menu
Tentoonstelling — Schilderkunst, Werk op papier

Déjà Vu | Paul Drissen

Datum:
7 oktober t/m 11 november 2023
Deelnemer:
→ Slewe Gallery
Kerkstraat 105-A
1017 GD Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Op zaterdag 7 oktober opent de solotentoonstelling Déjà Vu met nieuw werk van Paul Drissen. In de galerie zal een aantal nieuwe schilderijen en collages van Drissen te zien zijn. Op dit moment loopt ook zijn solo getiteld: Short Cuts in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, waarbij een kunstenaarsboek met gelijknamige titel is verschenen in samenwerking met Irma Boom.

Het Kröller-Müller Museum beschrijft het oeuvre van Paul Drissen (Oirsbeek, 1963) als een nostalgisch verlangen om deel te zijn van de abstracte traditie van Henri Matisse tot Lygia Clark. In schilderijen van caseïne en pigment, ruimtelijke papiercollages en -knipsels, brengt hij bekende vormen uit de historische abstractie naar deze tijd. ‘Ik zoek naar een rol voor mezelf in een traditie die bol staat van een utopisch denken dat nu onvoorstelbaar is’, zegt Drissen. ‘Ik wil die naïeve, maar ook hoopgevende ambitie weer naar de oppervlakte halen, niet als boodschap maar gevoelsmatig, als sentiment.’

Om dat onderhuidse gevoel op te roepen improviseert de kunstenaar en laat nadrukkelijk het toeval toe. Drissen is geen purist, er mag bij hem veel voor schilderkunst doorgaan zoals bedrukte stukjes stof, een assemblage van houten latjes of een archiefdoos met snippers papier. Het informele ofwel ‘slordige’ is een grondtoon in zijn werk.  Alles, ook het kleinste detail, is even belangrijk; nonchalante verfspatten, achteloos vergeten hoekjes of een loshangend scheef draadje.  Drissen gaat ervan uit dat een werk niet ‘gemaakt’ wordt maar zich openbaart gedurende een grotendeels onbewust en irrationeel werkproces. Drissen woont en werkt in Maastricht. Na zijn studie aan Ateliers 63 in Haarlem, nu De Ateliers in Amsterdam, exposeerde hij tussen 1991-1997 drie keer bij art & project in Rotterdam en Slootdorp en bij Greta Meert in Brussel in 1996. In datzelfde jaar had hij een solo met schilderijen en tekeningen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en in 2005 zijn eerste museale overzicht in de Stadsgalerij Heerlen, nu Schunck, onder de titel Melodernia, waarbij een gelijknamige catalogus verscheen. Op dit moment loopt zijn solotentoonstelling Short Cuts in het Kröller-Müller Museum nog t/m 14 januari 2024. Zijn werk is opgenomen in belangrijke openbare collecties zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, Bonnefantenmuseum in Maastricht, Schunck Heerlen, Kröller Müller Museum, Otterlo, als ook de kunstcollecties van DSM, NOG en de ABN AMRO. Sinds 1999 exposeert Drissen regelmatig bij Slewe Gallery in Amsterdam.