menu
Tentoonstelling — Overig, Werk op papier

En Route! OULIPO en Route! I Stephan Keppel, Marc Nagtzaam en Mystery Guest: Nishiko

Datum:
21 januari t/m 17 februari 2024
Deelnemer:
→ Bradwolff Projects
oetewalerstraat 73
1093 MD Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—17:00
  • vrijdag 13:00—17:00
  • zaterdag 13:00—17:00
Admission
→ Free admission

‘Je cherche en même temps l’éternel et l’éphémère’ Georges Perec

En Route! OULIPO en route! is een presentatie van Stephan Keppel en Marc Nagtzaam bij Bradwolff Projects. Uitgangspunt van het project is de stad. De dagelijkse routes die wij daar maken, zijn vormend voor onze indruk daarvan. Het gekozen perspectief van de wandelaar of fietser bepaalt wat je ziet, het maaiveld, de grond, het vuil, soms een object, een stoeprand of een tegelpatroon. Deze indrukken spelen een rol in het werk van Stephan Keppel. Het abstracte werk van Marc Nagtzaam sluit bij dat van Keppel aan en verhevigt de stadservaring.

De tentoonstelling is een vervolg op het webproject ‘En Route’, een samenwerking uit 2020 van kunstenaars Marc Nagtzaam en Stephan Keppel met curator Saskia Monshouwer. Voor dit project beschreef Monshouwer haar dagelijkse routes door de stad. Nagtzaam droeg bij met zijn serie ‘Zeichnungen / an Index of Notes / 2019 ongoing’; terwijl Keppel de ‘Sort Curve Circular Act, Amsterdam 2019-2020’ -serie maakte. Tijdens de expositie wordt een papieren uitgave van ‘En Route’ gepresenteerd, naast een nieuwe gezamenlijke uitgave van Keppel en Nagtzaam.

Het werk van Stephan Keppel bestaat uit voorstellingen van objecten en delen van objecten, zoals planten, stenen of een stuk beton. Kleine foutjes tijdens het drukproces worden geaccepteerd als onderdeel van het beeld. Door het gebruik van druktechnieken ontstaan gelaagde beelden waarop de sporen van het drukproces zichtbaar zijn. Marc Nagtzaam maakt reeksen potloodtekeningen van geometrische patronen. De abstractie die hij hanteert vormt een bijzondere, persoonlijke beeldtaal die onmiskenbaar eigen is. Zowel Stephan Keppel als Marc Nagtzaam maken regelmatig boeken. De boeken van Keppel worden vormgegeven door Hans Gremmen, de boeken van Nagtzaam door Roger Willems, Roma Editions.

Nishiko is een fotografe die langdurige kunstprojecten doet, zoals het ‘Repairing Earthquake Project’ waarvoor zij door rampen verloren gegane objecten zocht en repareerde. Zij zal voor de gelegenheid een soundscape ontwerpen die tijdens de opening in Bradwolff Projects en het evenement in Perdu te beluisteren is.

Saskia Monshouwer is curator en criticus. Zij schrijft en stelt exposities samen in nauwe samenwerking met de kunstenaars. Aan de exposities gaat vaak langdurig onderzoek vooraf. Haar meest recente onderzoeksproject draagt de titel ‘Wenden’. Het dient als inspiratiebron voor de ontwikkeling van tentoonstellingen, performances en publicaties.

Het lezingenprogramma ‘OULIPO En Route!’ vindt plaats in Theater Perdu op donderdag 8 februari 2024, van 19:30 tot 22:00 uur, met een inloop vanaf 19:00 uur. Lisa Huissoon presenteert een performance gebaseerd op haar debuutroman ‘Alle Mensen die ik ken’, Guido van de Wiel spreekt over zijn vertalingen van romans ‘La disparition’ (‘t Manco) en ‘Les Revenentes’ (‘De Wedergekeerden’) van Georges Perec, en kunstenaar en emeritus hoogleraar Carel Blotkamp geeft een lezing over ‘The End, Artists’ Late and Last Works’.