menu
Tentoonstelling — Installatie

Chimera

Datum:
10 t/m 15 mei 2023
Deelnemer:
→ PuntWG
WG Plein t/o nr 80
1054 DM Amsterdam
Open:
  • zaterdag 14:00—18:00
  • zondag 14:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 14:00 tot 18:00

by Ksenia Bilyk

Part of the airWG Series

In de serie “Chimera” observeert Ksenia Bilyk culturele zaken die door de Russische politieke propaganda worden gebruikt.

In haar werken probeert ze de omvang van propaganda te begrijpen en hoe het mensen motiveert om de agressieve oorlogsinspanning te steunen.

Het ressentiment dat volgde op de ineenstorting van de Sovjet-Unie, gecombineerd met de geschiedenis van de overwinning op het fascisme in de Tweede Wereldoorlog, veranderde deze herinnering in een psychotische, bijna religieuze cultus met een verlangen naar revanche.

Op 24 februari 2022 waren we samen met tankvuur en raketontploffingen getuige van de resultaten van propаganda vol manipulatieve anti-Westerse retoriek, die nu dient als façade voor de vernietiging van de zogenaamde “broederlijke natie”.

Werkend in de context van oorlog probeert Bilyk de zieke, lelijke essentie van de agressor te vangen en het vooroordeel te belichten dat het collectief bewustzijn heeft vergiftigd. Ze probeert het mechanisme bloot te leggen achter de verwrongen spiegel die de werkelijkheid onherkenbaar vervormt.

Aangezien Russische propaganda voornamelijk gebaseerd is op verhalen uit het verleden, verwijzen de meeste werken van Bilyk uit deze serie naar Sovjetsymbolen. Met opzet gebruikt zij symbolen die door de propaganda zijn vervormd, omdat zij hun oorspronkelijke culturele betekenis hebben verloren en zelf slechts een instrument voor propaganda zijn geworden. Ze vervormt ze in nog absurdere, ironische en hulpeloze vormen volgens dezelfde manier van mythen maken.