
Wouter Paijmans | Haberdashery
Annet Gelink Gallery kondigt met trots Wouter Paijmans’ eerste solotentoonstelling aan, Haberdashery, voorafgegaan door zijn presentatie in The Bakery in 2019.
14 jan t/m 4 mrt — Annet Gelink GalleryAnnet Gelink Gallery kondigt met trots Wouter Paijmans’ eerste solotentoonstelling aan, Haberdashery, voorafgegaan door zijn presentatie in The Bakery in 2019.
14 jan t/m 4 mrt — Annet Gelink GalleryTIGHTROPE: BEHIND THE PROCESSOR
13 jan t/m 4 mrt — GRIMMBad Color Combos geeft een overzicht van het recente werk van de kunstenaar Yto Barrada, met onder meer film, textiel, fotografie en sculptuur. Deze solotentoonstelling brengt Barrada’s werk van de laatste vijf jaar en speciaal nieuw ontwikkeld werk bijeen. Dit is haar eerste solotenstoonstelling in Nederland met niet eerder getoond, multidisciplinair werk.
22 okt t/m 5 mrt — Stedelijk Museum AmsterdamWat als eerste in het oog springt als je de tentoonstelling Botanical Body Bliss van Hadassah Emmerich binnenloopt is een vijftien meter lange muurschildering. Je wordt overdonderd door bonte kleuren en vormen van monumentaal formaat. Daartussen tref je een intieme serie collages aan die Emmerich maakte aan de hand van stukken vinyl. Over de jaren heen ontwikkelde Emmerich een uniek werkproces: ze snijdt sjablonen uit stukken vloervinyl, die ze beschildert en vervolgens afdrukt op canvas of muur. Haar creatieve werkproces heeft een cyclisch karakter, waarbij vormen en patronen steeds terugkeren in een andere compositie of context, zodat haar werken voortdurend met elkaar in dialoog zijn. Emmerich identificeert zich graag met dit spel van vormen en kleuren vanwege haar cultureel diverse achtergrond. Haar Nederlands, Indonesisch, Chinees en Duitse afkomst vormen een belangrijk onderdeel van de onderwerpen die zij aansnijdt in haar praktijk.
28 jan t/m 5 mrt — Galerie Ron MandosHet bezoeken van Marcos Kuehs textielinstallatie 福禄寿: Three Contemporary Prosperities is een veelzijdige ervaring van kleuren, patronen en symbolische betekenissen. De installatie bestaat uit acht wandtapijten van verschillende afmetingen, die zo zijn opgesteld dat we als kijker zowel de voor- als achterkant kunnen zien. Kueh nodigt ons uit om op verschillende plekken plaats te nemen en te mediteren over de betekenis van voorspoed in onze huidige tijd.
28 jan t/m 5 mrt — Galerie Ron MandosGalerie Bart is verheugd om REWIND van Jeppe Lauge (1980, DK) te openen. Deze tentoonstelling gaat over herhaling en hetzelfde blijven doen, zoals het constante doormodderen en gebrek aan verandering in het klimaatdebat. Maar het betreft ook het terugkeren van wildernis in Europa door ‘Rewilding’: het aan de natuur overlaten van grote gebieden. In Lauges schilderijen komen verschillende perspectieven samen, letterlijk en figuurlijk.
14 jan t/m 11 mrt — Galerie BartMet trots opent Galerie Bart op zaterdag 14 januari 2023 Bear With Me, de vijfde solotentoonstelling van Tamara Muller. De afgelopen anderhalf jaar stonden voor Muller in het teken van verdieping. De behoeften om nieuwe wegen in te slaan en een nieuwe beeldtaal te vinden, deden haar experimenteren met verschillende media, met als enige beperking het toepassen van het zelfportret. De uitkomst van deze exploratie zijn twintig kleine schilderijen en een serie korte films met als onderliggend thema ‘trauma en helen’.
14 jan t/m 11 mrt — Galerie BartArt in the Age of the Metaverse brengt kunstenaars, curatoren, activisten en professionals uit de hele wereld samen die werken op het snijvlak van de metaverse en hedendaagse kunst. Tijdens verschillende lezingen, discussies en presentaties zullen inzichten gedeeld en belangrijke vragen onderzocht worden, zoals: wat zijn de vormen van artistieke expressie op het raakvlak van het fysieke en het virtuele? Hoe gaan kunstenaars om met de ethische, sociale en ecologische implicaties? Hoe kunnen we ons verzetten tegen big tech bij het bepalen van wat de metaverse is en kan worden? En welke rol spelen wij, als deelnemers, bij het bepalen van de koers?
10 t/m 12 mrt — Rijksakademie van beeldende kunstenChristoph & Sebastian Mügge
28 jan t/m 18 mrt — Galerie FontanaOude Kerk presenteert: Ibrahim Mahama – Garden of Scars.
5 nov t/m 19 mrt — Oude KerkWij mensen werpen onze dode huid af, of dat nou vrijwillig of onvrijwillig is. In deze tentoonstelling nemen Ghita Skali en Salim Bayri dit als uitgangspunt om de ambiguïteit rondom onze relatie tot dode huid uit te vergroten; de spanningsvelden tussen acceptatie en afwijzing (sommigen houden het, anderen schrobben het weg), tussen de nabijheid en verwaarlozing ervan, tussen onze onverschilligheid en de onstuitbare productie ervan, tussen onze (soms obsessieve) zorg ervoor en de afkeer ervan zodra het het lichaam verlaat.
28 jan t/m 19 mrt — W139“Ik geloof dat veel van mijn werk gaat over het begrijpen van mijzelf door het fotograferen van andere mensen.” De werken in fotograaf Ysa Pérez’ debuut solo-expositie Wish You Were Here getuigen van haar zoektocht naar haar stem en identiteit.
20 jan t/m 26 mrt — Hama GalleryOpening 20 januari, 17:00 - 20:00 uur.
20 jan t/m 1 apr — Kunstverein24 feb t/m 8 apr — Enari Gallery
Cevdet Erek, Stéphanie Saadé, Andrei Roiter, Zbigniew Rogalski & Molly Palmer
27 jan t/m 8 apr — AKINCIIn 18.000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Bewegend van persoonlijk naar collectief geheugen, verbindt ze mythen uit de regio met de recente geschiedenis en spreekt ze het spirituele erfgoed aan op genezing. In 2022 ontving de kunstenaar en filmmaker de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.
21 jan t/m 4 jun — Eye FilmmuseumGratis entree & rolstoelvriendelijk
24 feb t/m 4 jun — Framer FramedOpen Studios 2023 gaat van start tijdens Amsterdam Art Week en vindt plaats van 2 t/m 4 en van 8 t/m 11 juni. Exacte openingstijden worden in de loop van 2023 bekend gemaakt.
2 jun t/m 11 jun — Rijksakademie van beeldende kunstenHet Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.
1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum AmsterdamHet Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 - nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven.
1 jan t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam