menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Fotografie, Video | Film

BirdMan’s Irises | Jeong Han Kim

Datum:
14 t/m 27 augustus 2024
Deelnemer:
→ Bradwolff Projects
oetewalerstraat 73
1093 MD Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—17:00
  • vrijdag 13:00—17:00
  • zaterdag 13:00—17:00
Admission
→ Free admission
Start 14 aug

Het menselijk oog is een poort naar de wereld om ons heen. De iris speelt een cruciale rol in het zien door de hoeveelheid licht te reguleren, net zoals de sluiter van een camera dit op een artificiële manier kan nabootsen. Daarnaast fungeert de iris als een kenmerk van de unieke menselijke identiteit, vergelijkbaar met vingerafdrukken. De iris vormt de eerste verbinding tussen de mens en de wereld door middel van licht. Hoewel de iris en pupil vaak als typisch menselijk worden beschouwd, beschikken ook andere dieren, zoals vogels, over zeer geavanceerde visuele systemen. Dit nodigt ons uit om na te denken over de relatie tussen mensen en andere dieren. 

Jeong Han Kim, media-kunstenaar en professor aan de afdeling Schilderkunst van Seoul National University, heeft een Ph.D. in Cognitieve Wetenschappen en meerdere M.F.A.’s, waaronder in Film, Video en Nieuwe Media. Met zijn academische en artistieke achtergrond baant Kim zich een weg door de pathologische condities van het oog. De ruimte van BRADWOLFF PROJECTS, voorheen een operatiekamer van een burgerziekenhuis, met koepelstructuur die doet denken aan een oogbol, roept de vraag op of architectuur gezien kan worden als een orgaan dat op licht reageert. De tentoonstelling ‘BirdMan’s Irises’ toont de resultaten van Kim’s artistieke verkenning van deze vragen.

Deze tentoonstelling onderzoekt de perceptie van het zien met bijzondere aandacht voor de menselijke identiteit in deze tijd. Door de fusie van kunst, wetenschap en technologie onthult Kim een intrigerende verkenning van de relatie tussen mens en natuur, licht en identiteit. Kim’s project is geworteld in een diepgaande interesse voor 4E-cognitie (Embodied, Embedded, Enacted, Extended), waarbij hij het concept van perceptie uitbreidt naar het lichaam en de omgeving. Dit manifesteert zich in zijn verkenning van oogheelkunde, waarbij hij oogoperaties als een kunstzinnig experiment presenteert om het menselijk oog te hybridiseren met dat van een vogel. Deze benadering biedt een fascinerende kijk op de menselijke perceptie, waarbij de grenzen tussen het menselijke en niet-menselijke vervagen. 

Kim’s langlopende ‘BirdMan’-serie, die hij sinds 2006 creëert, vormt de basis van zijn huidige project. Deze serie draait om een denkbeeldig wezen, half mens en half vogel, dat de imperfectie van zowel menselijkheid als dierlijkheid belichaamt. Het verkennen van identiteit en perceptie staat centraal in deze serie, die een verbeeldingsrijk universum onthult dat zowel virtueel als echt is. 

Het werk van Jeong Han Kim is internationaal tentoongesteld en hij heeft diverse beurzen en prijzen ontvangen, waaronder een Fulbright Scholarship, de Lower Manhattan Cultural Council Swing Space Grant, en de Rockefeller Brothers Fund Starr Foundation Fellowship. Kim’s tentoonstellingen omvatten onder andere “EMC (Emergent Mind of City) I” in de mediakunstbiënnale Media City Seoul in het Seoul Museum of Art and “EMC III” in ‘Infosphäre’ gecureerd door Peter Wiebel, bij ZKM, Karlsruhe, Duitsland. Zijn indrukwekkende academische achtergrond is duidelijk aanwezig in de veelzijdigheid van de werken die Kim creëert.