menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Gemengde media, Installatie, Performance, Video | Film

Meredith Monk: Calling

Datum:
21 oktober 2023 t/m 17 maart 2024
Deelnemer:
→ Oude Kerk
Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam
Open:
  • maandag 10:00—18:00
  • dinsdag 10:00—18:00
  • woensdag 10:00—18:00
  • donderdag 10:00—18:00
  • vrijdag 10:00—18:00
  • zaterdag 10:00—18:00
  • zondag 13:00—17:30
Admission
With ticket
Vandaag open van 13:00 tot 17:30

De Oude Kerk en de Hartwig Art Foundation presenteren Calling, de eerste overzichtstentoonstelling van hedendaagse muzieklegende Meredith Monk. De tentoonstelling is een unieke terugblik op haar invloedrijke kunstenaarschap.

Monk transformeert de kerkruimte in een zingend lichaam en dompelt het publiek onder in een speciaal voor de Oude Kerk gecreëerde audiovisuele ervaring. De tentoonstelling vertaalt haar live optredens en concerten naar ontmoetingen met meeslepende video- en geluidsinstallaties in de 700 jaar oude kerk.

De menselijke stem als instrument

Meredith Monk is componist, zanger, choreograaf en regisseur. Als geen ander combineert zij in haar lange kunstenaarsloopbaan verschillende disciplines en media. De menselijke stem is haar instrument. Met haar baanbrekende composities, performances, films en installaties heeft ze vele generaties musici en geluidskunstenaars geïnspireerd.

Uitgebreid overzicht

De tentoonstelling biedt een uitgebreid overzicht van het diverse oeuvre van Meredith Monk. Beroemde muziektheaters zoals Quarry (1976) en ATLAS (1991) worden getoond in de vorm van installaties. Daarnaast zijn de baanbrekende videoinstallatie 16 Millimeter Earrings (1966/1998) en de poëtische geluidsinstallatie Silver Lake with Dolmen Music (1981) te zien. Ook presenteert de tentoonstelling een Amsterdamse variant van Monks iconische werk American Archaeology (1998). Dit interactieve kunstwerk bestaat uit in bijenwas gedoopte voorwerpen. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling wordt het werk verder aangevuld door publiek met nieuwe objecten. 

Serie liveconcerten

Als integraal onderdeel van de tentoonstelling wordt een serie live concerten georganiseerd. De concerten verbinden Monks artistieke erfenis met de Oude Kerk en geven deze door aan een nieuwe generatie musici. Op 1 december 2023 en 16 februari 2024 klinken Monks beroemde Piano Songs. Tijdens het laatste weekend vindt een live opvoering plaats van A Celebration Service. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Icoon van de hedendaagse muziek

Meredith Monk (New York, 1942) is componist, zanger, regisseur/choreograaf en maker van nieuwe opera’s, muziektheaterwerken, films en installaties. Ze wordt erkend als een van de meest unieke en invloedrijke kunstenaars van onze tijd en is de pionier van wat nu de ‘uitgebreide vocale techniek’ en ‘interdisciplinaire performance’ wordt genoemd. Met haar raadselachtige, speelse en onconventionele composities en performances heeft ze de grenzen van de muziek, beeldende kunst en performance verlegd. Haar werk is wereldwijd op grote podia gepresenteerd en talloze malen onderscheiden. In de afgelopen zes decennia is ze geprezen als ‘een tovenaar van de stem’ en ‘een van Amerika’s coolste componisten’.