
Met genoegen presenteert Andriesse~Eyck galerie de solotentoonstelling “A Terra” van Charlotte Dumas. In deze tentoonstelling zijn twee recente projecten te zien van Charlotte Dumas. Tussen 2006 en 2008 portretteerde Dumas de zwerfhonden, randagi, van Palermo. Geraakt door hun individuele karakters, fotografeerde ze hen in de oude delen van de stad met Polaroid, digitale en analoge film, waarna ze destijds slechts een klein aantal portretten selecteerde. Toen ze vorig jaar opnieuw door de enorme hoeveelheid beelden ging, viel juist de grote variatie aan houdingen en beweging haar op. De nadruk verschoof van het individuele portret naar de beweging in de poses van de honden ten opzichte van elkaar.
Dit resulteerde in de publicatie “A Terra” in samenwerking met Van Zoetendaal publishers (2023). In dit boek is het ritme en beweging tussen de beelden duidelijk voelbaar. Tevens ligt er een gevoel van vergankelijkheid in de verstilling van de vele liggende honden dicht tegen de grond. Als reactie op het boek begon Dumas te tekenen met aquarel. Deze studies worden in de galerie gepresenteerd. Voor Dumas is het schetsen verwant aan het vinden van je plek, een zoeken. De actie en beweging die in schilderen zit van het proberen iets vast te leggen, zoals een hond die in het zand krabt, rusteloos, op zoek naar een plekje om te gaan liggen. In het Limburgs is er een mooi woord voor: sjravele.
Daarnaast is werk te zien waarvoor Dumas Aziatische olifanten heeft gefotografeerd in de dierentuinen van Amsterdam, Rotterdam en Kyoto, vastgelegd op half klein beeld zwart-witfilm. Deze intieme serie op klein formaat is onderdeel van een breder project in ontwikkeling rondom dit onderwerp waar Dumas al geruime tijd mee bezig is en komt voort uit een onderzoek naar de verhalen van de eerste Aziatische olifanten die vanuit hun geboorteland naar plaatsen als Europa en Japan werden overgebracht en haar eigen herinneringen aan het tekenen van olifanten in de Rotterdamse dierentuin als kind. Ze richt zich hierbij ook tot onze relatie met ivoor en de ivoren objecten die zich in museale collecties bevinden en stelt zich daarbij de vraag hoe, bij wijze van reparatie, er iets is te herstellen of terug te geven is aan de dieren van wie het afkomstig is. De titel Entendue verwijst naar wat olifanten horen en hoe wij naar hen luisteren.
Beide onderwerpen hebben betrekking op de ruimte die we innemen ten opzichte van anderen, individueel en als mens naast andere bewuste wezens, wat het betekent om ergens bij te horen, tot een roedel of tot een soort.
Charlotte Dumas is een Nederlandse fotograaf, woonachtig tussen Amsterdam en New York. Dumas haalt haar inspiratie meer uit de schilderkunst dan uit de fotografie. Delacroix en Géricault zijn voor haar de lichtende voorbeelden. Charlotte Dumas maakt sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie in 2000 honden, paarden, tijgers en wolven tot onderwerp van haar fotografie. Net als deze schilders is Dumas vooral geïnteresseerd in de zeggingskracht van het beeld. Naast de uitsnede en de pose gebruikt ze in haar foto’s licht als middel om dit te bereiken. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Fine Arts Houston en het Nederlands Fotomuseum.