menu
Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

Departures

Datum:
14 januari t/m 25 februari 2023
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
With ticket

Het instappen begint vanaf 17:00 uur bij gate D12. Geniet ondertussen van ons assortiment snacks terwijl u wacht in onze vertreklounge. Bedankt om met TORCH Airlines x Casper Braat te vliegen.

Op elke luchthaven ter wereld zorgt een gelijkaardige esthetiek voor een veilige en efficiënte ervaring voor de reiziger. Vliegen is een gehomogeniseerde ervaring geworden, gevormd door een industrie die een gevoel van luxe wil creëren tegen de laagste kosten. Met Departures recreëert Casper Braat deze tijdloze plek die tegelijkertijd overal en nergens is. In zijn installatie is de bezoeker een wachtende passagier in het ongewisse, die zich kan bedienen van alledaagse gemakken gebeeldhouwd uit Carrara-marmer.

Schiphol, Heathrow, Charles de Gaulle, Malpensa, Adolfo Suárez, Tegel. Gedurende tien dagen wachtte Casper Braat in de passagiersterminals van deze luchthavens, die kunnen worden beschouwd als symbolen van onze geglobaliseerde cultuur. Als tussenlocatie in plaats van bestemming is de luchthaventerminal een omgeving waar passagiers van overal ter wereld tijdelijk naast elkaar bestaan. Een utopische visie van veiligheid en saamhorigheid ontmoet een dystopische realiteit van controle en depersonalisatie. Dit geïsoleerde universum is de realiteit totdat het instappen begint. Tijdens het wachten vervlakt de tijd en is er geen besef van het heden.

Onderdeel van de tentoonstelling is Waiting in Limbo (2022), een 12 uur durende single-shot film die een persoon volgt die wacht op een bankje op het vliegveld. Hij verlaat nooit het kader, gaat nergens heen en wacht op niets. De kijker ervaart dezelfde verveling terwijl hij de film bekijkt vanaf een luchthavenbankje.

Over de kunstenaar
Casper Braat (NL, 1991) is een beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Zijn werk presenteert het alledaagse als pure extravagantie – een perspectief dat wordt gedreven door zijn diepe fascinatie voor de consumptiemaatschappij. Forever, Casper’s uitverkochte eerste tentoonstelling bij TORCH in 2020, toonde huishoudelijke apparaten die werden getransformeerd tot tijdloze marmeren sculpturen.

Departures werd mogelijk gemaakt dankzij de genereuze financiering door het Mondriaan Fonds.