Tentoonstelling — Installatie

Can’t face another sad salad! – Simon Wald-Lasowski

Datum:
13 oktober 2022 t/m 13 januari 2023
Deelnemer:
→ Welcome Stranger
Various Locations
Amsterdam
Open:

  Kunst op de gevel – te zien op Hasebroekstraat 7
  Simon Wald-Lasowski heeft zijn huis veranderd in een koekoeksklok. Elk uur komt een mollige kalkoen uit het zolderraam tevoorschijn die, eenmaal aangekomen op het uiterste punt, zijn lange tong uitrolt en een schreeuw laat horen. Can’t face another sad salad! is een technisch vernuftig kunstwerk dat als een speelse, hallucinerende glitch verstoring teweeg brengt in de logica van productiviteit. Iets dat steeds sterker verweven is met leven dat zich afspeelt om en nabij het eigen (t)huis.

  Na een soft opening en nog wat testen is vanaf 20 oktober een nieuw kunstwerk te zien: een kunstwerk van Simon Wald-Lasowski in de Hasebroekstraat nr 7. Dagelijks, ieder half uur: om 10 uur, 10.30 uur, 11 uur, 11.30 uur, 12 uur, 12.30 uur, 13 uur, 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur, 15.30 uur, 16.00 uur, 16.30 uur, 17.00 uur, 17.30 uur en 18.00 uur. 

  Metronoom van het absurde
  Simon Wald-Lasowski woont sinds eind jaren negentig in Amsterdam, waarvan meer dan 10 jaar in de Hasebroekstraat. In die tijd heeft hij de stad zien veranderen, zowel de openbare ruimte als de privé ruimte. Beide zijn steeds meer in het teken komen te staan van efficiëntie, orde en de behoeften van de markt. Het is een fenomeen dat vele kanten heeft en meerdere namen kent. Onder meer als “Disneyficatie”, de verandering van de openbare ruimte van de stad om aan de behoeften van de toeristische industrie te voldoen. Can’t face another sad salad! is een metronoom van het absurde, een kleine onderbreking van de logica van het late kapitalisme en een uitnodiging om andere toekomsten te dromen.

  Paradijsvogels
  ‘Dit werk is voor de paradijsvogels die de straten van het Amsterdam waarvan ik houd kleurden. Het is een ode aan de outcasts, de weirdo’s, de queers en de provocateurs die vroeger de boel op stelten zetten. Ik mis ze – er lijkt steeds minder ruimte te zijn voor chaos in een stad die haar kleurrijke randje verliest aan de dominante leer van de ‘normale’ cultuur, die alles beige maakt.’ Simon Wald-Lasowski

  Over Simon Wald-Lasowski
  Simon Wald-Lasowski (1980, Parijs) verzamelt, bestudeert en bouwt installaties van vaak massa geproduceerde sculpturen en objecten. Je zou kunnen zeggen dat ze functioneren als een archief van het antropoceen. Het tijdperk waarin we nu leven en de mens de natuur grotendeels domineert. Wald-Lasowski’s veelzijdige praktijk getuigt van een oprechte liefde voor snuisterijen en curiosa, en een gebruik van objecten als acteurs binnen installaties. Dit resulteert in kunstwerken die kleurrijk en herkenbaar zijn maar tegelijkertijd ongemakkelijk omdat ze raken aan onderdelen van het leven die taboe zijn, zoals alcoholisme en overconsumptie. Simon had onlangs tentoonstellingen in W139 in Amsterdam en 1646 in Den Haag.

  Het technische ontwerp van Can’t face another sad salad!, dat deels mechanisch en deels handmatig wordt aangedreven, is ontwikkeld door kunstenaar Lefki Mevissen.