Galerietour, Rondleiding — Interdisciplinair

Breitner Academie: Rondleiding Zuidoost

Datum:
14 mei 2022
12:00—14:00
Deelnemer:
→ CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam
→ meld je aan voor dit evenement
Geopend op di, wo, do, vr, za

Vervoer: Lopend

Ontdek Zuidoost, het grootste stadsdeel van Amsterdam, waar cultuur en community een grote rol spelen. Meer dan 170 verschillende culturen leven hier samen en wie Zuidoost verkent, ontdekt een ongekend levendige en inspirerende omgeving. Tijdens de tour langs de kunstinstellingen valt op op dat het betrekken van de buurt voor deze instellingen van groot belang is. In de tour lichten we een tipje van de sluier op van wat er allemaal aan creativiteit in Zuidoost te ontdekken is.

We starten bij CBK Zuidoost. Al meer dan 30 jaar is dit dé plek voor actuele beeldende kunst vanuit een interculturele, inclusieve invalshoek. Met de Afro-Caraïbische cultuur als voedingsbodem, verbindt CBK Zuidoost zich met de omgeving. Hun missie is om representatieve beeldende kunst toegankelijk te maken en iedereen er onderdeel van te laten zijn door verschillende expertises en disciplines bij elkaar te brengen. We bezoeken de tentoonstelling A World of Many Worlds, waar acht Latijns-Amerikaanse kunstenaars vanuit verschillende dekoloniale perspectieven de vanzelfsprekendheid van de (witte) Westerse geschiedenis aan de kaak stellen.

In Zuidoost vinden we ook veel kunst in de buitenruimte. Onderweg naar OSCAM komen we langs een kleurrijke muurschildering van Hedy Tjin op drie brugpijlers van de Anton de Kombrug. We vervolgen de tour naar een gloednieuwe plek in Zuidoost, namelijk de Radical Gallery van Esther Meijer, een open Gallery Space waar iedere zaterdag (t/m eind mei) een andere niet mainstream maker door Meijer wordt uitgenodigd om de ruimte te gebruiken. Meijer staat met haar label Nieuw Jurk bekend om haar unieke conceptuele projecten en werkt hier aan een transdisciplinair kunstwerk van afgedankte kleding en textiel waarbij verschillende disciplines samenkomen zoals video, performance, multimedia en installatiekunst.

We sluiten de tour af bij OSCAM, Open Space Contemporary Art Museum. OSCAM is een plek voor de creatieve community waar zowel makers als bezoekers elkaar ontmoeten. Hun tentoonstellingen zijn interdisciplinair. Tijdens deze tour brengen we een bezoek aan de tentoonstelling BOUT IT #3. In samenwerking met platenlabel TopNotch brengen ze in deze derde editie van de tentoonstellingsreeks over hiphop een hommage aan vrouwelijke en niet-binaire hiphopartiesten en de belangrijke bijdragen die zij aan het genre hebben geleverd.

Deze tour is gemaakt door Yrene van Amstel & Sammy Balder, 3e jaars studenten van de Breitner Academie.