Tentoonstelling — Beeldhouwwerk, Fotografie, Schilderij, Tekening

Stephen Wilks – Cobblestone Quilt

Datum:
12 mei t/m 25 juni 2022
Deelnemer:
→ andriesse ~ eyck galerie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

andriesse~eyck Gallery heet u van harte welkom bij Cobblestone Quilt, een tentoonstelling met nieuw werk van kunstenaar Stephen Wilks (1964, Bridgwater). Voortbordurend op zijn zoektocht naar het mystieke in het alledaagse, d.w.z. naar die ‘andere’ wereld die schuilt gaat achter de tastbare en zichtbare alledaagse wereld, creëerde Wilks een serie werken waarmee hij een gevoel van verwondering wil oproepen. 

Stephen Wilks vindt zijn inspiratie en ideeën tijdens lange wandelingen door de stad of het platteland. Zo doet het blauwe etherische licht dat ontstaat door een weerkaatsing op natte kasseien hem denken aan het Middeleeuwse Engelse volksverhaal ‘Dick Whittington and His Cat’. Het verhaal gaat over een arme jongen die naar de stad vertrok waar, naar verluidt de straten met goud waren geplaveid. In plaats daarvan trof hij enkel tegelslag in een somber, regenachtig en grijs Londen. Tot op een dag, toen de reflectie van de zon een gouden gloed creëerde op de natte kasseien, en hij zich realiseerde dat zijn fortuin binnen handbereik lag mits hij de manier waarop hij naar de dingen keek veranderde.

Het volksverhaal is een van de referenties in Wilks’ nieuwe installatie Cobblestone Quilt; een ruimte vullende sculptuur met kinderkopjes gemaakt van verschillende soorten en kleuren textiel en waarin ieder steen zijn eigen unieke vorm en karakter heeft. Door te spelen met de verschillende kwaliteiten en connotaties van het materiaal, in dit geval door het harde en kille karakter van de stenen te vervangen door de zachte, warme en troostende kwaliteiten van de quilt, speelt Wilksmet de conventies en met onze aannames over wat we denken te weten wanneer we iets zien. Vanuit een meer esoterisch perspectief refereert het werk aan de lessen van Baal ShemTov, een joodse mysticus aan wie onder meer het gezegde ‘alles boven en beneden is één eenheid’ wordt toegeschreven, verwijzend naar het verband tussen onze individuele realiteit en het grotere geheel der dingen.

Volgens Wilks is het verheffen van het alledaagse tot iets onverwachts en poëtisch de grote missie van de kunst. De zoektocht van Wilks naar een ‘hogere’ waarheid betekent echter niet dat zijn werk volledig los staat van de wereld om ons heen: “Een kunstenaar kanaliseert, al dan niet bewust, alledingen die er om hem heen gebeuren.” Het werk Sea Bedbijvoorbeeld, waarin de spiraalvormen van het matras worden gecombineerd met de spiraalvormen in schelpen – de spiraal staat symbool voor de levenscyclus – verwijst naar onze stervende oceanen. De twee kleisculpturen Boot en Sneaker, waarin we de zolen van respectievelijk een militaire laars en een vrijetijdsschoen herkennen, hebben zo hun eigen logica: losgezongen van hun dagelijkse context lijken de ongelijke,blokvormige oppervlakken op het labyrint van een stad. De zool (solevan de schoen verandert in de ziel (soul) van een stad waarin zich de sporen aftekenen van allen die zich door haar straten bewegen, of het nu voor een vredig, ontspannen wandelingis of een alles vernietigende belegering.

BIO

De Britse kunstenaar Stephen Wilks (1964, Bridgwater) studeerde Engelse literatuur in Canterbury, VK, waarna hij Fine Art studeerde aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Art in Parijs (F) en de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (NL). Wilks is vooral bekend om zijn langer lopende performanceprojecten Animal Farm en TrojanDonkey, waarbij hij een levensgrote opgezette ezel op zijn rug draagt. De ezel reisde de wereld rond en logeerde bij mensen die op hun beurt een persoonlijke boodschap aan het dier gaven. Wilks meest recente solotentoonstellingen zijn TrojanDonkey, Quetzal Art Center, Quetzal, PT (2022); Philoxénie, IEAC Strassbourg (2017), Flood, andriesse~eyck galerie, Amsterdam, NL (2016); Bottle River (Vessels) buitenplaats Kasteen Wijlre/ Bonnefanten Hedge House, Wijlre, NL (2015). FoulesFools, Kunsthalle Mullhouse, Frankrijk; Impromptu, Forum, Centre Pompidou, Parijs (2010). Wilkswoont en werkt sinds 1998 in Berlijn.