Agenda

Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderij

Maaike Schoorel

Het Amsterdam Museum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel op de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht 605. Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimte vullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

7 mei t/m 8 jan — Amsterdam Museum x Huis Willet-Holthuysen
Tentoonstelling — Installatie

Can’t face another sad salad! – Simon Wald-Lasowski

Kunst op de gevel - te zien op Hasebroekstraat 7Simon Wald-Lasowski heeft zijn huis veranderd in een koekoeksklok. Elk uur komt een mollige kalkoen uit het zolderraam tevoorschijn die, eenmaal aangekomen op het uiterste punt, zijn lange tong uitrolt en een schreeuw laat horen. Can't face another sad salad! is een technisch vernuftig kunstwerk dat als een speelse, hallucinerende glitch verstoring teweeg brengt in de logica van productiviteit. Iets dat steeds sterker verweven is met leven dat zich afspeelt om en nabij het eigen (t)huis.

13 okt t/m 13 jan — Welcome Stranger
Geopend op wo, do, vr, za
Tentoonstelling — Fotografie

Movie Theaters – Yves Marchand & Romain Meffre

Fontana is verheugd de nieuwe tentoonstelling Movie Theaters van Yves Marchand en Romain Meffre te presenteren. De samenwerking tussen de galerie en deze twee Franse fotografen begon ooit met hun serie 'Ruins of Detroit', die we in 2012 in onze eerste galerie aan de Keizersgracht toonden. Velen van u herinneren zich nog deze eerste zeer bejubelde tentoonstelling van hen. Foto's van de vroegere Gouden Eeuw van de Amerikaanse filmervaring werden vastgelegd met een 4x5 camera op groot formaat en een lange sluitertijd in slecht verlichte theaters. Deze plaatsen worden de "Kathedralen van de Cinema" van Amerika genoemd.  Toen de belangrijkste filmstudio's tussen 1910 en 1920 wedijverden om weelderige zalen te bouwen om hun kijkers te lokken en op te winden, werden veel van de door Marchand en Meffre gedocumenteerde theaters gebouwd. Een avondje naar de film was een luxueuze gebeurtenis toen de theaters zelf net zo verleidelijk werden als de films die werden vertoond. Multiplexen en winkelcentra maakten deze bioscopen onbruikbaar na de beurskrach van 1929 en tijdens de naoorlogse periode, waardoor ze onvermijdelijk in verval raakten. Veel ervan werden, vaak met amusant resultaat, omgebouwd tot een verscheidenheid aan functies, zoals kerken, winkelruimte, vlooienmarkten, bingozalen, disco's, supermarkten, gymzalen of opslagplaatsen. Sommige zijn nog grotendeels hetzelfde, terwijl andere in strijd zijn met hun nieuwe gebruik, waardoor onverwachte ruimtes ontstaan die dienen als een intrigerend verslag van de Amerikaanse geschiedenis.  De foto's van Marchand en Meffre symboliseren enkele van de overlevenden van een eeuw van industriële, esthetische en sociale transformatie. Hun vasthoudendheid wekte nostalgie op naar de gouden eeuw van de Amerikaanse filmindustrie, die de Amerikaanse cultuur, moraal en entertainment over de hele wereld verspreidde. Met genoegen presenteren wij een van onze persoonlijke favoriete foto's uit deze serie, Paramount Theater, Brooklyn, NY. Deze foto en andere bevinden zich in prestigieuze internationale particuliere en openbare collecties zoals de Ford Foundation, JP Morgan Chase Art Collection, Deutsches Filminstitut, Fondation Hermès. Opdrachten omvatten LVMH, Fondation Louis Vuitton, Parijs - Comité Vendôme, Place Vendôme, Parijs - La Samaritaine, Parijs, en nog veel meer.

29 okt t/m 14 jan — Galerie Fontana
Start 3 dec
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk

INTERIOR’S – Paul Wallach

Slewe Gallery is verheugd de komende tentoonstelling INTERIOR'S van de in Parijs gevestigde kunstenaar Paul Wallach. Het wordt zijn eerste solotentoonstelling in de galerie. De tentoonstelling toont een selectie van zijn nieuwe wandsculpturen. Deze intieme en poëtische werken spelen met zwaartekracht, materiaal en ophanging. De tentoonstelling opent zaterdag 3 december en duurt tot 14 januari 2023.Wallachs wandsculpturen zijn voornamelijk samengesteld uit diverse maar eenvoudige materialen zoals gips, hout, glas, canvas, verf, papier en staal, die zorgvuldig met elkaar verbonden zijn om een evenwichtige spanning te creëren. Hout staat vaak centraal in Wallachs werk en dient als draagmechanisme voor de hangende structuren. Wallach creëert een eenheid tussen zijn werk en de omringende ruimte door afwezigheid: zorgvuldig georkestreerde openingen in zijn structuren zorgen voor een vrije beweging van de ruimte binnen en rond de werken, waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

3 dec t/m 14 jan — Slewe Gallery
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Opening, Tentoonstelling — Schilderij, Textiel

Floating World, Ruby Swinney

AKINCI presenteert Floating World, een solo tentoonstelling van Ruby Swinney. Zoals kenmerkend is geworden voor de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaar, zijn deze werken geschilderd in monochrome kleuren op witte zijden doeken. De getoonde schilderijen tonen idyllische landschappen, vaak in contrast met door de mens gemaakte structuren. De bewoners van deze Floating World zijn een schimmig en mysterieus volk, waarvan de gezichten zijn verwijderd, uitgewist of vervangen door licht.

26 nov t/m 21 jan — AKINCI
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie

While Awaiting an Unknown Future

While Waiting an Unknown Future presenteert het werk van twee kunstenaars - Karen G. en Ribal El Khatib - gemaakt tijdens hun verblijf in een asielzoekerscentrum (AZC). Framer Framed werkte samen met de kunstenaars Milena Mulders en Hanneke Verbeek aan deze op zichzelf staande tentoonstelling, die in dialoog gaat met Gluklya's huidige tentoonstelling To those who have no time to play.

3 nov t/m 22 jan — Framer Framed
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling

To those who have no time to play

Framer Framed presenteert To those who have no time to play, de grootste solotentoonstelling van de Amsterdamse kunstenaar Gluklya (Natalia Pershina-Yakimanskaya) tot op heden, samengesteld door Charles Esche. De kunstenaar ontwikkelt haar werk samen met tal van anderen, onder andere met Kirgizische textielarbeiders, nieuwkomers, muzikanten en schrijvers. De tentoonstelling opent op 13 oktober en is te bezoeken tussen 14 oktober 2022 en 22 januari 2023.

14 okt t/m 22 jan — Framer Framed
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderij

The Tulpis Are Too Excitable, It Is Winter Here – Helen Beard

Herinneringen en dromen zijn niet alleen zaken van de geest; ze zijn verbonden met objecten en plaatsen. Toch is het lichaam ook een opslagplaats van gedeelde geschiedenissen en herinneringen, en dat is het punt van onderzoek in de nieuwe serie werken van Helen Beard. Hier verkent ze de fysieke ervaring van herinnering wanneer ze op de drempel van een nieuw seizoen staat. Reflex is verheugd om de tweede solotentoonstelling van de kunstenaar bij de galerie te presenteren, de opening vindt plaats op 12 november 2022.

12 nov t/m 1 feb — Reflex Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Gemengde media, Textiel, Video | Film

Bad Color Combos, Yto Barrada

Bad Color Combos geeft een overzicht van het recente werk van de kunstenaar Yto Barrada, met onder meer film, textiel, fotografie en sculptuur. Deze solotentoonstelling brengt Barrada’s werk van de laatste vijf jaar en speciaal nieuw ontwikkeld werk bijeen. Dit is haar eerste solotenstoonstelling in Nederland met niet eerder getoond, multidisciplinair werk.

22 okt t/m 5 mrt — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Tomorrow is a Different Day – Collectie 1980 – nu

Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam