menu
Events — Overig

after the siren, before the bell | marissa lee benedict en david rueter

Datum:
maandag 1 april 2024
12:00—13:00
Deelnemer:
→ Bradwolff Projects
oetewalerstraat 73
1093 MD Amsterdam
Admission
→ Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 17:00

1 april 2023

12:01:27 tot 12:59:59

Bradwolff Projects

Oetewalerstraat 73, Amsterdam

Dit project start met de audiotechniek van het ‘uitringen van een ruimte’—om resonantiefrequenties te lokaliseren—na de sirene, maar voor de bel verandert het uitzendinfrastructuur (radio’s, koptelefoons, microfoons, kabels, uitvoerenden) in een site-responsief “instrument” dat zoemt met feedback terwijl het omgevingsstemmen en -geluiden in zijn directe nabijheid absorbeert en verplaatst. Als een netwerk van radio’s verbonden door kabels en koptelefoons, manifesteert het werk zich als deels lawaaimuziek, deels spookachtige uitzending, en deels akoestische archeologie. Het refereert aan de verboden middeleeuwse praktijk van het afluisteren, cyberneticatheorieën uit de jaren 50, geluidskunst uit de jaren 70, en kunstmatige intelligentie, en nodigt publiek en uitvoerenden uit om te spreken en overgehoord te worden, bijdragend aan een uitbreidende tijdelijke bibliotheek van vluchtige sonische ruimtes.

Gepresenteerd als een serie van openbare installaties en optredens op locaties door heel Amsterdam, vindt na de sirene, voor de bel plaats op de eerste maandag van de maand, beginnend na het einde van het loeien van de openbare testsirenes om 12:01:27, en eindigend om 12:59:59 wanneer het luiden van de grote stadskerkklokken begint. In deze korte tijd opent het stuk een akoestische draaikolk, die luisteraars, stemmen, spraak en omgevingsgeluid naar binnen lokt: een sonische topografie verscheurd tot flarden.

Na de sirene, voor de bel wordt ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, en werd ontwikkeld met When Site Lost the Plot (Amsterdam, NL).

Een lichte lunch wordt aangeboden. RSVP naar info@burobradwolff.nl

Marissa Lee Benedict en David Rueter (USA/NL) zijn visuele kunstenaars gevestigd in Amsterdam. Hun gezamenlijke site-aangepaste video’s, sculpturen en tekeningen onderscheppen objecten en documenteren processen die zich uitstrekken buiten het perifere zicht. Vaak werkend met architectonische of infrastructurele elementen die verborgen zijn in vol zicht, plaatsen het duo materialiteit, stem, intimiteit, en soms hun eigen lichamen, in het hart van abstracte en technologisch geproduceerde ruimtes. Ze hebben tentoongesteld in locaties zoals de 34e Bienal de São Paulo (BR), de 16e Architectuurbiënnale van Venetië (Venetië, IT), The Renaissance Society (Chicago, VS), en Contemporary Art Brussels, Brussel (BE), onder anderen. Hun gezamenlijke werk is gefinancierd door de Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts (VS), de National Endowment for the Arts (VS), de Ford Family Foundation (VS), de Joan Mitchell Foundation (VS), en het Amsterdam Fonds voor de Kunst (NL). Benedict was deelnemer aan de Jan van Eyck Academie (2018/19), en Benedict en Rueter zijn in-residence geweest bij ruimtes zoals Rupert (LT), en zullen in 2024 bij het Headlands Center for the Arts (VS) zijn.

Radna Rumping is een onafhankelijke curator en kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Haar werk richt zich op muziekcultuur, relaties, de openbare ruimte, manieren van samenkomen en vormen van (on)zichtbaarheid. In de afgelopen jaren heeft ze programma’s gecureerd bij de Oude Kerk (Amsterdam) en Stroom Den Haag, onder andere. Ze is medeoprichter van het online radioplatform Ja Ja Ja Nee Nee Nee en partner bij Loom, een praktijk voor culturele transformatie. Na een residentie bij de Van Eyck Academie in Maastricht (2016/17) heeft ze ook autonoom werk ontwikkeld, waarin ze tekst en geluid samenbrengt in performatieve lezingen en audio-essays.