Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Installatie

Sentient Shapes – Britte Koolen

Datum:
12 mei t/m 3 juli 2022
Deelnemer:
→ Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
  • zondag 13:00—18:00
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Galerie Bart opent met trots haar tweede tuinexpositie Sentient Shapes met de sculpturen van Britte Koolen (1994, NL).

Britte beperkt zich tijdens maken van haar beelden tot basisvormen in de geometrie: de cirkel, de rechthoek en het vierkant. Daarnaast wordt zij gedreven door minimalistische principes zoals hergebruik, ordening en reductie. Ook is zij vastberaden in haar kleurgebruik: ze houdt vast aan dezelfde tinten rood, geel, paars en zwart en deze komen elke keer opnieuw terug haar installaties en wandsculpturen.

Wanneer Britte begint aan een nieuwe sculptuur, is de plek waar deze uiteindelijk wordt getoond leidend. De ruimte om het werk heen is net zo belangrijk als de ruimte die het inneemt. Voorafgaand aan het maakproces bezoekt zij daarom de locatie en onderzoekt hoe een sculptuur, maar ook zijzelf zich kan verhouden tot de ruimte.

De sculpturen in de tuin die samen een installatie vormen zijn bewust gekozen. Het felle rood en de kleur paars steken fel af tegen het lichtgroene gras en het donkergroen van de hedera. De positie van de sculpturen is eveneens doordacht, en houdt de toeschouwer gevangen in het moment van beslissing of besluiteloosheid. Zelfs wanneer het werk maar een fractie verplaatst zou worden, verandert dit de ervaring van de kijker. Daarom worden de bezoekers uitgenodigd om het gras te betreden en om het werk heen te lopen, om zo de positie van het werk, maar ook de positie van henzelf in de ruimte bewust te ervaren.