Agenda

novemberdecemberjanuari
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie, Keramiek, Textiel

A line, a grid, a knot – Bart Lunenburg, Chaïm Dijkstra

A line, a grid, a knot is a duet van Bart Lunenburg en Chaïm Dijkstra. Voor deze show nodigde Bart Lunenburg Dijkstra uit als gastkunstenaar. Ze simuleren allebei geometrische stillevens en constructies voor de camera, in de vorm van schaalmodellen of experimentele kleurstudies. Deze conceptuele, maar vaak speelse arrangementen en composities dagen het tweedimensionale oppervlak van de fotografie uit en geven vorm aan het onderzoek naar o.a. architectuur, geheugen, kleurentheorie en technische beperkingen van het medium fotografie.

15 okt t/m 10 dec — Galerie Caroline O’Breen
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie, Installatie, Performance, Schilderij

Barbara Kozłowska: From East to West, Through the Globe, Towards the Moon

Terwijl in Praag Jiří Kovanda de straat opging en de Sloveense OHO Groep zich in de Vipava-vallei vestigde, verliet Barbara Kozłowska haar atelier in Wrocław en ging naar het strand. Zoals vele andere kunstenaars die werken in de geopolitieke regio die nu gewoonlijk de verkeerde benaming "Oost-Europa" wordt genoemd, bouwden zij werk op "in de natuur". En ja, gezien dit en de poëzie die veel van hun oeuvres gemeen hebben, kan snel worden aangenomen dat er in die tijd in heel "Oost-Europa" een culturele beweging aan het ontstaan was die een baanbrekende focus had op de onderlinge verbondenheid van kunst en ecologie. Hoewel dit niet per se onwaar is, mag niet uit het oog worden verloren dat elk van deze werken inherent een - zij het subtiele - politieke houding aannam tegenover de institutionele structuren (van de kunst) die hen omringden, en dat de locatie waar ze werden gemaakt daar ook een rol in speelde. Waar anders kun je je werk laten zien en je mening uiten als je praktijk niet wordt geaccepteerd door de door de staat gecontroleerde kunstwereld? Hoe ga je nu verder?

30 sep t/m 17 dec — Kunstverein
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Installatie, Video | Film

Sistershoop – Alicia Framis

Upstream Gallery presenteert met trots Sistershoop, de tweede solotentoonstelling van Alicia Framis bij de galerie. Sistershoop bouwt voort op Framis' fascinatie voor het menselijk bestaan binnen de hedendaagse stedelijke samenleving, waarin overprikkeling en ongelijkheid helaas alomtegenwoordig zijn. Framis wil vooral de aandacht vestigen op de mentale en fysieke toestand van vrouwen in deze maatschappij. Via verschillende media zoals video, sculptuur en installatie worden in deze tentoonstelling verschillende verhalen over onzekerheid en ongelijkheid verbeeld.

29 okt t/m 17 dec — Upstream Gallery
Geopend op vr, za
Tentoonstelling — Fotografie, Installatie, Schilderij

New Photography and the Ephemeral

De opening van seizoen 2022/23 in The Merchant House (TMH) is gewijd aan nieuwe fotografie en Leo Vroegindeweijs Ephemeral Projects. Het openingsweekend vindt plaats tijdens Unseen Amsterdam van 15 tot en met 18 september en de tentoonstelling loopt tot en met 13 november. In de 18e-eeuwse stijlkamer van THM biedt de installatie van Vroegindeweij een adembenemende ervaring. Bezoekers zien zichzelf weerspiegeld in de hoogglanzende bollen die de kunstenaar over de vloer heeft verspreid. Het effect is dat de kunst het leven en het leven de kunst weerspiegelt. De groepstentoonstelling sluit hierop aan. Er zijn verrassende fotografische werken, sculpturen, schilderijen en installaties van Zhu Hong, Sylvie Bonnot en André de Jong. Het vluchtige als thema, maar ook als kans om nieuwe mogelijkheden in de fotografie te verkennen, is in ieder werk terug te vinden.

15 sep t/m 18 dec — The Merchant House
Geopend op do, vr, za, zo
Opening, Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

Aslan Goisum | Our memories are quite similar but pickled alive in a poison which accompanies objects too as a part of this emptiness. 

Aslan Goisum, Untitled, 2022, courtesy of the artist Aslan Goisum (1991, Grozny, Tsjetsjenië) werkt in verschillende media, maar vooral met bewegend beeld, sculpturale installaties en technieken op papier. Tot zijn recente tentoonstellingen behoren: A War in the Distance, steirischer herbst (Graz, Oostenrijk, 2022); The Invented History, KINDL (Berlijn, Duitsland, 2020); Blood and Soul: Dark Arts for Dark Times, Contemporary Art Centre (Vilnius, Litouwen, 2019); Beautiful  World, Where Are You?, 10th Liverpool Biennial (Liverpool, Verenigd Koninkrijk, 2018); How To Live Together, Kunsthalle Wien (Wenen, Oostenrijk, 2017) en People of No Consequence, M HKA (Antwerpen, België, 2016). 

13 nov t/m 18 dec — P/////AKT
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Opening, Tentoonstelling — Schilderij

a pearl caught between my teeth – Anthony Cudahy

GRIMM presenteert met genoegen a pearl caught between my teeth, een tentoonstelling van nieuwe schilderijen en werken van Anthony Cudahy, die van 29 oktober tot 22 december 2022 te zien zijn. Dit wordt Cudahy's eerste solotentoonstelling bij GRIMM sinds de galerie eerder dit jaar aankondigde de kunstenaar te vertegenwoordigen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie.

29 okt t/m 22 dec — GRIMM
Geopend op do, vr, za
Tentoonstelling — Gemengde media

Zwartheid Onder Ogen Komen

​Bezoek de expositie Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen! In 2021 was het tien jaar geleden dat de “Zwarte Piet Is Racisme” campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Er is echter een lange onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.​Zwartheid Onder Ogen Komen’ (Facing Blackness)Zwartheid Onder Ogen Komen (Facing Blackness) is een multimediale tentoonstelling waarin het publiek wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives (TBA), andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

2 apr t/m 23 dec — The Black Archives
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling

Jeremiah Day, Provisional Temple Of Semi-Failed Resistance Artist Fighter Dreamers

Ellen de Bruijne Projecst is verheugd Jeremiah Day's Provisional Temple Of Semi-Failed Resistance Artist Fighter Dreamers te verwelkomen. Als een soort droom op zich speculeert Day over wat voor ruimte er zou ontstaan door het eren van de kunstenaars van het Nederlandse verzet uit de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder Willem Arondeus.

12 nov t/m 24 dec — Ellen de Bruijne Projects
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Digitale kunst

POST/NO/BILLS #3: Sophie Doula – Follow The Black Rabbit

In deze derde editie van de grafische ontwerpreeks POST/NO/BILLS heeft het Stedelijk Sophie Douala uitgenodigd om de ruimte rond de historische trap te vullen met haar recente werken. De ontwerper is gespecialiseerd in het vertellen van verhalen en creatieve campagnes. Hierin verkent ze de wisselwerking tussen het cognitieve en emotionele effect van een formele beeldtaal.

26 jun t/m 29 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Geopend op wo, do, vr, za, zo
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Installatie, Schilderij, Tekening

Hans Op de Beeck | Works on Paper

Over de tentoonstelling Voor zijn tentoonstelling in de kunsthistorisch intimiderende Galleria Borghese in Rome in 2009, waar Op de Beeck in dialoog ging met de oude meesters, maakte hij voor het eerst zes grote zwart-wit aquarellen, die vandaag als geheel deel uitmaken van de vaste collectie van het MAXXI (museum voor actuele kunst) in Rome.

24 nov t/m 31 dec — Galerie Ron Mandos
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderij

Maaike Schoorel

Het Amsterdam Museum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel op de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht 605. Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimte vullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

7 mei t/m 8 jan — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Tentoonstelling — Installatie

Can’t face another sad salad! – Simon Wald-Lasowski

Kunst op de gevel - te zien op Hasebroekstraat 7Simon Wald-Lasowski heeft zijn huis veranderd in een koekoeksklok. Elk uur komt een mollige kalkoen uit het zolderraam tevoorschijn die, eenmaal aangekomen op het uiterste punt, zijn lange tong uitrolt en een schreeuw laat horen. Can't face another sad salad! is een technisch vernuftig kunstwerk dat als een speelse, hallucinerende glitch verstoring teweeg brengt in de logica van productiviteit. Iets dat steeds sterker verweven is met leven dat zich afspeelt om en nabij het eigen (t)huis.

13 okt t/m 13 jan — Welcome Stranger
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie

Movie Theaters – Yves Marchand & Romain Meffre

Fontana is verheugd de nieuwe tentoonstelling Movie Theaters van Yves Marchand en Romain Meffre te presenteren. De samenwerking tussen de galerie en deze twee Franse fotografen begon ooit met hun serie 'Ruins of Detroit', die we in 2012 in onze eerste galerie aan de Keizersgracht toonden. Velen van u herinneren zich nog deze eerste zeer bejubelde tentoonstelling van hen. Foto's van de vroegere Gouden Eeuw van de Amerikaanse filmervaring werden vastgelegd met een 4x5 camera op groot formaat en een lange sluitertijd in slecht verlichte theaters. Deze plaatsen worden de "Kathedralen van de Cinema" van Amerika genoemd.  Toen de belangrijkste filmstudio's tussen 1910 en 1920 wedijverden om weelderige zalen te bouwen om hun kijkers te lokken en op te winden, werden veel van de door Marchand en Meffre gedocumenteerde theaters gebouwd. Een avondje naar de film was een luxueuze gebeurtenis toen de theaters zelf net zo verleidelijk werden als de films die werden vertoond. Multiplexen en winkelcentra maakten deze bioscopen onbruikbaar na de beurskrach van 1929 en tijdens de naoorlogse periode, waardoor ze onvermijdelijk in verval raakten. Veel ervan werden, vaak met amusant resultaat, omgebouwd tot een verscheidenheid aan functies, zoals kerken, winkelruimte, vlooienmarkten, bingozalen, disco's, supermarkten, gymzalen of opslagplaatsen. Sommige zijn nog grotendeels hetzelfde, terwijl andere in strijd zijn met hun nieuwe gebruik, waardoor onverwachte ruimtes ontstaan die dienen als een intrigerend verslag van de Amerikaanse geschiedenis.  De foto's van Marchand en Meffre symboliseren enkele van de overlevenden van een eeuw van industriële, esthetische en sociale transformatie. Hun vasthoudendheid wekte nostalgie op naar de gouden eeuw van de Amerikaanse filmindustrie, die de Amerikaanse cultuur, moraal en entertainment over de hele wereld verspreidde. Met genoegen presenteren wij een van onze persoonlijke favoriete foto's uit deze serie, Paramount Theater, Brooklyn, NY. Deze foto en andere bevinden zich in prestigieuze internationale particuliere en openbare collecties zoals de Ford Foundation, JP Morgan Chase Art Collection, Deutsches Filminstitut, Fondation Hermès. Opdrachten omvatten LVMH, Fondation Louis Vuitton, Parijs - Comité Vendôme, Place Vendôme, Parijs - La Samaritaine, Parijs, en nog veel meer.

29 okt t/m 14 jan — Galerie Fontana
Start 3 dec
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk

INTERIOR’S – Paul Wallach

Slewe Gallery is verheugd de komende tentoonstelling INTERIOR'S van de in Parijs gevestigde kunstenaar Paul Wallach. Het wordt zijn eerste solotentoonstelling in de galerie. De tentoonstelling toont een selectie van zijn nieuwe wandsculpturen. Deze intieme en poëtische werken spelen met zwaartekracht, materiaal en ophanging. De tentoonstelling opent zaterdag 3 december en duurt tot 14 januari 2023.Wallachs wandsculpturen zijn voornamelijk samengesteld uit diverse maar eenvoudige materialen zoals gips, hout, glas, canvas, verf, papier en staal, die zorgvuldig met elkaar verbonden zijn om een evenwichtige spanning te creëren. Hout staat vaak centraal in Wallachs werk en dient als draagmechanisme voor de hangende structuren. Wallach creëert een eenheid tussen zijn werk en de omringende ruimte door afwezigheid: zorgvuldig georkestreerde openingen in zijn structuren zorgen voor een vrije beweging van de ruimte binnen en rond de werken, waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

3 dec t/m 14 jan — Slewe Gallery
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Opening, Tentoonstelling — Schilderij, Textiel

Floating World, Ruby Swinney

AKINCI presenteert Floating World, een solo tentoonstelling van Ruby Swinney. Zoals kenmerkend is geworden voor de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaar, zijn deze werken geschilderd in monochrome kleuren op witte zijden doeken. De getoonde schilderijen tonen idyllische landschappen, vaak in contrast met door de mens gemaakte structuren. De bewoners van deze Floating World zijn een schimmig en mysterieus volk, waarvan de gezichten zijn verwijderd, uitgewist of vervangen door licht.

26 nov t/m 21 jan — AKINCI
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie

While Awaiting an Unknown Future

While Waiting an Unknown Future presenteert het werk van twee kunstenaars - Karen G. en Ribal El Khatib - gemaakt tijdens hun verblijf in een asielzoekerscentrum (AZC). Framer Framed werkte samen met de kunstenaars Milena Mulders en Hanneke Verbeek aan deze op zichzelf staande tentoonstelling, die in dialoog gaat met Gluklya's huidige tentoonstelling To those who have no time to play.

3 nov t/m 22 jan — Framer Framed
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling

To those who have no time to play

Framer Framed presenteert To those who have no time to play, de grootste solotentoonstelling van de Amsterdamse kunstenaar Gluklya (Natalia Pershina-Yakimanskaya) tot op heden, samengesteld door Charles Esche. De kunstenaar ontwikkelt haar werk samen met tal van anderen, onder andere met Kirgizische textielarbeiders, nieuwkomers, muzikanten en schrijvers. De tentoonstelling opent op 13 oktober en is te bezoeken tussen 14 oktober 2022 en 22 januari 2023.

14 okt t/m 22 jan — Framer Framed
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderij

The Tulpis Are Too Excitable, It Is Winter Here – Helen Beard

Herinneringen en dromen zijn niet alleen zaken van de geest; ze zijn verbonden met objecten en plaatsen. Toch is het lichaam ook een opslagplaats van gedeelde geschiedenissen en herinneringen, en dat is het punt van onderzoek in de nieuwe serie werken van Helen Beard. Hier verkent ze de fysieke ervaring van herinnering wanneer ze op de drempel van een nieuw seizoen staat. Reflex is verheugd om de tweede solotentoonstelling van de kunstenaar bij de galerie te presenteren, de opening vindt plaats op 12 november 2022.

12 nov t/m 1 feb — Reflex Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Gemengde media, Textiel, Video | Film

Bad Color Combos, Yto Barrada

Bad Color Combos geeft een overzicht van het recente werk van de kunstenaar Yto Barrada, met onder meer film, textiel, fotografie en sculptuur. Deze solotentoonstelling brengt Barrada’s werk van de laatste vijf jaar en speciaal nieuw ontwikkeld werk bijeen. Dit is haar eerste solotenstoonstelling in Nederland met niet eerder getoond, multidisciplinair werk.

22 okt t/m 5 mrt — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Tomorrow is a Different Day – Collectie 1980 – nu

Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam