Opening, Tentoonstelling — Fotografie, Textiel

Between Here and There Hemaseh – Manawi Rad & Jannemarein Renout

Datum:
28 oktober t/m 24 december 2022
Deelnemer:
→ Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
  • zondag 13:00—18:00
Geopend op do, vr, za, zo

Galerie Bart presenteert met trots Between Here and There, een duo-expositie met Hemaseh Manawi Rad en Jannemarein Renout. Een expositie die gaat over verkeren in het tussengebied.

Hemaseh probeert in haar werk haar Perzische wortels en haar huidige Westerse omgeving met elkaar te verenigen ondanks dat deze ook voor frictie zorgen. Deze frictie inspireert haar om werken van textiel te maken die recht doen aan beide culturen. Haar werk balanceert tussen thema’s uit het Midden-Oosten en Westelijke thema’s, zoals familietradities en herinneringen uit haar jeugd. Haar wandkleden kunnen hierdoor ‘gelezen’ worden als dagboekfragmenten. Met haar eigen symbolische beeldentaal creëert Hemaseh werk waarin herkenning en mysterie hand in hand gaan.

Jannemarein probeert met haar werk tijd te visualiseren. Daglicht en de weersomstandigheden zijn de materialen waarmee zij werkt. Haar instrumenten zijn flatbedscanners, die zij in de buitenlucht plaatst. Negentien minuten tast de scanner de veranderingen in zijn omgeving af en vertaalt dat naar een beeld. Jannemarein creëert zo verschillende series, die van elkaar verschillen doordat zij gebruikt maakt van verschillende type scanners. Elke scanner maakt zijn eigen unieke beeld. In Between Here and There wordt de serie RAIN getoond. Tijdens het maken van deze serie heeft Jannemarein de scanners in de regen geplaatst. Als gevolg van de regen, die ook haar weg naar de binnenkant van het apparaat zocht, zijn kleurrijke beelden ontstaan. Geïnspireerd door Carlo Rovelli, zoekt Jannemarein naar de beeldtaal van de verandering, van het gebeuren in de tijd, van het continu in beweging zijn. Immers, de tijd laat zich niet laat vangen. Net als wijzelf continu in beweging zijn. Dat wat ‘echt’ in het ‘nu’ is bestaat niet, het is slechts een gebeurtenis tussen hier en daar.