menu
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Overig, Schilderkunst, Textiel

AS A SEED, AS A PLANT – Erik Andriesse, Carel Blotkamp, Cuny Janssen, Antonietta Peeters en Diana Scherer

Datum:
15 februari t/m 18 maart 2023
Deelnemer:
→ andriesse ~ eyck galerie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement

Met de lente voor de deur presenteert andriesse ~ eyck de groepstentoonstelling AS A SEED, AS A PLANT. De titel is afgeleid van Stevie Wonder’s album Journey through “The Secret Life of Plants” uit 1979. Het dubbelalbum is de soundtrack bij de documentaire “The Secret Life of Plants”, die weer gebaseerd is op het gelijknamige boek van Peter Tompkins uit 1973. In dit boek presenteerde Tompkins verschillende experimenten en onconventionele ideeën zoals “plantgevoel” en het bestaan van een boven-materiële wereld van kosmische wezens, die al snel werden afgedaan als pseudowetenschap en fictie. Vandaag, 50 jaar na de publicatie, hebben deze ideeën een breder draagvlak gevonden nu ons bewustzijn ten opzichte van de natuur verandert. Vooral kunstenaars blijven zoeken naar manieren om het mysterie en de schoonheid van onze natuurlijke wereld te verbeelden. 

AS A SEED, AS A PLANT bevat werken van Erik Andriesse, Carel Blotkamp, Cuny Janssen, Antonietta Peeters en Diana Scherer. Ieder op hun eigen manier hebben deze vijf kunstenaars zich in de tentoongestelde werken laten inspireren door de natuur.

De foto’s van Cuny Janssen leggen de majestueuze schoonheid van de natuur vast. Of het nu een eenzame boom is langs een klein geel zandweggetje in India met vertakkingen die alle kanten op schieten, of het verbazingwekkende patroon van groene en gele stervormige bladeren, Janssen’s foto’s dwingen ons om even stil te staan en te verdwijnen in de ongekende schoonheid ervan.

De sculpturale schilderijen die we tonen van Antonietta Peeters, zijn ogenschijnlijk botanisch van motief. De spiegelende holle- en bolle vormen in combinatie met de delicate kleur nodigen uit tot associeren en ruimtebeleving.

Geen enkele bloem, plant of boom is identiek: er is altijd een klein verschil in kleur of patroon dat elke soort zijn unieke identiteit geeft. Een soortgelijk principe is aan de orde in Erik Andriesse’s serie linoleumsnedes uit 1985, die als hoofdmotief de contouren van een van zijn favoriete bloemen, de amaryllis, hebben. Alleen zijn het niet de bloemen die lichte variaties vertonen, maar de rode achtergronden die verraden dat elke prent een ‘uniek exemplaar’ is. De prenten van Erik Andriesse refereren aan een belangrijk thema uit de moderne kunst, dat van origineel en kopie, authenticiteit en de aanwezigheid van de hand van de kunstenaar.

Carel Blotkamp’s fonkelende paillet-schilderijen bieden een kritische reflectie op de relatie tussen natuur en cultuur. Blotkamp eigent zich bestaande beelden toe en omarmt onbevreesd glamour en kitsch. Voor In Paradisum (2021) en Ginko Biloba (2019) werden foto’s van bomen omgewerkt tot glimmende en aantrekkelijke beelden, alsof ze de schoonheid van de natuur aan ons willen verkopen.

Ook Diana Scherer is gefascineerd door de relatie natuur en cultuur. De laatste jaren onderzoekt zij de dynamiek van het wortelstelsel; dat deel van de natuur dat zich onder de grond verborgen houdt. Voor AS A SEED, AS A PLANT heeft Scherer een grondsculptuur laten groeien waarin zij onderzoekt hoe wortelsystemen kunnen worden gecultiveerd tot nieuw materiaal.