menu

Agenda

augsepokt
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Schilderkunst

Painting an prop | Wilhelm Sasnal

Het Stedelijk Museum presenteert de tentoonstelling Painting as Prop van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) in de prestigieuze IMC erezaal. De tentoonstelling presenteert vijfentwintig schilderijen, waarvan sommige een rol speelden als rekwisieten in Sasnals recente filmproject The Assistant, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen met de hedendaagse wereld.

30 mei t/m 1 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Fotografie

Missing Mirror | group exhibition

Sinds de uitvinding van fotografie in de 19e eeuw is de technologie van het medium voortdurend geëvolueerd. Beeldmanipulatie is altijd een onderdeel geweest van fotografie, van donkere kamertechnieken tot de magie van programma's als Photoshop. Kunstmatige intelligentie is de meest recente ontwikkeling die het makkelijker dan ooit maakt om beelden te creëren die verbazingwekkend 'echt' lijken, maar fundamenteel los staan van de werkelijkheid.AI gebruikt fotografie niet als eindproduct, maar kan hyperrealistische beelden genereren op basis van foto's, wat diepgaande maatschappelijke vragen oproept. Als het blote oog geen onderscheid kan maken tussen een door AI gegenereerde afbeelding en een foto, wat betekent dat dan voor ons begrip van fotografie? En als AI beelden genereert op basis van een geschiedenis van fotografie, zijn de beelden die ze genereren dan niet nog steeds 'fotografisch', ook al zijn het strikt genomen geen foto's?

31 mei t/m 11 sep — Foam
Tentoonstelling — Gemengde media

THE FUTURE IS EQUAL | EXHIBITION BY YOUNG COLLECTORS CIRCLE 

Vrouwelijke kunstenaars verdienen slechter dan hun mannelijke collega’s. Ook zijn ze minder zichtbaar, en worden ze minder vaak aangekocht door musea. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekman Stichting in opdracht van het Niemeijer Fonds. De conclusie is duidelijk: er moet meer over vrouwelijke kunstenaars worden geschreven, er moet vaker en stelselmatiger werk van vrouwen worden getoond en er moet weer werk van vrouwen worden gekocht. Wees welkom bij de feestelijke opening van deze all female groepstentoonstelling die is samengesteld door Young Collectors Circle. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Shani Leseman, Sarah Mei Herman en Hedy Tjin. De volledige line-up wordt binnenkort bekend gemaakt.

29 mei t/m 12 sep — Capital C
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Textiel

On this side of the river elbe | Ana Lupas

Ana Lupas – On this Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië) dat 9 mei 2024 in het Stedelijk Museum Amsterdam opent. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. Haar carrière beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

30 mei t/m 15 sep — Stedelijk Museum Amsterdam
Vandaag open van 09:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Sculptuur

De Rijksmuseumtuinen | Lee Ufan

De tuinen van het Rijksmuseum zijn deze zomer het podium voor de kunst van Lee Ufan. Voor zijn eerste solotentoonstelling in Nederland toont de Koreaanse kunstenaar negen iconische werken uit de serie Relatum, waar hij sinds de jaren zeventig doorlopend aan werkt. De sculpturen van steen en metaal gaan de dialoog aan met de natuur en de architectuur van het museumgebouw. 

30 mei t/m 27 okt — Rijksmuseum
Vandaag open van 10:00 tot 17:00
Tentoonstelling — Gemengde media

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? | Het Inheemse verhaal achter New York

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

30 mei t/m 10 nov — Amsterdam Museum aan de Amstel 51
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
Tentoonstelling — Installatie

POST/NO/BILLS #5 : BHLNTTTX | Hezin O

Grafisch ontwerper Hezin O gooit met de presentatie BHLNTTTX alle vormgevingsregels over boord. In deze vijfde editie van Post/No/Bills vult Hezin O de monumentale nissen rondom de historische trap van het Stedelijk met zeven kleurrijke muurprints. Ze daagt conventionele opvattingen over grafische vormgeving uit door haar eerdere werken visueel en auditief volledig te deconstrueren, door ze op te knippen, te herhalen en te vergroten.  

30 mei t/m 31 dec — Stedelijk Museum Amsterdam