Tentoonstelling — Fotografie, Video | Film

Dance in Close-Up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf

Datum:
19 juni t/m 17 juli 2022
Deelnemer:
→ Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—17:00
Geopend op wo, do, vr, za, zo

Reserveer hier een timeslot voor de officiële opening op zondag 19 juni tussen 12 en 17 uur.

Dit jaar wordt de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, negentig jaar. Het Nationale Ballet pakt daarom uit met een uitgebreid en divers programma van zijn werk. Tegelijkertijd wordt met de tentoonstelling Dance in Close-Up bij Galerie Ron Mandos de veertigjarige vriendschap tussen Hans van Manen en Erwin Olaf gevierd. Het project omvat een serie foto’s en video’s waarvoor Van Manen momenten uit dertien van zijn choreografieën regisseerde en Olaf deze in detail vastlegde.

Olaf was 24 jaar oud toen hij de opdracht kreeg Van Manen te fotograferen voor Sek, het ledenblad van COC Nederland. In die tijd was Van Manen niet alleen een van ’s werelds meest vooraanstaande choreografen, maar ook een gevierd fotograaf. Van Manen nam Olaf bij de hand en introduceerde hem tot de wereld van de beeldende kunst. De Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe was hun grootste inspiratiebron. Zijn invloed is nu terug te zien in Dance in Close-Up, waarvoor Olaf alle foto’s in vierkant formaat schoot met zijn Hasselblad-camera – dezelfde camera die Olaf bij zich had toen hij Van Manen in 1983 voor het eerst ontmoette.

Zoals de titel doet vermoeden, is Dance in Close-Up een serie foto’s van dansposes van dichtbij. We zien gedeeltes van lichamen, atletische balletbewegingen, gemodelleerde torso’s, uitgestrekte benen en zoekende handen. Olaf brengt ons nog dichter bij de dans dan het theater zelf. Hij zoomt in op de karakteristieke uitingen van het Van Manen repertoire en gaat een stap verder dan de bekende momentopnamen van ballet: een perfect gebalanceerde pirouette of een gedramatiseerde sprong in de lucht. Olaf legt het schijnbare tegendeel van beweging vast: stilte. Hij bevriest de dans en richt onze aandacht op de gebaren en emoties van de dansers.

Elementen uit Van Manens dans zijn ook in ruimtelijke zin vertaald in het tentoonstellingsontwerp van Tom Postma en Mihaela Radescu. Zij kozen ervoor om gebogen muren toe te passen ter verbeelding van Van Manens choreografie. De tentoonstelling is dusdanig ontworpen om de ervaring van de bezoeker op subtiele wijze te begeleiden. Postma en Radescu hebben een sfeer gecreëerd die de intimiteit en kwetsbaarheid overbrengt van een levenslange vriendschap, die ten grondslag ligt aan de samenwerking tussen Erwin Olaf en Hans van Manen voor Dance in Close-Up

Partners

Voor dit project werken wij nauw samen met Het Nationale Ballet, Holland Festival, NTR, en Hannibal Books.

Het Nationale Ballet viert de negentigste verjaardag van Hans van Manen uitbundig met het Hans van Manen Festival. Van 8 tot en met 29 juni verzamelt de internationale danswereld zich bij het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam om een selectie balletten uit het omvangrijke oeuvre van Van Manen uit te voeren. Het festival is onderdeel van het programma van het Holland Festival. Meer informatie en tickets: operaballet.nl

Joost van Krieken en cameraman Thomas Kist van de NTR volgden Hans van Manen en Erwin Olaf tijdens het maken van Dance in Close-Up. De vijfdelige documentaireserie Erwin Olaf eert Hans van Manen wordt van 5 juni tot en met 3 juli elke zondag uitgezonden op NPO 2. Een impressie van de documentaire is te zien in de tentoonstelling. Het toont de vriendschap tussen beide kunstenaars en doet je verwonderen over de schoonheid van dans. Lees meer hier.

Hannibal Books publiceerde de catalogus van Dance in Close-Up. Deze bevat naast de foto’s van Erwin Olaf tekstbijdragen van Michael James Gardner en Nina Siegal. Het boek is te verkrijgen via de website van Hannibal Books of bij Galerie Ron Mandos.