menu
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Sculptuur

Dwellers on the threshold | Bart Lunenburg

Datum:
19 januari t/m 2 maart 2024
Deelnemer:
→ Galerie Caroline O’Breen
Hazenstraat 54
1016 SR Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
→ Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Bart Lunenburg

In de solotentoonstelling Dwellers on the Threshold onderzoekt Lunenburg de ramen, deuren, daken en muren van historische landelijke architectuur. Door middel van sculpturen, foto’s en tekeningen onderzoekt hij thema’s als macht en bijgeloof die in de schaduwen van deze architectonische elementen sluimeren. Zijn inspiratie komt van Angelsaksische en Viking boerderijen, met een focus op de overgang tussen binnenruimte en de buitenwereld.

In de serie wandsculpturen ‘Warding Window’ (2023) onderzoekt Lunenburg het ontwerp en de kenmerken van vensterluiken die in het oosten van Nederland te vinden zijn. Hun kleuren en composities verwezen naar de heraldische wapens van de lokale landeigenaren en dienden als symbool voor feodaal eigendom. Lunenburg deconstrueerde historische luikontwerpen en herschikte ze in nieuwe ritmische composities, een methode die vergelijkbaar is met het maken van een quilt of een patchwork. De kunstenaar ontdekte dat zodra de eigenaar van de boerderij veranderde – door huwelijk, oorlog of opvolging – de vensterluiken werden overgeschilderd met nieuwe kleuren en ontwerpen.

Werk uit de gepresenteerde serie van Bart Lunenburg werd voor het eerst getoond bij Kunstenlab, Deventer, in de tentoonstelling ‘Hoeders van het Land’ samengesteld door Lieneke Hulshof. Een diepte-interview met Bart Lunenburg was onlangs te horen in de podcast Nooit meer slapen. Ook een artikel in De Groene Amsterdammer en Lunenburgs eigen essay Wakers op de drempel op Mister Motley gaan in op dit project.

Recente presentaties van Bart Lunenburg zijn o.a.. Kunstenlab (Deventer, NL), Atelier NŌUA (Bodø, Noorwegen), Enter Art Fair (Kopenhagen, Denemarken), Ravnikar Gallery Space (Ljubljana, Slovenië), Benaki Museum (Athene, Griekenland), Brummelkamp Galerie AMC (Amsterdam, NL), Woonhuis, De Ateliers (Amsterdam, NL), De Vishal (Haarlem, NL), Art Island (IJmuiden, NL), Kunsthal KAdE (Amersfoort, NL), Buitenplaats Doornburgh (Maarssen, NL), Museum Catharijneconvent (Utrecht, NL), Art Rotterdam (Rotterdam, NL) FOTODOK (Utrecht, NL), Casco Art Institute: Working for the Commons (Utrecht, NL), P/////AKT (Amsterdam, NL), BPD Cultuurfonds (Amsterdam, NL). Zijn werk bevindt zich in de collecties van o.a. AMC, BPD, De Ekard Collectie, Collectie Reyn van der Lugt, Stichting StrandLinks en diverse particuliere collecties.