Galerietour, Rondleiding — Interdisciplinair

Breitner Academie: Rondleiding Centrum – Jordaan

Datum:
15 mei 2022
12:00—14:00
Deelnemer:
→ Madé van Krimpen Gallery
Prinsengracht 615H
1016 HT Amsterdam
→ meld je aan voor dit evenement
Geopend op do, vr, za

Vervoer: Lopend

De Jordaan bruist van de oer-Amsterdamse kenmerken: kleine straatjes, grachten en bruine cafés. Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel kunstenaars en studenten naar deze wijk. Nog altijd kent de wijk veel kunstenaars en staat het bekend om haar galeries. In deze tour neemt Sorella Loman, student aan de Breitner Academie en opgegroeid in de Jordaan, je mee langs vijf verschillende culturele hidden gems. De tour wordt in Jordanese stijl afgesloten in het café van haar ouders, de Blauwe Pan.

De tour start bij Madé van Krimpen Gallery, onderdeel van de Young Section. De galerie wijdt zich aan het organiseren van een eclectische mix aan tentoonstellingen, met werk van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Nu zijn de experimentele video’s van Rogier van der Zwaag te ontdekken waarin hij speelt met beweging van vormen in de openbare ruimte en natuur. 

Enigszins verscholen op de Elandsgracht brengen we een bezoek aan Galerie Bart waar twee tentoonstellingen te zien zijn. Isabelle Wenzel doet onderzoek naar de fysieke vorm van het lichaam en stelt de vraag wat het betekent om mens te zijn. Henk Wildschut vertelt het verhaal over de eigenlijk al jaren onveranderde leefomgeving van vluchtelingen en reflecteert op dit schrijnende verleden en de huidige oorlogssituatie. 

Verscholen in een steegje achter de grachtenpanden op de Prinsengracht, vinden we Stevenson, een galerie met haar oorsprong in Zuid-Afrika en sinds 2019 ook met een vestiging in Amsterdam. Stevenson presenteert BIRDMAN, de eerste solo-tentoonstelling in Nederland van de Braziliaanse kunstenaar Paulo Nazareth. In zijn installaties, tekeningen, schilderijen, sculpturen en video’s vormt het thema migratie een rode draad. 

ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose is een projectruimte voor hedendaagse beeldende kunst met een focus op prikkelende, progressieve invalshoeken. Er zijn vier korte speelfilms te zien van de in Amsterdam werkende kunstenaar en filmmaker Bart Groenendaal. Elke film is geïnspireerd op het werk van een iconische, mannelijke, twintigste eeuwse filmmaker, te weten Lars von Trier, Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard en Steven Spielberg. 

Op de Bloemgracht vinden we Tegenboschvanvreden. Sinds het ontstaan van de galerie in 2009 richten zij zich op het realiseren van bijzondere projecten en samenwerkingen. Tijdens Amsterdam Art Week zijn zij een samenwerking aangegaan met Adriana Gonzalez Hulshof, oprichter en eerste directeur van Amsterdam Art, nu nu zakelijk directeur van Museum Kranenburgh. Gonzalez Hulshof cureerde de tentoonstelling Transferring Cultures into Bodies waarin ze het raakvlak tussen hedendaagse kunst en mode onderzoekt.

Deze tour is gemaakt door Yrene van Amstel & Sammy Balder, 3e jaars studenten van de Breitner Academie.