Artist Talk, Tentoonstelling — Gemengde media, Tekening

Q&A | Meiro Koizumi

Datum:
15 mei 2022
14:00—15:00
Deelnemer:
→ Annet Gelink Gallery
Laurierstraat 187-189
1016 PL Amsterdam
Geopend op di, wo, do, vr, za

Meiro Koizumi, Fog #15 (Detail), 2022

Op 15 mei is Meiro Koizumi aanwezig in de galerie en zal in dialoog gaan over zijn werk met curator Xander Karskens. Bezoekers krijgen de gelegenheid om de kunstenaar te ontmoeten en meer te weten te komen over zijn werk.

In the Bakery loopt de tentoonstelling Erased Landscape van Meiro Koizumi. Hier worden de nieuwste werken van zijn doorlopende serie Fog getoond, waarin hij stills van verschillende films van de Japanse regisseur Yasujiro Ozu (1903 – 1963) reproduceert. Tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog werd Ozu naar China gestuurd om te vechten. Volgens zijn dagboek was hij van plan om oorlogsfilms te maken zodra hij terug naar Japan zou komen, maar deed dit nooit. Door het gebaar van uitwissing, poogt Koizumi de onderdrukte dimensie van Ozu’s dagboeken aan het daglicht te brengen.

Meiro Koizumi (1976, Gunma, Japan) onderzoekt de grenzen van het private en publieke, een domein van specifiek belang voor zijn eigen Japanse cultuur. Zijn video’s zijn vaak gebaseerd op performances en geconstrueerde scenario’s. De werken beginnen humoristisch maar naarmate de spanning wordt opgebouwd, wordt de situatie pijnlijker. Tekeningen en collages horen tevens bij zijn werk.

Curator Xander Karskens was directeur van De Ateliers, artistiek directeur van het Cobra Museum in Amstelveen en curator van moderne en hedendaagse kunst bij het Frans Hals Museum in Haarlem. Hij is bekend met het werk van Koizumi en cureerde zijn tentoonstelling in De Hallen in Haarlem in 2017. Tevens was hij aanwezig als spreker in 2019, in het kader van Meiro Koizumi’s Shorts in het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Duur: 1 uur
Toegang: gratis
Capaciteit: 30 personen
RSVP: info@annetgelink.com