Agenda

juliaugustusseptember
Vandaag open van 08:30 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Gemengde media, Schilderij, Tekening

Power of Art – Groepstentoonstelling

Kunst kan de tijd even stilzetten en reflecteren op de wereld waarin we leven. De werken in Power of Art zijn een voorbeeld van de uiteenlopende manieren waarop kunstenaars daarmee omgaan. Zo reageerden Tasio Bidegain en Daniëlle van Ark via hun werk op de recente pandemie die ons leven ontwrichtte. Terwijl het werk van Krištof Kintera, Cristina Lucas en Abel Rodríguez ieder op hun eigen manier aandacht vestigen op actuele thema’s rond duurzaamheid. Dat kunst ook een stimulans is om het leven juist op een ándere manier te benaderen of er zelfs aan te ontsnappen blijkt onder meer uit het komische werk van Folkert de Jong. Esther Tielemans en Jan Roeland laten je genieten van de schoonheid en speelsheid van abstractie, terwijl Gabriel Lester van planten, die altijd weer naar het licht groeien, symbolen maakt van de veerkracht van het leven.

6 okt t/m 30 sep — ABN AMRO Kunstruimte
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Tomorrow is a Different Day – Collectie 1980 – nu

Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media

Zwartheid Onder Ogen Komen

​Bezoek de expositie Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen! In 2021 was het tien jaar geleden dat de “Zwarte Piet Is Racisme” campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Er is echter een lange onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.​Zwartheid Onder Ogen Komen’ (Facing Blackness)Zwartheid Onder Ogen Komen (Facing Blackness) is een multimediale tentoonstelling waarin het publiek wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives (TBA), andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

2 apr t/m 23 dec — The Black Archives
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderij

Maaike Schoorel

Het Amsterdam Museum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel op de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht 605. Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimte vullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

7 mei t/m 30 okt — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Vandaag open van 08:00 tot 20:00
Tentoonstelling — Interdisciplinair

It’s Your Birthday – groepstentoonstelling

Dit jaar viert Amsterdam Art Week zijn 10e verjaardag en de beste manier om dat te vieren is met een feestje. Samen met onze deelnemers hebben wij een tentoonstelling samengesteld met kunstwerken die verschillende fasen van een feest verbeelden: van de voorbereidingen en het festijn zelf tot de afterparty en de daaropvolgende kater. Alle werken in de tentoonstelling zijn te koop. Wie ga jij verrassen met een verjaardagscadeau?

11 mei t/m 13 aug — Amsterdam Art Gallery
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie

Path – Antonio Obá

De Braziliaanse kunstenaar Antônio Obá (1983) maakte speciaal voor de Oude kerk een serie monumentale werken. De installatie omvat sculpturen en schilderijen.De werken bevinden zich op symbolische plekken in het midden van de kerk, onder meer in het hoogkoor en onder het orgel.In Path speelt Obá met de betekenis van religieuze iconen en rituelen en staat hij stil bij de versmelting van culturele tradities. Het werk onderzoekt de relatie tussen religie, macht en sociale identiteit en biedt een nieuw perspectief op de doorwerking van de koloniale geschiedenis in het heden.

12 mei t/m 13 sep — Oude Kerk
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling, Tentoonstelling — Fotografie, Fotografie

KAZAL – Narrating Haitian Memories

KAZAL is een fotoproject dat de herinneringen aan de dictatuur van François Duvalier verkent door middel van de geschiedenis van Kazal, een dorp ten noorden van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Hier vond in 1969 een belangrijke gebeurtenis in de huidige geschiedenis van het land plaats, dat uit de officiële geschiedenis is gewist: de massamoord van Kazal.

27 mei t/m 21 aug — Framer Framed
Overig — Gemengde media

SUMMERTIME

Deze zomer is de galerie de residentie van Malou van der Veld, ze gaat er wonen en werken. Van der Veld is een multidisciplinaire ontwerper, momenteel doet zij haar MA Material Futures bij Central Saint Martins in Londen. Deze zomer verblijft ze in Amsterdam om deel te nemen aan het 5IVE-onderzoeksprogramma aan Het HEM in Zaandam. Het ArtEZ-programma is samengesteld door Rieke Vos in gesprek met Rem Koolhaas en Samir Bantal over de toekomst van het platteland.

17 jun t/m 7 aug — Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Kunst in openbare ruimte — Installatie

Fabulator – Minne Kersten

Kunst op de gevel - te zien op Schipluidenlaan, nr 12F (Broedplaats Lely)Minne Kersten heeft voor Welcome Stranger een airconditioner op de gevel van haar huis in Amsterdam Nieuw-West geïnstalleerd. In plaats van te functioneren zoals oorspronkelijk bedoeld, namelijk het koelen van de binnenlucht, blaast het object rookringen in de buitenlucht. Deze zijn zichtbaar als cirkelvormige rookslierten die naar de hemel opstijgen om uiteindelijk in ijle lucht te verdampen.

24 jun t/m 24 dec — Welcome Stranger
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media

Nature * Patterns – Maura Biava

Maura Biava benadert haar tentoonstelling op een collaboratieve, duurzame en inclusieve manier en nodigt Anne Geene, Emily Joyce en Saskia Van Drimmelen uit om met haar dieper in te gaan op het thema patronen in de natuur en haar relatie tot wiskunde en symmetrie te verkennen en te verdiepen. Deze expositie draait om de informatie en verborgen geometrieën achter wat we op het eerste gezicht in de natuur zien. Volgens Biava zal een verschuiving van aandacht - van bewondering naar onderzoek - ons in staat stellen te begrijpen waarom dingen worden gevormd en ontwikkeld zoals ze zijn. De gedateerde mening van de mens als een neutrale waarnemer van de natuur is op zijn beloop. Omdat we, volgens Biava in dit ouderwetse standpunt geloofden, raakten we los van de natuurlijke systemen waarvan we nu weten dat we er deel van uitmaken.

25 jun t/m 27 aug — Galerie Caroline O’Breen