Agenda

februarimaartapril
Vandaag open van 10:00 tot 21:00
Tentoonstelling — Fotografie

FASHION, Paul Kooiker

Terwijl ‘fashion’ meestal gezien wordt als iets wat trending is, wordt de modefotografie van Kooiker gekenmerkt door tijdloosheid. De kunstenaar brengt de grootste modemerken en bekendste gezichten van dit moment in beeld, en transporteert deze naar een geheel eigen wereld. Losgezongen van tijd en plaats lijken zijn surrealistische beelden net scènes uit films waarvan we het verhaal niet kennen.  

9 dec t/m 12 feb — Foam
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie

The Killing of the Tree Spirit | Daan Paans

Daan Paans (1985) onderzoekt in The Killing of the Tree Spirit de wijze waarop we de natuur verbeelden in verschillende tijdgeesten en wat deze verbeeldingen zeggen over onze relatie tot de ecologie. Dit mondde uit in drie case studies waarin Paans het verleden, het heden en de toekomst aan elkaar koppelt om zo op poëtische en symbolische wijze de band tussen mens en natuur te herstellen.

7 jan t/m 18 feb — galerie dudokdegroot 
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie

David Benjamin Sherry | Earth Uprising

Enari Gallery presenteert met genoegen Earth Uprising, een solotentoonstelling van het werk van David Benjamin Sherry. De tentoonstelling wil het Amerikaanse westerse landschap uitdagen en een nieuw leven in te blazen door de kijker onder te dompelen in een wereld van mystiek, abstractie en menselijke verbondenheid. Sherry richt zich op het overweldigende aspect van monumentale landschappen in combinatie met grootschalige fotografie. Door de geschiedenis van de westerse fotografie vast te leggen door een queer lens, Sherry benadrukt een emotionele reactie op een anders genegeerde ecologische crisis. Dit oeuvre weerspiegelt de verwevenheid tussen seksualiteit en natuur. Terwijl de bergruggen stijgen en dalen, worden ze tegengewerkt door kloofvormige structuren. Men kan ofwel synchroniciteit vinden tussen de werken of een schijnbaar contrast, waardoor men de gevestigde structuur van natuur en identiteit bevraagd. Door middel van levendige beelden en kleurkeuze benadrukt de kunstenaar de abstractie van de werkelijkheid en de noodzaak om terug te keren naar de kern van de natuur.

13 jan t/m 18 feb — Enari Gallery
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderkunst

Friends & Acquaintances

As the first exhibition of 2023, Stigter Van Doesburg is proud to announce a duo exhibition with works by Bobbi Essers and Hans van der Ham. Both celebrate the human figure, Van der Ham through the lens of history, Essers from more nearby. Her own friends are dominant in her paintings - either fragmented or distorted - while the figures of Van der Ham are filtered by time and references. However, despite their difference in age and gender, they both share an intimacy in their paintings that only can be felt when you are in the shoes of your subject. 

13 jan t/m 18 feb — Stigter van Doesburg
Start 23 feb
Opening, Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Installatie, Overig, Textiel, Video | Film

Opening: Charging Myths – On-Trade-Off

Op donderdag 23 februari, 19.00 uur presenteert Framer Framed de tentoonstelling Charging Myths van het transnationale kunstenaarscollectief On-Trade-Off. Zij onderzoeken de afhankelijkheidsrelatie tussen technologie en grondstoffen. De tentoonstelling volgt het spoor van lithium, beginnend in Manono, Democratische Republiek Congo, en analyseert o.a. onze relatie met energie: van het koloniale verleden tot de toenemende technologische ongelijkheid. De tentoonstelling loopt t/m 4 juni. Save the date voor de opening!

23 feb — Framer Framed
Vandaag open van 11:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Installatie, Schilderkunst, Sculptuur, Textiel, Video | Film

AIR in Zuidoost

Zeven kunstenaars(groepen) deden afgelopen jaar mee met het residentieprogramma BijlmAIR van CBK Zuidoost. In de atelierwoning in Heesterveld maakten ze werk, geïnspireerd op de bewoners, omgeving en vibe van Amsterdam Zuidoost. Het resultaat is van 8 december tot en met 25 februari 2023 te zien aan het Anton de Komplein.

8 dec t/m 25 feb — CBK Zuidoost
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Strange Surfaces – Isabelle Andriessen, Peter Brock, Arto Rta and Elza Sīle

De afgelopen dagen heb ik op verschillende subreddits gekeken waar mensen hun "hauls" of aankomende "hauls" delen van reproducties die ze gaan aanschaffen. Het proces is vrij complex om sommige van deze replica's van Prada, LV of Gucci te kopiëren, maar na het lezen van verschillende FAQ kan ik het in een paar eenvoudige stappen samenvatten: je kiest wat je mooi vindt, je vraagt om foto's, je doet een QC (Quality Check) met andere leden van je subreddit en dan bestel je het, nadat een paar gebruikers GL (Green Light) hebben gezegd.

20 jan t/m 26 feb — Diez Gallery
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Sculptuur, Textiel, Video | Film

Bad Color Combos, Yto Barrada

Bad Color Combos geeft een overzicht van het recente werk van de kunstenaar Yto Barrada, met onder meer film, textiel, fotografie en sculptuur. Deze solotentoonstelling brengt Barrada’s werk van de laatste vijf jaar en speciaal nieuw ontwikkeld werk bijeen. Dit is haar eerste solotenstoonstelling in Nederland met niet eerder getoond, multidisciplinair werk.

22 okt t/m 5 mrt — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Hadassah Emmerich | Botanical Body Bliss

Wat als eerste in het oog springt als je de tentoonstelling Botanical Body Bliss van Hadassah Emmerich binnenloopt is een vijftien meter lange muurschildering. Je wordt overdonderd door bonte kleuren en vormen van monumentaal formaat. Daartussen tref je een intieme serie collages aan die Emmerich maakte aan de hand van stukken vinyl. Over de jaren heen ontwikkelde Emmerich een uniek werkproces: ze snijdt sjablonen uit stukken vloervinyl, die ze beschildert en vervolgens afdrukt op canvas of muur. Haar creatieve werkproces heeft een cyclisch karakter, waarbij vormen en patronen steeds terugkeren in een andere compositie of context, zodat haar werken voortdurend met elkaar in dialoog zijn. Emmerich identificeert zich graag met dit spel van vormen en kleuren vanwege haar cultureel diverse achtergrond. Haar Nederlands, Indonesisch, Chinees en Duitse afkomst vormen een belangrijk onderdeel van de onderwerpen die zij aansnijdt in haar praktijk.

28 jan t/m 5 mrt — Galerie Ron Mandos
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Textiel

Marcos Kueh | 福禄寿: Three Contemporary Prosperities

Het bezoeken van Marcos Kuehs textielinstallatie 福禄寿: Three Contemporary Prosperities is een veelzijdige ervaring van kleuren, patronen en symbolische betekenissen. De installatie bestaat uit acht wandtapijten van verschillende afmetingen, die zo zijn opgesteld dat we als kijker zowel de voor- als achterkant kunnen zien. Kueh nodigt ons uit om op verschillende plekken plaats te nemen en te mediteren over de betekenis van voorspoed in onze huidige tijd.

28 jan t/m 5 mrt — Galerie Ron Mandos
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Opening, Tentoonstelling — Schilderkunst

REWIND – Jeppe Lauge

Galerie Bart is verheugd om REWIND van Jeppe Lauge (1980, DK) te openen. Deze tentoonstelling gaat over herhaling en hetzelfde blijven doen, zoals het constante doormodderen en gebrek aan verandering in het klimaatdebat. Maar het betreft ook het terugkeren van wildernis in Europa door ‘Rewilding’: het aan de natuur overlaten van grote gebieden. In Lauges schilderijen komen verschillende perspectieven samen, letterlijk en figuurlijk.

14 jan t/m 11 mrt — Galerie Bart
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Opening, Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Video | Film

Bear With Me – Tamara Muller

Met trots opent Galerie Bart op zaterdag 14 januari 2023 Bear With Me, de vijfde solotentoonstelling van Tamara Muller. De afgelopen anderhalf jaar stonden voor Muller in het teken van verdieping. De behoeften om nieuwe wegen in te slaan en een nieuwe beeldtaal te vinden, deden haar experimenteren met verschillende media, met als enige beperking het toepassen van het zelfportret. De uitkomst van deze exploratie zijn twintig kleine schilderijen en een serie korte films met als onderliggend thema ‘trauma en helen’.

14 jan t/m 11 mrt — Galerie Bart
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Opening — Gemengde media, Installatie

Dead Skin Cash – Salim Bayri and Ghita Skali

Wij mensen werpen onze dode huid af, of dat nou vrijwillig of onvrijwillig is. In deze tentoonstelling nemen Ghita Skali en Salim Bayri dit als uitgangspunt om de ambiguïteit rondom onze relatie tot dode huid uit te vergroten; de spanningsvelden tussen acceptatie en afwijzing (sommigen houden het, anderen schrobben het weg), tussen de nabijheid en verwaarlozing ervan, tussen onze onverschilligheid en de onstuitbare productie ervan, tussen onze (soms obsessieve) zorg ervoor en de afkeer ervan zodra het het lichaam verlaat.

28 jan t/m 19 mrt — W139
Vandaag open van 10:00 tot 19:00
Tentoonstelling — Video | Film

Saodat Ismailova – 18,000 Worlds

In 18.000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Bewegend van persoonlijk naar collectief geheugen, verbindt ze mythen uit de regio met de recente geschiedenis en spreekt ze het spirituele erfgoed aan op genezing. In 2022 ontving de kunstenaar en filmmaker de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

21 jan t/m 4 jun — Eye Filmmuseum
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling

Tomorrow is a Different Day – Collectie 1980 – nu

Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.

1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam