Galerietour, Rondleiding — Interdisciplinair

Breitner Academie: Rondleiding Centrum – Binnenstad

Datum:
13 mei 2022
16:00—17:30
Deelnemer:
→ Upstream Gallery
Kloveniersburgwal 95
1011KB Amsterdam
→ meld je aan voor dit evenement
Geopend op wo, do, vr, za

Vervoer: Lopend

Ga mee op tour door het historische hart van de stad en ontdek verschillende verrassende culturele plekken. Temidden van de rosse buurt stappen we diverse monumentale gebouwen binnen, allen gewijd aan hedendaagse kunst. Laat je verrassen door wat er achter deze fraaie grachtengevels te ontdekken is en stap de nieuwe werelden in van Upstream Gallery, W139 en De Oude Kerk. 

De tour start bij Upstream Gallery, opgericht in 2003 en gevestigd in een monumentaal grachtenpand uit de 17e eeuw. De galerie is gespecialiseerd in digitale kunst en tijdens Amsterdam Art Week is de 4e solotentoonstelling van Jen Liu te zien. Liu is een beeldend kunstenaar uit New York die multidisciplinair werkt. Tijdens de tour maak je kennis met haar videowerk en schilderijen en krijg je een inkijkje in haar kunstenaarspraktijk. 

We vervolgen onze weg naar W139, een toonaangevende productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst op de Warmoesstraat in het oude centrum van Amsterdam. Het kunstenaarsinitiatief werd in 1979 door een groep jonge kunstenaars opgericht als podium voor artistiek experiment en is nog steeds een plek voor ontmoeting en uitwisseling tussen kunstenaars en een nieuwsgierig publiek. Tijdens Amsterdam Art Week is hier het werk te zien van Sadik Kwaish Alfraji, een Iraakse kunstenaar die bekend staat om zijn ‘existentialistische’ werken met donkere, schimmige figuren die spreken over menselijke kwetsbaarheid, maar ook over thema’s als liefde, vrijheid en taal. 

Om de hoek bij W139 staat de Oude Kerk, het oudste gebouw van de stad, anno 1306. In de Oude Kerk komen erfgoed, hedendaagse kunst, muziek en op zondag ook nog steeds kerkgangers samen. De installatie ‘Path’ van de Braziliaanse kunstenaar Antônio Obá is speciaal voor de Oude kerk gecreëerd. In de installatie, die bestaat uit diverse media, waaronder beeldhouwwerk, schilderkunst en performance, nodigt Obá ons uit om over een pad door de kerkruimte te lopen.

Voor deze tour vragen we je voor een bezoek aan de oude kerk vooral je museumkaart mee te nemen! 

Deze tour is gemaakt door Floor de Bruin & Julia van der Voort, 3e jaars studenten van de Breitner Academie.