Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.
Everyday
Het Everyday in de titel verwijst naar het gegeven dat kunst steeds dichter bij het dagelijks leven komt te staan: alledaagse materialen, handelingen en gebeurtenissen doen hun intrede. Zo werkt beeldhouwer Jackie Winsor met touw, maakt Bruce Nauman van simpele handelingen videowerk en verheft stanley brouwn iets simpels als de weg vragen tot kunst. Anderen, als Claes Oldenburg en Tetsumi Kudo, gebruiken alledaagse producten, Robert Rauschenberg werkt zelfs met afvalmateriaal. Ook laten kunstenaars zien hoe de massamedia meewerken aan beeldvorming en stereotypering, getuige werken van Andy Warhol, Cindy Sherman, Barbara Bloom en Hans Eijkelboom.
Someday
In Someday zit het idealisme van die tijd besloten: Constant ziet in Humo Ludens een toekomst voor de spelende mens, Ben d’Armagnac sticht een commune die Louwrien Wijers inspireert tot poëtische taalwerken. De invloed van de ruimtevaart is groot: de foto van astronaut William Anders van de aarde zou het symbool worden voor de kwetsbaarheid van onze planeet, en er zijn talloze Space Age-geïnspireerde ontwerpen, van onder meer Václav Cigler, JVC, Wim Crouwel en Peter Ghyczy.
Other Stories
Other Stories staat voor het vertellen van andere verhalen met bekende werken, door ze van andere contexten te voorzien. Zo is een van de grootste publiekslievelingen, het paradijselijke La perruche et la sirène van de Franse kunstenaar Matisse eindelijk weer te zien.
Het werk gaat een dialoog aan met de abstracte bloemvormen van de Amerikaan Ellsworth Kelly en schilderijen van de Haïtiaanse kunstenaars Robert Saint-Brice en Gesner Abelard, die de natuur eveneens tussen figuratie en abstractie in weergeven.