menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Keramiek, Schilderkunst, Sculptuur

CREATURES! | Carolein Smit en Juliane Hundertmark

Datum:
2 juni t/m 1 juli 2023
Deelnemer:
→ Galerie Fontana
Lauriergracht 142, 1016 RT Amsterdam
1016 RT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission

Carolein Smit (NL, 1960)

Dierenleven, natuur, religie, sterfelijkheid en mythische figuren spelen een grote rol in het oeuvre van Carolein Smit. In haar werk bestaan de dilemma’s tussen chaos en orde als een ingewikkelde knoop van tegenstrijdige boodschappen. De beelden roepen het omslagpunt op waar ernst melodramatisch wordt, schoonheid overgaat in overdaad en liefde overgaat in haat.

De onderwerpen zorgen voor een subtiel evenwicht tussen irritatie en intrige. Smit’s beelden gaan over die emotionele kortsluiting; over de spanning tussen schuld en onschuld, macht en onmacht, leven en dood. Over onze pogingen om pool en tegenpool duidelijk van elkaar te scheiden, terwijl bijna alles voortkomt uit onhandigheid, toeval en misverstand. We leven nu in een wereld die veel mooie maar ook heel moeilijke kanten heeft.

Het charmante werk van Carolein Smit is een lust voor het oog. Ze gebruikt een beeldtaal die refereert aan rariteitenkabinetten; verzamelingen van wetenschappelijke, religieuze, anatomische studies. Deze verzamelingen zijn voor haar een poging om mysterieuze fenomenen te verklaren, waarom is er leven en waar komen we vandaan? Ze dagen de normatieve manieren van zijn in de wereld uit. In hun afwijkingen classificeren ze het vreemde, het zeldzame, om de wetenschappelijke orde en veiligheid te handhaven. Tegelijkertijd waarschuwen de beelden voor de chaos die zal ontstaan zodra de voorgestelde orde wordt losgelaten. Ze bevatten beelden die zowel afschrikken als angst afwenden, een prachtige ambivalentie.

Carolein Smit, Lam with Three Headed Monster, Ceramic sculpture, H 63 cm B 58 cm D 40 cm

Juliane Hundertmark (D, 1971)

De bekroonde kunstenares Juliane Hundertmark werd in 1971 in Mainz geboren en woont in Berlijn, Duitsland. Zij werd door Barbara Bloemink, curator van de Guggenheim Musea, geprezen voor haar “unieke stijl die verschilt van alle andere hedendaagse schilders”.

Hundertmark schildert mythische en rebelse personages uit haar denkbeeldige wereld, samengebracht in theatrale en verontrustende scènes. Veel van de personages in haar schilderijen verwijzen naar historische en religieuze gebeurtenissen. Hundermark benadert haar werk met vertrouwen en een vleugje oprechte phatos. Haar verhalen worden prachtig uitgebalanceerd door snel en briljant schilderwerk, dat zij combineert met kleine delen collage, om een wereld te creëren die even mooi is als vreemd.

Juliane Hundertmark, Survivors, Oil on canvas, 120 x 130cm, 2022