‘Departure as Arrival’
Martin La Roche, Emine Gündüz
10 februari – 16 maart 2024
Josilda da Conceição is verheugd om een duo-solo tentoonstelling te organiseren, ‘Departure as Arrival‘, met de installaties en beelden van kunstenaars Martin La Roche en Emine Gündüz, vertrekkend vanuit het concept van integratie, waarbij werken van beide kunstenaars samenkomen om nieuwe perspectieven voor te stellen.
Martin La Roche presenteert installaties en assemblages die de transformatie van eerdere kunstwerken tot fragmenten voor nieuwe stukken verkennen. Het afgelopen jaar heeft La Roche zich gericht op het versnipperen van zijn persoonlijk archief, waarbij hij een collectie van 10 jaar aan tentoonstellingsmaterialen recycleert, waaronder brochures, vellen en catalogi, evenals oude verworpen tekeningen. Dit proces omvat het omzetten van deze documenten in papierpulp terwijl sommige versnipperde fragmenten zichtbaar blijven, waardoor nieuw materiaal ontstaat voor scheidingswanden en oppervlakken. In een ander werk opent La Roche Box N*1, met daarin een verzameling tekeningen en kleine papiertjes die de kunstenaar bij zijn verhuizing van Chili naar Nederland meebracht. Hij toont deze collectie door de inhoud ervan te organiseren in een ruimte gedefinieerd door linialen met ruimtelijke meetsystemen, zoals een waterpas of een centimetrische weegschaal, die gelijk worden gesteld aan de perceptie van tijd en herinneringen. Een soortgelijk gebaar vindt plaats in ‘Inventaris’, een installatie die is gemaakt met de inhoud van eerdere dozen en collecties objecten die door de kunstenaar in het verleden zijn gebruikt, of ‘Crossworlds’, een compositie met gevonden krantenkruiswoordpuzzels uit verschillende culturen. Deze werken weerspiegelen de interesse van de kunstenaar in het belang van ephemerality, restjes en fragmenten bij het construeren van collectief geheugen.
De beelden van Emine Gündüz presenteren een filosofische choreografie tussen onze tastbare, materiële wereld van observatie enerzijds, en onze eeuwige, innerlijke wereld van ervaring anderzijds. Het idee dat we ‘leven’ in ’twee werelden’, – zoals vaak door de kunstenaar wordt gesteld, namelijk onze innerlijke en onze uiterlijke wereld, is een vertrekpunt in het werk van Gündüz. Door fotografische beelden te transformeren, voert Gündüz een vertrek uit van de materiële wereld van oppervlak en alledaags leven, om te arriveren bij een transcendente continuüm, waar fotografische beelden worden omgezet in vaten voor archetypische belichamingen van psychologische processen. Een werk getiteld ‘Spiritual Wasteland’ dat een duinlandschap afbeeldt, wordt opnieuw bewerkt met spuitverf, om een metafoor te worden voor een verlaten woestijn. In een ander werk, getiteld ‘Sun Forest’, wordt een weg, langs een donker en dicht bos, verlicht met spuitverf om iets van een allegorische traject van begrip te onthullen dat voortkomt uit het begrijpen van wat voor ons duister was, of waar we ons niet bewust van waren. Op deze manier gaat Gündüz voorbij aan het beeld van het materiële vlak in de hoop een archetypische wereld te vinden die iets zegt over onze universele reizen van vernieuwing. Emine Gündüz schrijft momenteel over Archetypen, het Onbewuste en het proces van Individuatie.