Galerietour, Rondleiding — Interdisciplinair

Breitner Academie: Rondleiding Oost

Datum:
14 mei 2022
14:00—16:00
Deelnemer:
→ Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS Amsterdam
→ meld je aan voor dit evenement
Geopend op di, wo, do, vr, za, zo

Vervoer: Lopend

Maak je klaar voor een tour die je aan het denken zet in stadsdeel Oost. Isabelle Britto, assistent onderzoeker bij The Black Archives en freelance onderzoeker op het gebied van Zwarte geschiedenissen, neemt je mee op pad. Britto kent Amsterdam Oost niet alleen als een buurt met een lange koloniale geschiedenis, zoals zichtbaar in de straatnamen van de Plantagebuurt en de Indische buurt, maar ook als een buurt waar nieuwe culturele stemmen zoals die van The Black Archives zijn te vinden.

De tour start bij Framer Framed, een platform voor kunst en cultuur in de voormalige zuiveringshal van de Oostergasfabriek. De tentoonstellingen bevinden zich op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. Framer Framed toont werk van bekende en onbekende kunstenaars die wereldwijd actief zijn en zich verhouden tot maatschappelijke vraagstukken. In de groepstentoonstelling The Silence of Tired Tongues worden zowel kunstenaars als publiek uitgenodigd om na te denken over melancholie en verlangen.

De volgende stop is P/////AKT, een non-profit tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. In P/////AKT toont Anders Dickson een assemblage van verschillende nieuwe werken als een immersieve installatie. Het project markeert de eerste aflevering van een serie solopresentaties onder de noemer Turning to Dust and Bones; over de geest, herinnering en het ontworteld zijn. Dicksons veelzijdige praktijk nodigt uit tot ontmoetingen met een obscure en eigenaardige afspiegeling van de wereld.

Een paar deuren verder vinden we Tilde, een kunstinitiatief van curator Diego Diez dat zijn oorsprong vindt in de woonkamer van de curator zelf, in een huurwoning in Oost. Hier startte Diez met het organiseren van experimentele, intieme tentoonstellingen met werk van gevestigde kunstenaars en jong talent. Tilde streeft ernaar een gesprek op gang te brengen tussen verschillende generaties of tussen kunstenaars uit Amsterdam en internationale kunstenaars. Tijdens Amsterdam Art Week organiseert Tilde een tentoonstelling in een ruimte op de Zeeburgerdijk 25B. De tentoonstelling, getiteld 1934, verkent twee utopische botanische projecten die beide in 1934 zijn gestart.

De tour eindigt bij The Black Archives, een uniek historisch archief waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en onderzoek naar zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. Het archief bestaat uit verschillende boekencollecties en artefacten uit de nalatenschap van zwarte schrijvers en wetenschappers. Op basis van deze collecties ontwikkelen ze tentoonstellingen, organiseren ze evenementen en geven ze lezingen en advies. In de tentoonstelling Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen! (Facing Blackness) wordt het publiek meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen, vanaf de koloniale periode tot aan de huidige periode. 

Na afloop kun je het archief bezoeken.

Deze tour is gemaakt door Floor de Bruin & Julia van der Voort, 3e jaars studenten van de Breitner Academie.