menu
Tentoonstelling — Fotografie, Schilderkunst

A Hand Not Seen | Paul Kooiker & Marenne Welten

Datum:
10 februari t/m 23 maart 2024
Deelnemer:
→ tegenboschvanvreden
Bloemgracht 57
1016 KE Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van A Hand Not Seen: een spannende duo-presentatie met (nieuw) werk van Paul Kooiker en Marenne Welten. We verwelkomen u graag op zaterdag 10 februari tussen 17:00 en 19:00 uur.

_______

Ze zijn fan van elkaars werk. Dat is op zichzelf al een mooie aanleiding om een duo presentatie te maken met werk van Paul Kooiker en Marenne Welten. Maar spannend en vooral uitdagend is het spel dat beiden spelen met het ‘vervalsen’, vervormen en tegelijk intensiveren van de werkelijkheid. 

Marenne Welten laat zich leiden door de herinnering. De stroom van de tijd en haar persoonlijke reflecties daarop doemen in haar schilderijen op uit de materie. Tot in de verste uithoeken van het koninkrijk van het geheugen zoekt ze naar herinneringen en de beelden die daarin besloten kunnen liggen. Een mentaal beeld levert een idee op voor een werk, en vervolgens wordt dat beeld op bijna sculpturale wijze uit de materie – dikke lagen olieverf – tevoorschijn getoverd. De tijd is voor Marenne Welten niet het dwingende keurslijf van de chronologie. In haar werk neemt ze de beschouwer mee langs de plekken waar de sporen van  persoonlijke thema’s liggen. Die thema’s krijgen onder haar zoekende hand een universele vorm.

De beelden van Paul Kooiker uit zijn reeks Fashion werken hebben we in november 2023 in een solo laten zien tijdens Paris Photo. Het bleek een spraakmakende presentatie, waar veel reacties op kwamen en die in combinatie met het net verschenen boek Fashion een hoogtepunt op de beurs bleek. ‘Mode’ is een concept dat representeert wat op dit moment trending is. Het werk van Paul Kooiker wordt juist gekenmerkt door een zekere tijdloosheid. De kunstenaar portretteert de grootste modemerken en de bekendste gezichten van dit moment, maar vertaalt ze naar een volkomen eigen wereld, waarbij zijn stijl sterk refereert aan de geschiedenis van fotografie en kunststromingen zoals het surrealisme. 

Voor zowel het werk van Paul Kooiker als dan van Marenne Welten geldt dat het de verbeeldingskracht is die maakt dat de grenzen van het medium waar ze in werken verlegd worden.