Galerietour, Rondleiding — Interdisciplinair

Breitner Academie: Rondeiding Westelijke Eilanden

Datum:
14 mei 2022
14:30—16:30
Deelnemer:
→ De Ateliers
Stadhouderskade 86
1073 AT Amsterdam
→ meld je aan voor dit evenement

Vervoer: Fiets

Kom eilandhoppen per fiets en ontdek een unieke Amsterdamse wijk en zijn kunstenaars. Deze tour biedt de bijzondere kans om binnen te kijken in het atelier van Rogier van der Zwaag. Deze kunstenaar en filmmaker zoekt in zijn werk naar synergie tussen geluid en beeld, tussen werkelijkheid en verbeelding. Het tentoongestelde werk staat bol van beelden die de kijker bekend voorkomen, maar tegelijkertijd een nieuwe betekenis toegedicht krijgen doordat ze in een nieuwe context worden geplaatst. Als experimenteel kunstenaar is Van der Zwaag expressief en conceptueel innovatief. Maak kennis met de kunstenaar en zijn spectaculaire audiovisuele werk en krijg een uniek kijkje in zijn werkproces in zijn eigen atelier.

Tweede stop is Galerie Onrust. De galerie werd in 1986 opgericht door Milco Onrust (die in 2015 overleed) en heeft een programma met een nadruk op hedendaagse schilderkunst. Ontdek tijdens de tour de wereld van de Zweedse schilder Axel Linderholm. Linderholm haalt inspiratie uit zijn directe omgeving en veel figuren en onderwerpen, zoals het interieur, een landschap waar hij zich dagelijks door beweegt of alledaagse voorwerpen keren in zijn werk herhaaldelijk terug. Daarnaast reflecteert hij ook op thema’s uit de kunstgeschiedenis als een liggend naakt of baadster of een ondergaande zon. Door ze te herhalen en te variëren verliezen de motieven veel van hun oorspronkelijke betekenis. Ze laten het persoonlijke achter zich en worden zelfstandige elementen in een compositie.

De tour eindigt bij The Ravestijn Gallery, opgericht in 2012 door Jasper Bode en Narda Van ’t Veer, met een focus op onderzoekende en provocerende benaderingen van hedendaagse fotografie. Tijdens Amsterdam Art Week is hier de eerste solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Michel Lamoller te zien. De tentoonstelling bestaat ​​uit unieke, fotografische reliëf werken die zichtbaar maken hoezeer de wereld is veranderd door de mens. Lamoller maakt werken die fotografisch zijn, maar niet helemaal passen binnen de kenmerken van de klassieke fotografie. Of, anders gezegd, fotografie is hier niet het laatste kunstwerk, maar een materiaal, iets voor Lamoller om in te snijden, te ordenen en mee te bouwen. Om 16.30 uur geeft de kunstenaar zelf een persoonlijke rondleiding en toelichting op de werken in de tentoonstelling.

Tip: Werp ook een blik te werpen op de prachtige bibliotheek die de galerie rijk is.

Deze tour is gemaakt door Floor de Bruin & Julia van der Voort, derde jaars studenten van de Breitner Academie.