Galerie Fontana presenteert Atmosphaera van Claudy Jongstra van vrijdag 6 september tot zaterdag 26 oktober 2024.
Zoals een componist die een muziekstuk schrijft, componeert Claudy Jongstra met wol, waarmee ze nieuwe kleurrijke composities creëert. Vloeiend als noten op een blad, presenteert Atmosphaera, een solotentoonstelling van 7 september tot 26 oktober, de nieuwe organisch gevormde werken van de kunstenares. Met een doordringende warme gloed nemen de viltkunstwerken gelaagde blauwe tinten aan, afkomstig van wede, en levert de verse oogst van gele kamille van Odin-boerderij De Beersche Hoeve (Brabant) een levendig geel op. Het veld met wuivende bloemen krioelt van zoemende insecten. Een harmonie van beelden en geluiden, zo ontmoet Claudy Jongstra, samen met haar stagiairs en de boeren van De Beersche Hoeve, de gele kamille, terwijl ze gezamenlijk de eerste oogst van dit biodynamisch geteelde gewas binnenhalen. Studio Claudy Jongstra werkt al jaren samen met de boerderij; ze delen dezelfde visie en gemeenschapsgeest. De kunstenares gebruikt al decennialang de natuurlijke kleuren van verfplanten, wat een belangrijke bijdrage levert aan zowel de esthetiek als het milieubewustzijn in het werk van Jongstra.
Atmosphaera is een ode aan de schoonheid van biodynamische landbouw, zowel door de tastbare als visuele dynamiek van deze pulserende werken. De kunstenares overweegt sferen die een gemoedstoestand uitdrukken. Jongstra stelt de vraag: “Waar bevinden we ons nu, en hoe kunnen we ons verhouden tot een veilige, vitale toekomst?” We bevinden ons in sferen waarin we bescherming zoeken. Symmetrie wordt getrokken tussen de schelpachtige kwaliteiten van wol, waarbij het doel van het materiaal wordt onderzocht. De noodzakelijke versterking en veerkracht van de biotische gemeenschap waaruit deze stukken voortkomen, zijn zichtbaar in deze tapijten. Het verhaal van bescherming is sterk verweven in elk stuk.
Over de Kunstenares
Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar monumentale kunstwerken en architecturale installaties, waarvan de organische oppervlakken en genuanceerde tonen haar meesterlijke innovaties in de oude techniek van het maken van wolvilt weerspiegelen. Het oeuvre van Jongstra is opgenomen in vele internationale musea en privé- en bedrijfscollecties, zoals het MoMA, NYC; Victoria & Albert Museum, Londen; Stedelijk Museum, Amsterdam; Cooper Hewitt Design Museum, NYC; LACMA Museum, Los Angeles; Museum De Lakenhal, Leiden; Limburgs Museum, Venlo; TextielMuseum, Tilburg; Centraal Museum, Utrecht; RISD Museum, Providence; SFMoMA, San Francisco; Rijksmuseum Twenthe, Enschede; Fries Museum, Leeuwarden; Gemeentemuseum, Den Haag; Cincinnati Art Museum, Cincinnati; Triodos Bank Kunstcollectie en Akzo Nobel Kunstcollectie. Bovendien is haar werk tentoongesteld op de 7e Architectuurbiënnale van Sao Paulo, Brazilië; Museum De Lakenhal; TextielMuseum, Tilburg, NL; 13e Architectuurbiënnale, Venetië, Italië; en het Museum van het Fashion Institute of Technology, NYC, VS.
In 2001 vestigde Jongstra haar studio in het landelijke noorden van Nederland, waar ze een grootschalig ecologisch experiment begon in het lokale landschap. Met een kudde zeldzame, inheemse Drentse heideschapen (het oudste ras in Noord-Europa) en het aanleggen van een gespecialiseerde verfplanten-tuin creëert Jongstra een volledig duurzame keten die culmineert in haar kunstwerken.