Anne Geene — Grasse
Grasses van Anne Geene is een lofrede op grassen in al hun verschijningsvormen. Met dit herbagrafische werk bouwt Geene verder aan een oeuvre dat uitdrukking geeft aan de opmerkelijke schoonheid van het onopvallende. In lijn met haar artistieke praktijk gericht op het tellen, meten en inventariseren van de natuur, brengt Grasses een ode aan deze ondergewaardeerde maar wijdverbreid gecultiveerde bodembedekker. In het werk van Anne Geene staat zelden de foto zelf centraal; uit hun context gehaald zijn de foto’s vaak niet meer dan een registratie van een onopvallend feit. Het is de focus op het onopvallende van de natuur die Geene’s aanpak onderscheidt: of het nu bladeren zijn die door insecten worden opgegeten, de kleurgradaties binnen één boom, of stenen die op grootte zijn gerangschikt, zoals eerder te zien was in haar solotentoonstelling in het Kröller-Müller Museum.
Een van de getoonde projecten in deze expositie is een serie cyanotypes Amsterdam Grasses – zorgvuldig uitgekozen straatgras uit elke straat in Amsterdam Centrum, wat neerkomt op bijna 700 straten. Het eerste deel van dit project, Gronings Gras, werd aangekocht door Het Groninger Museum (NL, 2023). Naast Amsterdam Grasses presenteert Anne Geene haar meest recente werken uit de serie Eeuwig Herbarium.
Haar meeste recente tentoonstellingen zijn onder meer: Het Rijksmuseum, Het Kröller-Müller Museum, Het Nederlands Fotomuseum (the Gallery of Honour of Dutch Photography), NEST, h3h biënnale. Eerdere tentoonstellingen zijn o.m.: Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Schiedam, Centquatre-Parijs, Museum Jan Cunen. Het werk van Anne Geene bevindt zich in de collecties van o.a. Het Rijksmuseum, Het Nederlands Fotomuseum, Het Kröller-Müller Museum, Museum Van Bommel Van Dam, Van Gogh Huis, ING, LUMC, KPMG, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap & Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Anne Geene with Arjan de Nooy — The Great Moon Hoax
Dit project is geïnspireerd op de Engelse wis- en natuurkundige John Herschel (1792-1871). In zijn tijd was hij betrokken bij een beroemde hoax over de vermeende ontdekking van leven op de maan. Geene & De Nooy maken in hun werk vaak gebruik van fictieve verhalen. De ‘observaties’ werden in 1835 gepubliceerd in The Sun en werden ten onrechte aan Herschel toegeschreven om zo de artikelen geloofwaardig te maken. Het verhaal introduceert allerlei niet-bestaande dieren of dieren met niet-bestaand gedrag zoals eenhoorns en tempelbouwende bevers. Met DALL-E, een chatbot die de opdracht kan krijgen fictieve ‘foto’s’ te maken, maakten Geene en De Nooy een reconstructie van het verhaal.
Met hun pseudowetenschappelijke werk laat het kunstenaarsduo, Anne Geene (1983, NL) en Arjan de Nooy (1965, NL) het publiek een nieuwe, vaak humoristische blik op de wereld zien. Samen maakten ze de publicatie Ornithology, een alternatieve vogelbijbel dat de Duitse prijs Goldener Letter heeft ontvangen als Beste Boekontwerp over de hele wereld de derde editie is nu beschikbaar. Hun nieuwste boek, Dictionary, verschijnt tijdens UNSEEN 2023 bij Blind Finch Books. Eerdere exposities van Anne Geene met Arjan de Nooy vonden plaats in o.a. Kunstmuseum Den Haag, Het Natuurhistorisch Rotterdam, Het Nederlands Fotomuseum, Centquatre-Paris (FR), The Peale Center (VS).