Opening — Gemengde media, Schilderij

AAW Party: TINKEBELL. – Flora Tata Metallica

Datum:
12 mei 2022
17:00—21:00
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Geopend op do, vr, za

Speciaal voor Amsterdam Art Week organiseert TORCH Gallery een pre-opening party van de tentoonstelling Flora Tata Metallica van TINKEBELL.

Kankerverwekkend in de IJmond, ziekmakend voor de kunstenaar. Maar het zwarte stof op schildersdoek is een streling voor het oog van de beschouwer. Op donderdag 12 mei opent in TORCH Gallery de tentoonstelling Flora Tata Metallica met een nieuwe serie werken van kunstenaar TINKEBELL.

Een jaar lang toog TINKEBELL. met regelmaat naar de duinen in Wijk aan Zee, direct naast de omstreden staalfabriek van Tata Steel. Daar schepte ze zand en verzamelde ze bloemen en planten: het basismateriaal voor Flora Tata Metallica. Vervolgens ging ze bijna dagelijks uren achtereen met een magneet door het zand om het fijn- en grofstof, afkomstig van die fabriek, te extraheren. Monikkenwerk.

Maar de daadwerkelijke problemen in het maakproces kwamen pas daarna, tijdens het blazen van enorme hoeveelheden zwart Tata-stof over de door haar op canvas gedrapeerde bloemen. Door inademing van het fijn- en grofstof dat ook in Wijk aan Zee door de lucht zweeft, kampte TINKEBELL. met hoofdpijnen, misselijkheid, duizeligheid en regelmatige bloedneuzen.

Typerend is dit voor de werkwijze van de kunstenaar: het zonder consessies uitdragen van een verhaal dat verteld moet worden. In Flora Tata Metallica maakt TINKEBELL, met directe gevolgen voor haar eigen gezondheid, een extreme hoeveelheid schadelijke uitstoot pijnlijk zichtbaar in de negatieve afdrukken die ze, volledig in Tata-stof, maakte van de bloemen en planten die nog wél overleven in het ernstig vervuilde gebied rondom de staalfabriek.

Een foeilelijk verhaal, beeldschoon in beeld gebracht.

Over de kunstenaar
TINKEBELL. (1979, Goes) is (currently) saving the world. Ze onderzoekt fricties in onze normen: hoe we ons gedragen, hoe we leven, hoe we met elkaar verbinden; onze positie ten opzichte van dieren, het milieu, de toekomst van ons voedsel, fosfaatproblematiek, (sociale) media, vluchtelingenframes, politiek, de kledingindustrie, multiculturalisme, communicatieproblemen, het verspreiden van (nep)nieuws, alles wat met Fukushima te maken heeft en meer. TORCH werkt met TINKEBELL. samen sinds 2004, toen ze afstudeerde aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sindsdien heeft ze over de hele wereld gewerkt, gepubliceerd en tentoongesteld. Ze is columnist bij Het Parool.