Fotografie

“Polaroid 54/59/79” book launch – Dana Lixenberg

Datum:
8 juli 2022
17:00—20:00
Deelnemer:
→ GRIMM
Keizersgracht 241
1016 EA Amsterdam
Geopend op di, wo, do, vr, za

Polaroid 54/59/79 neemt ons mee terug naar de hoogtijdagen van de gedrukte media en de laatste periode waarin de fotografie daarin overwegend analoog was. De titel van het boek verwijst naar de soorten losse instantfilms die Lixenberg tussen 1993 en 2010 gebruikte en die in een cassette werd geladen die in haar 4×5-veldcamera paste. Deze polaroidprints waren een essentieel onderdeel van haar werkproces en dienden als test- en referentiemateriaal voor belichting en compositie. Indien nodig liet Lixenberg ze aan haar proefpersonen zien om hun vertrouwen te winnen, maar meestal verstopte ze de testfoto’s tijdens de shoot om afleiding te voorkomen. Ze gaf vaak ook een of meer polaroids weg als aandenken, daarom zijn er van sommige  fotoshoots maar weinig of geen polaroids over.

Beeldkwaliteit was nooit het primaire doel van Lixenberg met de Polaroid-foto’s. “Een goede polaroid kon me echt frustreren, omdat ik daardoor die specifieke emotie op film had gemist”, legt Lixenberg uit. Tussen het fotograferen door maakte ze haar Polaroid-tests, meestal in zwart-wit, om de ontwikkeltijd tot een minimum te beperken. Sommige trok ze te snel open, waardoor ze onderontwikkeld waren of met ongelijke plekken, en andere werden gemarkeerd door aantekeningen, krassen of vingerafdrukken – sporen van de fotoshoot die getuigden van het unieke karakter van de polaroids en hun gebruiksfunctie. Alles bij elkaar geven ze een intiem kijkje in het werkproces van Lixenberg. Nadat de Polaroid Corporation in 2008 failliet ging, maakte Lixenberg twee jaar later haar laatste opname met Polaroid 54.

Deze verzameling polaroids weerspiegelt de Amerikaanse cultuur die Lixenberg in de jaren ’90 en begin jaren 2000 tegenkwam. De beelden maken ons scherp bewust van het verstrijken van de tijd, aangezien onze kijk op sommige van de publieke figuren op de foto’s onlosmakelijk gekleurd is door onze kennis van het verloop van hun leven later.

Polaroid 54/59/79
by Dana Lixenberg X Roma Publications
A limited edition print is available.

Publisher: Roma Publications, Amsterdam
Design: Roger Willems
Design assistant: Yuri Sato
Lithography: Mariska Bijl
Proofreading: Nina Woodson
Printing: Wilco Art Books, Amersfoort
Binding: Benelux Boekbinders, Alphen
Distribution: Idea Books, Amsterdam
This publication was made possible by the financial support of the Mondriaan Fund.
First edition, July 2022
© Dana Lixenberg, Roma Publications
Roma Publication 429 ISBN 9789464460223