menu
Tentoonstelling — Schilderkunst, Werk op papier

Colored Grids – Winston Roeth

Datum:
6 april t/m 18 mei 2024
Deelnemer:
→ Slewe Gallery
Kerkstraat 105-A
1017 GD Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Slewe Gallery kondigt met genoegen de opening aan van de solotentoonstelling Colored Grids van de Amerikaanse kunstenaar Winston Roeth (*1945, Chicago). Roeth staat bekend om zijn lichtgevende schilderijen en de picturale vorm van het raster. In 2020-2021 had hij een overzichtstentoonstelling, getiteld Speed ​​of Light, in Museum Wiesbaden. De tentoonstelling in Slewe Gallery zal enkele grid-gebaseerde schilderijen en werken op papier bevatten. Het wordt zijn eerste tentoonstelling in de galerie en ook in Nederland.

Daarnaast wordt er op zondag 7 april om 15.00 uur een speciaal evenement georganiseerd. John Snijders zal Morton Feldmans 75 minuten durende pianostuk For Bunita Marcus (1985) uitvoeren. De toegang is gratis, maar meld je wel aan via info@slewe.nl.

Het hele oeuvre van Winston Roeth wordt gekenmerkt door zijn verkenning van kleur. Zijn werk is ingebed in de abstract geometrische traditie. Het is verwant aan Agnes Martins heldere Grid Paintings, Josef Albers’ Homage to the Square-serie en Donald Judds onderzoek naar kleur. Roeths composities zijn eenvoudig. Vaak is een afbeelding opgedeeld in een geometrische harmonie van gekleurde lijnen en vlakken op aluminium of houten panelen of papier. Bij werken op papier bijvoorbeeld wordt de witte ondergrond van het papier onderbroken door glinsterende lichtgevende lijnen in een perfecte balans van licht, diepte en kleur. Op de kruispunten van de lijnen ontstaan ​​subtiele kleureffecten, wat een sterke expressie geeft. De werken hebben algemene composities. Er is geen hiërarchie. Meestal lijken het delen van het geheel. Het helpt ons om ons alleen te concentreren op de helderheid van de kleuren. De werken zijn voortreffelijk geschilderd in meerdere lagen fluweelzacht, puur pigment en polyurethaandispersie en onthullen langzaam hun geheimen: rustige combinaties die zachte trucjes met het oog spelen. In een wereld die zo gewend is aan onmiddellijke bevrediging, belonen de werken van Winston Roeth ruimschoots het vereiste ongebruikelijke niveau van contemplatie.

Roeth, gevestigd in Beacon, in de staat New York, heeft uitgebreid geëxposeerd. Zijn werk bevindt zich in veel belangrijke collecties, waaronder het Museum of Modern Art, New York; Albright Knox Gallery, Buffalo, New York; Kunstmuseum Bazel; Museum Wiesbaden; Benesse-huis, Naoshima, Japan; het Fogg Kunstmuseum (Harvard); het San Jose Museum of Contemporary Art, Californië en de gevierde Panza-collectie, waar zijn schilderijen een locatiespecifieke installatie vormen in een van de vergulde kamers met lambrisering van het zeventiende-eeuwse Palazzo Ducale di Sassuolo in Varese, Italië.