menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst, Werk op papier

Erik Mattijssen | Paper Moon

Datum:
10 februari t/m 3 maart 2024
Deelnemer:
→ Galerie Fleur & Wouter en GoMulan Gallery
Van Ostadestraat 43A
1072 SN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Admission
Free admission

Met groot genoegen nodigen we je uit voor de solotentoonstelling Paper Moon van Erik Mattijssen. De opening is op 10 februari van 12 – 18 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Tegelijkertijd opent de installatie Traverse van Kyra Sacks in onze projectruime. 

Over de tentoonstelling
In het -inmiddels veertigjarig- oeuvre van Erik Mattijssen zul je weinig mensen tegenkomen. Er zweefde er eens een in een keuken, hangend aan touwtjes, en er zat een man verkleed te paard. Maar als afgeleide, geportretteerd als pop, zijn ze er wel, en in deze tentoonstelling spelen ze een hoofdrol. In de galerie is een groep werken te zien die zijn oorsprong vindt in het Stadtmuseum München, waar een hele etage is gewijd aan de geschiedenis van het Beiers Poppentheater. Een walhalla voor de kunstenaar. Honderden poppentheaterfiguren, marionetten, koppen, decors en hele theaters zijn er te zien.  

Mattijssen gebruikt deze theaterfiguren om gemoedstoestanden te verbeelden, anders en directer dan in zijn werken van objecten, maar met hetzelfde gevoel van melancholie. In de tentoonstelling is de nadruk gelegd op theatrale ruimtes waar de kartonnen, platte poppen netjes op hun beurt lijken te wachten.

Zoals de meeste onderwerpen die Mattijssen aanroert is in deze serie niets wat het lijkt. Voedingswaren zijn er niet om je tanden in te zetten, bloemen zijn duidelijk niet echt, het lijken eerder props zoals je die in een theatervoorstelling aantreft. Mattijssen sprokkelt zijn beelden bij elkaar. Soms leidt dat tot een uitgebreid stilleven, soms tot een omvangrijk interieur. Het zijn scènes die de verbeelding prikkelen, en die tot leven komen als je erin gelooft.

Say, it’s only a paper moon
Sailing over a cardboard sea
But it wouldn’t be make-believe
If you believed in me 

Arlen, Harburg en Rose, It’s only a paper moon