menu

Agenda

decjanfeb
Vandaag open van 8:00 tot 17:30
Tentoonstelling — Gemengde media

EVOCATIVE DISRUPTIONS | Margret Wibmer

Margret Wibmer, een in Amsterdam gevestigde internationale kunstenaar met Oostenrijkse roots, werkt in verschillende media zoals fotografie, performance kunst, sculptuur en video. Ze verkent relaties tussen lichamen, objecten en ruimtes en gebruikt ambiguïteit en het principe van toeval als methode om processen, normen en waarden te deconstrueren die diep verankerd zijn in onze samenleving. Vooral in haar performances waarin het publiek als acteurs wordt betrokken. 

19 okt t/m 11 jan — Capital C
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Gemengde media, Keramiek, Schilderkunst, Sculptuur, Textiel, Video | Film, Werk op papier

Pebbles – reflecting to navigate 

Wanneer wordt teruggeblikt op de vele artistieke hoogtepunten die tentoongesteld zijn in de 35 jaar sinds de oprichting van AKINCI, zijn er verschillende paden te verkennen. Deze paden hebben ons naar verschillende bestemmingen geleid. Iconische werken tonen de focus van de galerie op het experimentele karakter van bewegend beeld, het krachtige karakter van textiel en openbaren een nieuwe benadering van fotografie. In deze tentoonstelling putten we uit de privécollectie van de galerie, werk wat onlangs bij institutionele tentoonstellingen werd gepresenteerd en werken die ondanks hun relevantie onopgemerkt zijn gebleven. De tentoonstelling reflecteert op een aantal paden om te zien waar ze ons hebben gebracht en wat de toekomst zal brengen.

24 nov t/m 13 jan — AKINCI
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

Performing Colonial Toxicity

Van 8 oktober 2023 t/m 14 januari 2024 presenteert Framer Framed de tentoonstelling Performing Colonial Toxicity van onderzoeker en architectuurhistorica Samia Henni, in samenwerking met If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution. Het project werpt licht op de verborgen geschiedenis van het Franse nucleaire kolonialisme in de Algerijnse Sahara en de actuele ecologische en sociaal-politieke gevolgen ervan.

7 okt t/m 14 jan — Framer Framed
Vandaag open van 12:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst, Werk op papier

CURVES – Jan van der Ploeg

m.simons presenteert met trots CURVES, de eerste solotentoonstelling van Jan van der Ploeg in de galerie.De kunstenaar geniet internationale bekendheid en zijn muurschilderingen sieren vele locaties. Alleen al in het lopende jaar heeft Van der Ploeg muren beschilderd in Arnhem, Nijmegen, Middelburg, Frankfurt, Lyon, Basel, Dallas, Auckland, Sydney en het Schneider Museum of Art in Oregon.

2 dec t/m 20 jan — m.simons
Start 22 dec
Tentoonstelling — Schilderkunst

Daniela Schwabe | Sad Songs

In de serie SAD SONGS komt de manier waarop muziek en fotografie onze herinneringen vormgeven samen. De schilderijen laten zien uit welke flarden ons collectieve geheugen eigenlijk is opgebouwd. Op de kleine paneeltjes, ieder tien bij tien centimeter, zijn afbeeldingen te zien in zwart wit; zwaaiende zeemeerminnen, een weggedepte traan, een poes op een wasbak en een clown na zijn optreden in de kleedkamer. Daniela Schwabe voegt zorgvuldig gekozen fragmenten bij elkaar die samen een verhaal vertellen dat tegelijk persoonlijk en universeel is, waarbij muziek de gemene deler is.In 2019 begon de serie als een samenwerking met de band SAD SONGS FOR HAPPY PEOPLE. De reeks was allereerst een visuele vertaling van de muziek van deze band. Een paar jaar later begon Schwabe zich verder in de symbiose tussen muziek en de beeldende vertolking daarvan te richten. SAD SONGS weerspiegelt dit onderzoek waar kleine olieverf schilderijen een harmonieuze vertelling vormen, verankerd in een samengestelde playlist. Als basis gebruikte Schwabe foto’s die zij zelf maakte, verzameld uit haar eigen archief. Hierin mengde ze ook beeld verzameld uit het archief van ons collectieve geheugen. Samen vertellen de schilderijen een verhaal van hoe de dialoog tussen beeld en klank postvat. Ze zijn een ode aan de momentopnames die ons vormen.  SAD SONGS belicht hoe subtiel de muzikale en beeldende ‘iconografie’ ons collectieve geheugen tastbaar maken. De panelen zijn meer dan stille getuigen; ze zijn overblijfselen, artefacten, van al dan niet cruciale momenten die door al onze verschillen heen prikken en ons als collectief aan elkaar rijgen. SAD SONGS nodigt uit stil te staan bij die ene foto of dat ene nummer dat ons raakt — elke compositie een ingetogen herinnering aan een gedeelde geschiedenis.

22 dec t/m 20 jan — galerie dudokdegroot 
Vandaag open van 11:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst, Textiel, Video | Film

Art and Solidarity Collective: Rainbow Soulclub | Rearrengement of Priorites #16: Blessings

Ellen de Bruijne PROJECTS presenteert met trots Rearrangement of Priorities #16: Blessings, een tentoonstelling van Art and Solidarity Collective: Rainbow Soulclub, een collectief dat achttien jaar geleden in Amsterdam werd opgericht door kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit.

2 dec t/m 27 jan — Ellen de Bruijne Projects
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderkunst, Sculptuur

Me as a Mountain | Evi Vingerling

“Met mijn voeten stond ik in het witte schuim van de branding, het voelde alsof er zachte zijde over mijn huid gleed. Het viel me op dat het water bij mijn voeten een roestig rode kleur had, terwijl ik boven mij in de lucht de zachtste aqua-tinten zag. Midden in de golven werd een diep turquoise opgelicht door felle glinsteringen van de zon, en wisselden brede stroken goudgroen en lavendel elkaar af, terwijl de spetterende schuimkoppen omsloegen in de branding. Tegelijk leek alles ook wel magenta en het hele wateroppervlak schitterde fenomenaal, alsof het spectrum hier extra veel kleurtinten wilde laten zien. Ik verlangde er ontzettend naar het water in te gaan en dat deed ik.” 

2 dec t/m 3 feb — tegenboschvanvreden
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie, Schilderkunst

Light in Its Own Language | Amanda Means & Beppie Gielkens

Light in Its Own Language presenteert de gevierde New Yorkse fotograaf Amanda Means, met haar eerste tentoonstelling in Amsterdam, en Beppie Gielkens, een Nederlandse schilder, met haar recente visionaire werk. Beiden nemen licht als onderwerp en bieden nieuwe manieren om te verwoorden hoe licht werkt in de kunst, wat het voor de kunst kan betekenen, en wat kunst kan overbrengen door licht te vangen. 

3 nov t/m 18 feb — The Merchant House
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Installatie, Performance, Video | Film

Meredith Monk: Calling

De Oude Kerk en de Hartwig Art Foundation presenteren Calling, de eerste overzichtstentoonstelling van hedendaagse muzieklegende Meredith Monk. De tentoonstelling is een unieke terugblik op haar invloedrijke kunstenaarschap. Monk transformeert de kerkruimte in een zingend lichaam en dompelt het publiek onder in een speciaal voor de Oude Kerk gecreëerde audiovisuele ervaring. De tentoonstelling vertaalt haar live optredens en concerten naar ontmoetingen met meeslepende video- en geluidsinstallaties in de 700 jaar oude kerk.

21 okt t/m 17 mrt — Oude Kerk
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderkunst

MALICIOUS MISCHIEF – MARTIN WONG

De overzichtstentoonstelling Martin Wong: Malicious Mischief toont het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia. Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990.

3 nov t/m 1 apr — Stedelijk Museum Amsterdam
Start 16 dec
Tentoonstelling — Schilderkunst

matter is matter that doesn’t matter | Meng-Hsuan Chin, Lisette de Greeuw & Jo Wu

"matter is matter that doesn’t matter" toont het werk van kunstenaars Meng-Hsuan Chin, Lisette de Greeuw en Jo Wu. Met een zeer gevoelig bewustzijn van de betekenis die taal in het dagelijks leven kan onthullen, weeft elke kunstenaar op unieke wijze betekenis in de materie, een materiaal ontwikkeld van maar niet beperkt tot linguïstische contexten. Chin onderzoekt de correlatie tussen verhalen en lichamelijke beweging, waarbij haar schilderproces een mengeling is van betekenis verwerkt met aandacht voor beweging, waaruit verhaal en emotie voortkomen. Voor de Greeuw vindt de conceptuele transformatie van taal plaats in een zelfgedicteerd representatiesysteem op basis van borduurpatronen. Ze onthult spanning en harmonie onder het oppervlak van waarheid en betekenis door herhaling en ongelukken te accepteren. Wu blijft poëzie schrijven naast haar schilderpraktijk om het ritme te begrijpen, en past haar ritmische redenering toe op genres zoals literaire werken, hedendaagse kunstteksten en religieuze teksten om concepten als natuur, tijd en dood te definiëren. Voor de drie kunstenaars wordt de realiteit onthuld en genoteerd wanneer ze betekenis en materie dicht bij elkaar vinden. Met andere woorden, dingen zijn misschien alleen "betekenisvol" en "materievol" wanneer zowel letterlijke gedachten als materiële zaken tegelijkertijd volledig aanwezig zijn.

16 dec t/m 20 dec — Josilda da Conceição Gallery
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Overig

Everyday, Someday and Other Stories – Collectie 1950-1980

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

31 mei t/m 1 dec — Stedelijk Museum Amsterdam