Tentoonstelling, Tentoonstelling — Fotografie, Fotografie

Playing With The Light Of The Universe – Albarrán Cabrera

Datum:
12 t/m 28 mei 2022
Deelnemer:
→ Bildhalle – Hazenstraat 15H
Hazenstraat 15H
1016 SM Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

Every day you play… is de titel van een gedicht van Pablo Neruda. Dit is de inspiratie geweest van het kunstenaarsduo Albarrán Cabrera voor de eerste solotentoonstelling in Nederland. De openingszin van dit gedicht Elke dag speel je met het licht van het universum beschrijft hoe het voelt om fotograaf te zijn.

Leren kijken is een nooit eindigende taak. De manier om om de werkelijkheid te onderzoeken met een camera is wat Cabrera en Albarrán tot het medium fotografie aantrekt. Zij ontdekten dat zij door het gebruik van fotografie niet alleen de waargenomen werkelijkheid beter kunnen begrijpen, maar ook het ‘waarom der dingen’. Zij vonden het een perfect filosofisch instrument om meer te weten te komen over het universum als een logische en architectonische conceptie.

Als fotografen kunnen Albarrán en Cabrera complexe onderwerpen uitleggen zonder gebruik te maken van een verbale taal. In plaats daarvan gebruiken ze foto’s om de kijkers uitdagende concepten op een andere manier te laten begrijpen. Ze tonen niet het landschap dat direct wordt waargenomen, maar het landschap dat latent zou moeten zijn: het landschap van herinnering en sprookje, het landschap van verborgen figuren en wonderen.

Albarrán en Cabrera willen dat “foto’s onbewuste associaties oproepen bij de kijker, gebaseerd op hun herinneringen. Wij geven er de voorkeur aan dat de kijker de foto op een andere manier interpreteert dan wij ons oorspronkelijk hadden voorgesteld. Door bekende plaatsen af te beelden vragen we de kijker om ze door ‘nieuwe’ ogen te zien, alsof deze plaatsen voor het eerst gezien worden, wanneer alles zweeft tussen verleden en toekomst”.

Dit heeft Albarrán Cabrera ertoe gebracht zich niet alleen op de beelden zelf te concentreren, maar ook op hun fysieke verschijningsvorm als afgedrukte foto’s. “We besteden veel tijd en moeite aan het creëren van een gedrukte weergave van onze ideeën, omdat we geloven dat foto’s visuele maar ook fysieke objecten zijn. In hun studio werken ze met klassieke afdrukmethodes, zoals platina, zilverhalogenide, cyanotype emulsie of vinden ze nieuwe methodes uit, zoals pigmentafdrukken op bladgoud, waarmee ze unieke kunstwerken creëren. De poëzie en de sensualiteit van hun prenten getuigen van een ongeëvenaard vakmanschap en verlenen ze een complexiteit die veel verder gaat dan een rechttoe rechtaan beeld.

Albarrán Cabrera vinden zeer interessante onderwerpen zoals tijd, werkelijkheid, bestaan, identiteit en empathie, maar wat zij het meest fascinerend vinden is de relatie daartussen. Deze relaties zijn moeilijk uit te leggen met woorden en daarom vertrouwen ze op beelden.

“Wij zijn vooral geïnteresseerd in herinneringen. Ons doel is te spelen met de herinneringen van de kijkers en een voorstelling in hun geest te construeren. We weten nooit wat het eindresultaat zal zijn, omdat individuen hun eigen exclusieve herinneringen hebben en in verschillende culturen en omgevingen zijn opgegroeid. Onze beelden zijn de kale botten van deze mentale con- structie. Er gaapt een kloof tussen de werkelijkheid en wat wij als echt beschouwen. En fotografie (zoals de Japanse dramaturg Chikamatsu ooit over kunst zei) ligt op de grens tussen het echte en het onechte, het ware en het valse. Fotografie helpt ons te ‘zien’ wat voor ons verborgen is.”

Albarrán Cabrera beschouwen hun foto’s als objecten op zich: ze maken hun afdrukken persoonlijk met de hand in hun studio, waarbij ze gebruik maken van een breed scala aan processen en materialen. Door elementen van de oosterse kunsttraditie te vermengen met het licht, de kleuren en de stemmingen van de westerse schilderkunst, bereiken zij in hun afdrukken een evenwicht tussen beide. Zoals Albarrán Cabrera heeft opgemerkt “dient dit brede scala aan processen en materialen één enkel doel: ons veel meer parameters te geven om met de verbeelding van de kijker te spelen dan alleen maar een afbeelding. De textuur, de kleur, de afwerking, de tinten – zelfs de rand – van een afdruk kunnen de toeschouwer waardevolle informatie verschaffen.”

Het werk van Albarrán Cabrera is tentoongesteld in Spanje, Japan, Zwitserland, de Verenigde Staten, België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Libanon en Italië. Particuliere collecties en instellingen die hun foto’s beheren zijn onder andere Hermès, Goetz Collection, de kunstcollectie van de Duitse Bondsdag, Banco de Santander en De Nederlandsche Bank. Ze hebben ook fotografische afdrukken gemaakt voor instellingen zoals Fundació La Pedrera, Barcelona; Fundació Toni Catany, Mallorca; Reina Sofía Museum, Madrid; FotoColectania, Barcelona; het Photographic Archive, Barcelona. Zij hebben ook samengewerkt met uitgevers als Adelphi Edizioni, Mondadori Libri, Penguin Random House, Diogenes Verlag, RM Verlag en Ediciones Atalanta, alsook met instellingen als de Munt, het federale operahuis van België.