonheid en intelligentie van de natuur en onderzoekt existentiële vragen van de menselijke geest door middel kunst.

Geboren in Slowakije, als zoon van een architect en een historicus, Libertiny studeerde aan techniek en design aan de Technische Universiteit Košice in Slowakije. Hij ontving de George Soros Open Society Institute Scholarship om aan de Universiteit van Washington in Seattle te studeren, waar hij zich richtte op schilderkunst en beeldhouwkunst. Hij vervolgde zijn studie aan de Academie voor Schone Kunsten en Design in Bratislava in schilderkunst en conceptueel ontwerp. Na het ontvangen van de prestigieuze Huygens Scholarship schreef hij zich in voor het masterprogramma aan de Design Academy Eindhoven, waar hij zijn MFA behaalde in 2006.

Over Brigitte Kowanz

Brigitte Kowanz (1957-2022) staat bekend om haar suggestieve sculpturen, installaties en omgevingen met een beslist niet-fysiek medium: licht. Sinds het begin van de jaren 1980 onderzoekt ze zowel de bruikbare als conceptuele uitdrukkingen van licht met neonbuizen, LED-lampen, aluminium, spiegels en tekst. Ze putte inspiratie uit multidisciplinaire bronnen zoals reclame, architectuur, film, muziek en de geschiedenis van de schilderkunst. Door haar gebruik van spiegels streeft Kowanz ernaar de grenzen tussen kunst en leven te doorbreken, waarbij ze kijkers betrekt in haar verlichte visies van de wereld. Kowanz studeerde van 1975 tot 1980 aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten Wenen. Van 1997 tot 2022 was ze daar professor in Transmediale Kunst.