menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Everlasting Greyzone

Datum:
3 november 2023 t/m 14 januari 2024
Deelnemer:
→ Hama Gallery
Willemsparkweg 64H
1071 HK Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Admission
→ Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Faria van Creij-Callender
3 Nov 2023 – 14 Jan 2024

Hama Gallery presenteert met trots Everlasting Greyzone, de debuut solo-expositie van kunstenaar Faria van Creij-Callender. Haar kunstwerken zijn een verkenning van identiteit, waarbij erfgoed en de schaduwen van het tussenliggende zich vermengen. Geboren in verschillende culturele achtergronden, vond Faria haar canvas te midden van contrasten. Ze gebruikt het doek als medium om te navigeren door het complexe samenspel van licht en donker, kleur en (on)balans. Ingebed in introspectie wil haar werk de complexiteit van het menselijk bestaan in al zijn lagen weergeven.

Deze expositie toont Faria’s unieke schilderstijl, die ze ontwikkelde tijdens haar studie Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). Ze begrijpt de rijke lagen van artistieke tradities, waaruit ze vaak elementen put tijdens het schilderen. Toch is het de handeling van het tekenen, de momenten van stilte of de ontmoetingen met het dagelijks leven die haar creativiteit aanwakkeren. 

Faria’s proces is een dans tussen planning en spontane expressie. Elk kunstwerk begint met een schets, een eerste tekening die als basis dient voor haar onderzoek naar licht, kleuren en composities. Zoals de titel suggereert, verbreedt Faria graag de grenzen van wat het betekent om in verschillende werelden te bestaan. Als gevolg daarvan verwijzen haar kunstwerken naar objecten en bezigheden die zich op het snijvlak van zwart en wit bevinden, waardoor gelaagde verhalen ontstaan die ons herinneren aan wat Faria de Greyzone noemt. Vaak gebruikt ze zichzelf als onderwerp en creëert ze zelfportretten die uitdrukking geven aan het begrijpen van haar eigen identiteit.  

De kern van Faria’s werk ligt in haar vermogen om historische technieken te combineren met hedendaagse thema’s, waarbij historische schildertechnieken versmelten met een portret van moderne identiteit. Haar schilderijen zijn niet alleen een weerspiegeling van haar eigen reis; ze creëren een ruimte waar identiteit kan stromen en de kijker wordt uitgenodigd nieuwsgierig te zijn naar zichzelf.

In een wereld die vaak gedefinieerd wordt door isolerende categorieën, getuigt Faria’s kunst van de schoonheid van het omarmen van het tussenin, waar kleuren zich vermengen en schaduwen vervagen in het canvas. Door elk schilderij te voorzien van haar perspectief, creëert ze fantasierijke landschappen die het besef belichamen dat je vele dingen tegelijkertijd kunt zijn.