Tentoonstelling — Installatie, Print

Catching Up in the Archive

Datum:
7 april t/m 29 mei 2022
Deelnemer:
→ De Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Catching Up in the Archive is een grootschalige tentoonstelling over het Archief van de Appel, dat altijd in ontwikkeling is. Catching Up in the Archive faciliteert gedurende de tentoonstelling een publiek programma met workshops, presentaties, verrassende ontmoetingen en een hoop verplaatsingen in de ruimte, zowel met speciale gasten als nieuwsgierige voorbijgangers.

Kunstenaar Mariana Lanari zet een gewaagde stap: ze verzamelt het omvangrijke Archief van de Appel, samen met de werkplekken van de archivisten, en verplaatst deze naar de Aula. De ruimtelijke verplaatsing van het materiaal gaat gepaard met de implementatie van toegepaste digitale technologieën die zijn ontwikkeld door Archival Consciousness (Remco van Bladel en Mariana Lanari): mobiele archiefkasten (ofwel Silverfish), die door middel van RFID technologie (Radio-frequency Identification) objecten kunnen herkennen, materialen scannen, en deze direct kunnen tonen in bibliograph, de online omgeving van de tentoonstelling, die te vinden is via de website van de Appel. 

Bezoekers en toevallige voorbijgangers worden in de tentoonstelling uitgenodigd om rond te struinen tussen de archiefstukken en vervolgens zelf met deze technologie aan de slag te gaan, door materialen in te scannen en te annoteren. Zo leren bezoekers de digitale infrastructuur van het Archief van de Appel kennen en dragen ze bij aan het vormen van de digitale collectie die zich steeds verder uitbreidt.