menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Anh Trần – Now that we have settled by the water’s edge

Datum:
15 oktober t/m 19 november 2022
Deelnemer:
→ Galerie Fons Welters
Bloemstraat 140
1016 LJ Amsterdam
Open:
  • dinsdag 13:00—18:00
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
Installation view Anh Trần – Now that we have settled by the water’s edge, Galerie Fons Welters 2022, ph Sonia Mangiapane

In haar schilderijen put Anh Trần uit de geschiedenis van de westerse naoorlogse schilderkunst, zoals het Amerikaanse abstract expressionisme en de Duitse abstractie van de jaren tachtig die losjes geassocieerd wordt met de Neue Wilde-beweging. In plaats van de discursieve, theoretische of technische aspecten van deze geschiedenis te ontginnen, reageert de kunstenares op de emotionele kwaliteit van deze werken, die zij voornamelijk via reproducties in boeken heeft benaderd. Trần is geïnteresseerd in het bevrijden van de expressieve capaciteit van de schilderkunst van formele en academische strengheid en het decentraliseren van de kunstgeschiedenis om de valse dualismen van origineel en replica, centrum en periferie, authenticiteit en vervalsing te bevragen. Het werk van Trần is bovendien een reactie op de toe-eigening door het westerse modernisme van andere esthetische tradities die hun wortels niet erkennen in culturele praktijken en gebruiken van de lokale bevolking. 

De kunstenaar haalt haar inspiratie uit verschillende schilderkunstige markeringstechnieken, verfsoorten en behandelingen van het doek die historisch worden geassocieerd met de blanke mannelijke schilderkunst, die voortkomen uit het “verlangen om te nemen wat je niet kan of mag doen en die energie op je eigen manier te gebruiken”. Trần werkt vaak spontaan en aan meerdere schilderijen tegelijk en onderzoekt hoe deze vele stijlen en technische benaderingen vorm kunnen geven aan alledaagse gevoelens, verlangens en uitdrukkingen die in het atelier worden uitgewerkt.[1] 

Anh Trần (1989, Bến Tre, VN) is woont en werkt in Auckland (NZ) en Amsterdam (NL). Ze was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (2021-2022). Trần ontving haar Master of Fine Arts met eerste klas onderscheiding van Elam School of Fine Arts, de Universiteit van Auckland in 2016. Ze heeft tentoongesteld in 8e Biënnale van de Schilderkunst, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (BE), Galerie Fons Welters, Amsterdam (NL); Artspace Aotearoa; Window gallery; St Paul gallery, Auckland en play_station gallery, Wellington (NZ). Ze zal deelnemen aan de 58ste Carnegie International, Carnegie Museum of Art, Pittsburgh (VS).

1. Ryan Inouye, Anh Trần in ‘Is it morning for you yet? 58th Carnegie International’, exhibition guide Carnegie Museum of Art, 2022.