Agenda

augustusseptemberoktober
Vandaag open van 08:30 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Gemengde media, Schilderij, Tekening

Power of Art – Groepstentoonstelling

Kunst kan de tijd even stilzetten en reflecteren op de wereld waarin we leven. De werken in Power of Art zijn een voorbeeld van de uiteenlopende manieren waarop kunstenaars daarmee omgaan. Zo reageerden Tasio Bidegain en Daniëlle van Ark via hun werk op de recente pandemie die ons leven ontwrichtte. Terwijl het werk van Krištof Kintera, Cristina Lucas en Abel Rodríguez ieder op hun eigen manier aandacht vestigen op actuele thema’s rond duurzaamheid. Dat kunst ook een stimulans is om het leven juist op een ándere manier te benaderen of er zelfs aan te ontsnappen blijkt onder meer uit het komische werk van Folkert de Jong. Esther Tielemans en Jan Roeland laten je genieten van de schoonheid en speelsheid van abstractie, terwijl Gabriel Lester van planten, die altijd weer naar het licht groeien, symbolen maakt van de veerkracht van het leven.

6 okt t/m 30 sep — ABN AMRO Kunstruimte
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Tomorrow is a Different Day – Collectie 1980 – nu

Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 11:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Gemengde media

Zwartheid Onder Ogen Komen

​Bezoek de expositie Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen! In 2021 was het tien jaar geleden dat de “Zwarte Piet Is Racisme” campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Er is echter een lange onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.​Zwartheid Onder Ogen Komen’ (Facing Blackness)Zwartheid Onder Ogen Komen (Facing Blackness) is een multimediale tentoonstelling waarin het publiek wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives (TBA), andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

2 apr t/m 23 dec — The Black Archives
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderij

Maaike Schoorel

Het Amsterdam Museum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel op de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht 605. Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimte vullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

7 mei t/m 30 okt — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie

Path – Antonio Obá

De Braziliaanse kunstenaar Antônio Obá (1983) maakte speciaal voor de Oude kerk een serie monumentale werken. De installatie omvat sculpturen en schilderijen.De werken bevinden zich op symbolische plekken in het midden van de kerk, onder meer in het hoogkoor en onder het orgel.In Path speelt Obá met de betekenis van religieuze iconen en rituelen en staat hij stil bij de versmelting van culturele tradities. Het werk onderzoekt de relatie tussen religie, macht en sociale identiteit en biedt een nieuw perspectief op de doorwerking van de koloniale geschiedenis in het heden.

12 mei t/m 13 sep — Oude Kerk
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Interdisciplinair, Textiel

It’s our F***ing Backyard. Designing Material Futures

Het Stedelijk vestigt de aandacht op de grootste uitdaging van deze tijd: de klimaatcrisis. De tentoonstelling It's Our F***ing Backyard laat zien dat ontwerpers een belangrijk verschil kunnen maken: zij laten ons met vernieuwende experimenten of juist door terug te grijpen op lokale kennis radicaal anders naar materialen kijken en bieden ons design dat zowel verantwoord als esthetisch, comfortabel en bereikbaar is. De tachtig geselecteerde projecten van ontwerpers en bedrijven van over de hele wereld geven een overzicht van verschillende strategieën om tot een beter materiaalgebruik te komen. De tentoonstelling gaat ook in op hoe de uitputting van de bodem samenhangt met praktijken van het kolonialisme, die nog altijd door sommige multinationals worden voortgezet.

26 mei t/m 4 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Kunst in openbare ruimte — Installatie

Fabulator – Minne Kersten

Kunst op de gevel - te zien op Schipluidenlaan, nr 12F (Broedplaats Lely)Minne Kersten heeft voor Welcome Stranger een airconditioner op de gevel van haar huis in Amsterdam Nieuw-West geïnstalleerd. In plaats van te functioneren zoals oorspronkelijk bedoeld, namelijk het koelen van de binnenlucht, blaast het object rookringen in de buitenlucht. Deze zijn zichtbaar als cirkelvormige rookslierten die naar de hemel opstijgen om uiteindelijk in ijle lucht te verdampen.

24 jun t/m 24 dec — Welcome Stranger
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Digitale kunst

POST/NO/BILLS #3: Sophie Doula – Follow The Black Rabbit

In deze derde editie van de grafische ontwerpreeks POST/NO/BILLS heeft het Stedelijk Sophie Douala uitgenodigd om de ruimte rond de historische trap te vullen met haar recente werken. De ontwerper is gespecialiseerd in het vertellen van verhalen en creatieve campagnes. Hierin verkent ze de wisselwerking tussen het cognitieve en emotionele effect van een formele beeldtaal.

26 jun t/m 29 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Schilderij

Sedje Hémon / Imran Mir / Abdias Nascimento – Abstracting Parables

De volgende halte in de reis van sonsbeek 20→24, de internationale Arnhemse kunstmanifestatie, is het Stedelijk. Er worden in de tentoonstelling werken belicht van de Nederlands-Joodse schilder en componist Sedje Hémon, de Pakistaanse kunstenaar en ontwerper Imran Mir en de Afro-Braziliaanse schilder, dichter, essayist, toneelschrijver en politicus Abdias do Nascimento. 

1 jul t/m 16 okt — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderij

First Picked Colour – Hoshyar Rasheed

Kunstenaar Hoshyar Rasheed studeerde eind jaren negentig af aan de Gerrit Rietveld Academie en vond snel zijn eigen weg met een stijl die ergens zweeft tussen figuratieve en abstracte kunst. Middels deze solo-expositie First Picked Colour zien we de verandering, maar ook de gelijkenissen in zijn werk sinds Meet Me Here in onze galerie in april 2021, een duo expositie toen gedeeld met zijn broer Rebwar Saed.

8 jul t/m 4 sep — Hama Gallery
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Gemengde media

Özgür Kar – At the end of the day

Het Stedelijk presenteert in de grote IMC zaal op de eerste verdieping, ook wel bekend als de erezaal, een groot werk van Özgür Kar. Het werk van Özgür Kar (1992) reflecteert op de hedendaagse menselijke conditie, met een focus op de stimuli die we via massa- en sociale media ontvangen en de invloed van deze bronnen op ons zelfbeeld. At the end of the day is de eerste solo presentatie van Kars werk in Nederland in een institutionele context.

16 jul t/m 23 okt — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Interdisciplinair

Best of Graduates 2022

Galerie Ron Mandos presenteert met trots Best of Graduates 2022, de vijftiende editie van de jaarlijkse tentoonstelling die het werk van de meest veelbelovende jonge in Nederland gevestigde kunstenaars samenbrengt. Om de vijftiende jubileumeditie te vieren, hebben we een speciaal programma met feestelijke evenementen samengesteld. Meer informatie volgt binnenkort op onze website www.ronmandos.nl

5 aug t/m 17 sep — Galerie Ron Mandos
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Gemengde media, Installatie, Schilderij

Day of the Donkey – Dodi Espinos & Carmen Schabracq

Deze zomer is in Galerie Fleur & Wouter de duotentoonstelling The Day of The Donkey te zien, met werk van Carmen Schabracq en Dodi Espinosa. Beide kunstenaars hebben een sterke band met Mexico en een fascinatie voor traditie, ambacht, en welke materialen nobel worden bevonden en welke arm. Als uitgangspunt voor de tentoonstelling namen ze The Day of the Donkey, de belangrijkste feestdag in Otumba, het Mexicaanse dorp waar Espinosa vandaan komt. Ezels dragen tijdens dit feest kleurrijke kostuums en soms zelfs make-up. feest verkleed als vrouwen, met make up en jurken.

13 aug t/m 11 sep — Galerie Fleur & Wouter
Start 2 sep
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Keramiek, Lichtkunst, Schilderij, Tekening, Textiel, Video | Film

Connection – Groepstentoonstelling

Met veel plezier opent Galerie Bart aan het begin van het nieuwe galerieseizoen de groepsexpositie Connection. De Europese Commissie heeft het jaar 2022 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Jeugd, om het belang te belichten van de Europese jeugd voor mondiale verbeteringen voor ons allen. Het gezegde is niet voor niets: ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’

2 sep t/m 22 okt — Galerie Bart