menu
Events, Tentoonstelling — Installatie, Sculptuur, Video | Film

‘And we play all of our days away’ – Silvia B. and Quintus Glerum

Datum:
23 maart t/m 27 april 2024
Deelnemer:
→ Josilda da Conceição Gallery
Pieter Aertszstraat 70
1073 SR Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

In de duo-solo tentoonstelling, ‘And we play all of our days away’, verkennen Silvia B. en Quintus Glerum de grenzen tussen menselijkheid, technologie en natuur, aangezien beide kunstenaars omgaan met actuele menselijke zorgen, waarbij men zich moet positioneren tussen de krachten van technologie en natuur. Hoewel de een recent afgestudeerd is met onderscheiding aan de St. Joost School of Art & Design en het Frank Mohr Institute, en de ander al een kunstcarrière van 30 jaar heeft, streven beiden ernaar de complexe wereld op een vergelijkbaar speelse manier te vereenvoudigen om te ontdekken wat ons menselijk maakt.

Quintus Glerum, gevestigd in Amsterdam, neemt vaak menselijke elementen en portretteert ze door de vereenvoudigde lens van een machine. De daad van vereenvoudiging resulteert in komische werken die zowel de vreemde relatie tussen mensen en hun gereedschappen in twijfel trekken als benadrukken. Hij past zijn achtergrondexpertise in animatie toe om zich bezig te houden met verschillende realiteiten en hypothetische werelden. Hoewel Glerums praktijk voortdurend gericht is op het vormgeven van verhalen, verschuift deze tussen virtuele en fysieke ruimtes. Voor ‘En we spelen al onze dagen weg’ presenteert de kunstenaar een reeks op scherm gebaseerde installatiewerken die deel uitmaken van een groter verhaal van escapisme door middel van simulatie. Deze verzameling werken komt voort uit zijn drang om de realiteit te verbeelden en te romantiseren, resulterend in een visueel verhaal door de lens van een cartoonpersonage, met nadruk op de elementen van zijn eigen perceptie van de werkelijkheid en pogingen om deze te doorbreken, wat fysiek tot uiting komt in zijn vereiste gebruik van verwarde, overtollige bekabelingssystemen.

Silvia B., gevestigd in Rotterdam, staat voornamelijk bekend om haar zorgvuldig vervaardigde sculpturen van hybride wezens tussen verschillende tijdperken, soorten, geslachten en (sub)culturen. Deze wezens proberen hun weg te banen door het web van existentiële hedendaagse dilemma’s en streven ernaar bruggen te bouwen tussen de gecultiveerde realiteit en onze diepere intuïtieve en instinctieve lagen. Met een studieachtergrond in deels beeldhouwkunst, mode en kunstgeschiedenis is B. een gevoelige observator van menselijk gedrag en representatie. De nieuwste serie, ‘Verstrengeling’, komt voort uit de evenwichtsoefening van het hedendaagse leven. Tegenwoordig worden we geacht te voldoen aan onze Instagrambare doelen, het leven ten volle te genieten, tegelijkertijd moeten we inkrimpen, bewust zijn, onze ecologische voetafdruk minimaliseren en voor het milieu zorgen. In deze sculpturen worden de grenzen tussen natuur en cultuur vloeibaar. De blote huid van ontbaste bomen vloeit naadloos over in die van menselijke adolescenten, waarbij hun kwetsbaarheid en wil om te leven in onzekere tijden met elkaar verweven zijn. De serie reflecteert zowel op het drama als de vreugde van het menselijk bestaan op aarde.