menu
Events, Tentoonstelling — Installatie, Overig

Street gathering | Sarah van Sonsbeeck

Datum:
zaterdag 13 juli 2024
12:00—13:00
Deelnemer:
→ WELCOME STRANGER – Sarah van Sonsbeeck – Keep up the good work!
Spinozastraat 9
Amsterdam
Admission
→ Free admission

Sarah van Sonsbeeck stelt dat je thuis verder reikt dan je huis. Voor Welcome Stranger maakte ze het kunstwerk Keep up the good work! waarbij ze zich concentreert op haar uitzicht. Door het zonlicht dat weerkaatst in de ramen van het tegenoverliggende Benno Premsela gebouw – een gemeentelijk monument in gebruik door de Hogeschool van Amsterdam- sturen de buren aan de overkant haar een boodschap in Morse code: “Ga zo door!” Dit vluchtige moment legt ze vast, ze verlengt de bemoedigende boodschap die het haar geeft en wil deze delen met de vele dagelijkse passanten door de Spinozastraat en de naastgelegen Wibautstraat om iedereen een hart onder de riem te steken.

‘Ik geloof dat je huis je hoofd is. Voor mij kan kunst overal ontstaan en is een huis een portret van de bewoner. Het uitzicht fascineert me daarbij als een bijzonder deel van het interieur. Veel mensen weten beter hoe hun uitzicht eruit ziet dan hun gevel en vinden het erg als er iets aan hun uitzicht verandert. Maar van wie is het uitzicht eigenlijk?.’

Onder het genot van koffie en croissant spreken we Sarah van Sonsbeeck over het werk Keep up the good work! en Marianna van der Zwaag (curator) over Welcome Stranger. Je bent van harte uitgenodigd!

We hopen je er te ontmoeten, of op een later moment in één van de andere straten. Een plattegrond vind je hier.

MEER OVER DE KUNSTENAAR
Sarah Van Sonsbeeck (°1976) studeerde architectuur aan de TU Delft (MA) en deed een bachelor beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Van 2008 tot 2009 was ze een van de residents aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Haar werk was onder andere te zien bij Annet Gelink Gallery, Amsterdam (2017 & 2013); de Nederlandsche Bank, Amsterdam (2013); Boijmans van Beuningen, Rotterdam (2013); Van Abbemuseum, Eindhoven (2012); Museum Abteiberg, Mönchengladbach (2011); De Paviljoens, Almere (2009), Stedelijk Museum, Amsterdam (2009) en het Kröller Müller Museum (2023).

‘De zon is zo groot dat we het ons eigenlijk niet kunnen voorstellen, zij maakt al het leven op aarde mogelijk maar alleen door de precieze afstand waarop ze staat, dichterbij of verderweg en we waren er niet.’

MEER OVER WELCOME STRANGER
Sinds 2020 nodigt het platform Welcome Stranger verschillende kunstenaars uit om nieuwe, tijdelijke kunstwerken te maken voor de façades van hun huizen. Hiermee geven ze iets persoonlijks bloot midden in hun eigen buurt. Deze zomer heeft Welcome Stranger drie kunstenaars uitgenodigd om een nieuw werk te maken in de drie verschillende stadsdelen waar ze wonen. De gevels creëren een omgeving voor nieuwe observaties, waar iedere voorbijganger welkom is om kennis mee te maken.